Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Vpliv osteoporoze na ustno zdravje

V okviru projekta Ustno zdravje, ki ga organizira Zdravniška zbornica Slovenije, sta prof. dr. Tomaž Kocjan, dr. med., vodja endokrinološkega oddelka v UKC Ljubljana in Dime Sapundžiev, dr. dent. med., specialist oralne kirurgije, spregovorila o povezavi osteoporoze z ustnim zdravjem.  

Osteoporoza je sistemska bolezen kosti, ki vpliva tudi na ustno zdravje. Nižja mineralna kostna gostota in osteoporozi zlom pomenita več izgubljenih zob. Po menopavzi sta verjetno precej povezani tudi osteoporoza in parodontalna bolezen. Zdravljenje osteoporoze z zelo pogostimi, močnimi, antiresorptivnimi zdravili lahko povzroči redke, vendar hude neželene učinke, med katerimi je najbolj znana osteonekroza čeljusti. Dejavniki tveganja za razvoj osteonekroze čeljusti so lokalni invazivni kirurški posegi na zobeh, ekstrakcija zoba ali vstavitev implantata, genetski dejavniki, sladkorna bolezen in zdravila, predvsem visoki odmerki antiresorptivnih zdravil. Za zdrave kosti je zelo pomembna redna telesna aktivnost, pri kateri so kosti obtežene z gravitacijo, zadosten vnos kalcija, vitamina D in beljakovin. Pomembno je sodelovanje vseh vpletenih - zdravnika, zobozdravnika in pacienta. Vsem bolnikom z osteoporozo, ki bodo začeli zdravljenje z antiresorptivnimi zdravili, se pred zdravljenjem svetuje obisk in posvet pri zobozdravniku, da se morebitni posegi med zdravljenjem ustrezno načrtujejo in prilagodijo. Zelo pomembno je tudi, da zdravnik in zobozdravnik poznata tveganja in stranske učinke zdravljenja z antiresorptivi. 

 

Prof. dr. Tomaž Kocjan, dr. med.

  

Dime Sapundžiev, dr. dent. med.

Ustnoorg1_3Ustnoorg2_3Ustnoorg3_3