Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Vpliv sladkorne bolezni na ustno zdravje

V okviru projekta Ustno zdravje, ki ga organizira Zdravniška zbornica Slovenije, je prof. dr. Tadej Battelino, dr. med., predstojnik Kliničnega oddelku za endokrinologijo, diabetes in bolezni presnove na Pediatrični kliniki v Ljubljani spregovoril o povezavi sladkorne bolezni z ustnim zdravjem.  


Povezava med ustnim zdravjem in sladkorno boleznijo je dvosmerna. Neurejena sladkorna bolezen se v ustni votlini lahko kaže kot občutek suhih in pekočih ust, izguba okusa, ustni zadah, glivične okužbe, slabo celjenje ran, krvavitev iz dlesni, majavost zob in parodontalna bolezen, ki lahko vodi v izgubo zob. Slabo ustno zdravje pa lahko poslabša sladkorno bolezen in oteži nadzorovanje sladkorja. Pri osebah s sladkorno boleznijo se parodontalna bolezen pojavlja pogosteje ter v bolj napredovali obliki ter vpliva na urejenost glikemije. Zgodnje odkrivanje parodontalne bolezni pri osebah s sladkorno boleznijo je pomembno, da se ohranijo zdrava obzobna tkiva in zobovje, poleg tega pa vsako vnetje v telesu otežuje vodenje sladkorne bolezni in uravnavanje krvnega sladkorja. Skrb za ustno zdravje oseb s sladkorno boleznijo je pomembna, da se ohrani zdrave zobe in obzobna tkiva, prepreči zaplete in izboljša kakovost življenja. Za sladkorne bolnike je nujna ustrezna nega ter redno spremljanje in obravnava pri zobozdravniku. Pacient mora zobozdravnika seznaniti s svojo boleznijo in z zdravili, ki jih uporablja, da lahko zobozdravnik pravilno načrtuje zdravljenje. 


Ustnoorg1_3Ustnoorg2_3Ustnoorg3_3