Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.


Rak ustne votline in žrela

V sklopu projekta Ustno zdravje, ki ga organizira Zdravniška zbornica Slovenije, je prim. dr. Diana Terlević Dabić, dr. dent. med., Stomatološka sekcija Slovenskega zdravniškega društva, opravila preventivni pregled ustne votline v smislu ugotavljanja sumljivih sprememb v ustni votlini kot preventivi raka ustne votline. Spregovorila je o sumljivih spremembah, na katere moramo biti pozorni, in preventivnih ukrepih, ki zmanjšujejo možnost nastanka ustnega raka.


Najpogostejši maligni tumor glave in vratu je rak ustne votline in žrela. V Sloveniji je po pogostosti na osmem mestu, v populaciji starejših moških je celo na šestem. Če nekoliko poenostavimo, vsako leto v Sloveniji odkrijemo v poprečju 258 rakov ustne votline in žrela (povprečno 200 moških in 58 žensk). Moški zbolevajo pogosteje kot ženske v razmerju 4 : 1.

Rak ustne votline in ustnega žrela je najhujša bolezen, ki lahko prizadene ustno votlino in žrelo. Zobozdravniki letno odkrijejo okoli 80 odstotkov rakov v zobnih ambulantah, kar pomeni okoli 200 primerov, žal od tega skoraj 50–60 % v napredovali fazi. Preventiva raka ustne votline in žrela je ozaveščanje populacije. Rak ustne votline in ustnega žrela obstaja. Lahko ga dobi kdorkoli, ljudje z zobmi ali brez njih. 

Najpomembnejša dejavnika tveganja za nastanek raka ustne votline in ustnega žrela sta kajenje ter tvegano in škodljivo pitje alkohola. Pripisujemo jima 65 % vseh rakov ustne votline in žrela. Rizične skupine so moški, kadilci, ki prekomerno uživajo alkohol, stari okoli 60 let in vsi pacienti s potencialno sumljivimi spremembami.

Najbolj sumljive so klinične spremembe v ustih: ostro omejene rdeče ali bele lise, rane, ki se ne zacelijo v dveh tednih, ko se odstrani vzrok draženja, ali zatrdline. Zato je pomembno preventivno samopregledovanje ustne votline 1-krat mesečno. V primeru, da opazimo spremembe, moramo nujno obiskati zobozdravnika. Začetne lezije so namreč popolnoma ozdravljive. Redni zobozdravniški pregledi rešujejo mnoge težave, v primerih zgodnjega odkritja malignih sprememb pa tudi življenja. Maksilofacialni kirurg prim. asist. Vojko Didanovič, dr. med., je opozoril na simptome raka ustne votline, na katere moramo biti pozorni tudi, če redno obiskujemo zobozdravnika.  Spregovoril je o zdravljenu raka ustne votline, ko je ta diagnosticiran in o pomembnih razlikah med zdravljenjem začetnega in napredovalega raka ustne votline.

Razlika med zdravljenjem začetnega raka ustne votline in napredovalega je kot dan in noč, tako v posledicah zdravljenja v smislu spremenjenega govora, težav v hranjenju, požiranju, kot tudi v prognostičnem smislu, v preživetju in kakovosti življenja naprej. Želja je, da bi čim več pacientov prišlo z začetnimi raki, s takimi, ki jih lahko zdravimo samo z operacijo ali celo z omejeno operacijo. Vsako dodatno zdravljenje poveča težave, ki jih imajo pacienti in spremeni kakovost življenja.

Ustnoorg1_3Ustnoorg2_3Ustnoorg3_3