Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Sprememba 210. člena Pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja, ki je pričela veljati 8.2.2020, za zdravnike/doktorje dentalne medicine, ki zdravstvene/zobozdravstvene storitve ne opravljajo v okviru mreže javne zdravstvene službe, kljub prizadevanju Zdravniške zbornice Slovenije po odpravi diskriminatorne ureditve, novosti ni prinesla.

Glede dodeljevanja receptov za osebno rabo zasebnim zdravnikom/doktorjem dentalne medicine, je Zdravniška zbornica Slovenije dne 13.3.2019 v vednost prejela odgovor ZZZS Slovenskemu združenju zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije, v katerem ZZZS pojasnjuje, da je kriterij za dodelitev receptov vključenosti v mrežo javne zdravstvene službe utemeljen z dejstvom, da med ZZZS in zdravniki, ki so izven mreže, ni nikakršnih pogodbenih povezav, zato ni utemeljeno, da bi zdravila, predpisana na recepte za osebno rabo, zanje financirali iz javnih sredstev.  

Na pripombo Zdravniške zbornice Slovenije, da je izključitev zdravnikov/doktorjev dentalne medicine zasebnikov brez koncesije diskriminacija na podlagi osebne okoliščine, je ZZZS odgovoril, da lahko zdravniki/doktorji dentalne medicine, ki ne izpolnjujejo meril določenih v 210. členu Pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja, prepisujejo bele (samoplačniške) recepte, tudi v primeru, če niso člani Zdravniške zbornice Slovenije. Glede opozorila Zdravniške zbornice Slovenije, da gre glede statusa zaposlitve zasebnih zdravnikov/doktorjev dentalne medicine za diskriminatorno ravnanje ZZZS, pa ZZZS zavzema stališče, da dokler ne bo prišlo do sistemske spremembe, služba ZZZS zanje ne predlaga dodelitve receptov za osebno rabo. Ker je ZZZS vse predloge Zdravniške zbornice Slovenije bolj ali manj neutemeljeno zavrnil je Zdravniška zbornica Slovenije dne 30.12.2019 na Ministrstvo za zdravje in ZZZS naslovila dopis, v katerem je ZZZS-ju spričo evidentne potrebe po izboljšanju situacije na tem področju predlagala, da o vseh predlogih Zdravniške zbornice Slovenije razmisli in po potrebi spremeni svoje naziranje, Ministrstvo za zdravje pa pozvala, da poda jasno stališče, ali bo podalo soglasje k spremembam Pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja. Ker se z argumenti ZZZS Zdravniška zbornica Slovenije ne strinja, se bo še naprej trudila doseči popolno odpravo diskriminacije na tem področju ter razširiti pravico do receptov za osebno rabo na vse statuse zdravnikov.

Zasebni zdravniki/doktorji dentalne medicine imajo, ne glede na trenutno ureditev dodeljevanja receptov za osebno rabo, še vedno možnost, da na Zdravniški zbornici Slovenije zaprosijo za bele recepte, na podlagi katerih pa morajo zdravilo plačati sami. To je lahko rešitev za prehodno obdobje v času do pregleda pri osebnem zdravniku, predvsem za zdravila, ki nimajo visoke cene. Bele recepte lahko naročijo preko spletnega obrazca na tej povezavi: tukaj, ali pri gospe Karmen Baš (tel. št.: 01 30 72 134).