Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Vpliv demence na ustno zdravje

V okviru projekta Ustno zdravje, ki ga organizira Zdravniška zbornica Slovenije, je družinska zdravnica mag. Tatjana Cvetko, dr. med., vodja Društva Primorske spominčice, spregovorila o povezavi demence in ustnega zdravja. 

 

 

Manjše število zob pri starejših je povezano s povečanim tveganjem za kognitivni upad in pojav demence. Celostna oskrba bolnika z demenco obsega tudi skrb za ustno zdravje. Bolniki zaradi narave bolezni izgubijo potrebo, motivacijo in spretnost umivanja zob kot enega od osnovnih higienskih opravil. Posledično je treba redno umivanje zob uvesti med vsakodnevna rutinska opravila že na začetku bolezni. Poznavanje zgodnjih znakov demence, posebnosti sporazumevanja pri demenci in vključevanje svojcev lahko pripomore k boljši zobozdravstveni oskrbi bolnikov z demenco. Svojci lahko bolniku z demenco pomagajo tako, da ga motivirajo in bolniku kupijo prijazne pripomočke za umivanje zob, dokler bolnik zmore to opravilo sam, v kasnejših fazah pa tako, da mu nudijo pomoč pri izvajanju ustne higiene. Za bolnike z demenco je priporočljivo, da se izogibajo sladkim jedem in uživajo dovolj tekočine, vode za žejo. Sistematični preventivni pristop in redni pregledi pri zobozdravniku izboljšajo ustno zdravje in odložijo potrebo po dodatnem zdravljenju. Primerno ustno zdravje z lastnimi ali saniranimi zobmi pa omogoča bolniku primerno prehranjevanje.


Ustnoorg1_3Ustnoorg2_3Ustnoorg3_3