Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.


Vpliv ustnega zdravja na srčne bolnike

V okviru projekta Ustno zdravje, ki ga organizira Zdravniška zbornica Slovenije, je kardiologinja doc. dr. Katja Prokšelj, dr. med., spregovorila o ustnem zdravju in kardioloških pacientih.


Ustna higiena je izjemnega pomena za vse srčne bolnike, še posebej za tiste, ki imajo umetne srčne zaklopke, različne okvare zaklopk in nekatere prirojene srčne napake. Ti bolniki imajo namreč večje tveganje za posebno obliko okužbe srca, ki jo imenujemo infekcijski endokarditis. Eden najpogostejših vzrokov infekcijskega endokarditisa so okužbe iz ustne votline, zato je za te bolnike izjemnega pomena, da je zobovje ves čas čim bolj zdravo in urejeno. Taki pacienti potrebujejo antibiotično zaščito pred večjimi posegi v ustih, kar preprečuje, da bi se ob takem posegu ustvaril predpogoj za okužbo. Za vse srčne bolnike je nujno, da opravljajo redne preglede pri zobozdravniku, da ohranjajo čim bolj zdravo zobovje. 

Infektologinja doc. dr. Mateja Logar, dr. med., je razložila, v katerih primerih je slabo ustno zdravje vzrok za kardiološke zaplete in kakšno je zdravljenje v teh primerih.


Vzroki in simptomi infekcijskega endokarditisa: na naših zobeh in v okolici živi veliko število bakterij. Dnevno te bakterije prihajajo v stik z našim krvnim obtokom, ki pa jih naš imunski sistem zelo hitro odstrani. Kadar je teh bakterij več, kadar poteka vnetno dogajanje zob, obzobnih tkiv, se lahko zgodi, da naše imunske celice ne zmorejo odstranjevati vseh teh bakterij, te pa se lahko naselijo na naše predhodno okvarjene zaklopke ali na umetni material, ki je bil vstavljan v obliki zaklopke. Na začetku se ne bo zgodilo nič, bolnik tega ne bo zaznal, bakterije pa se bodo razmnoževale in bo postopoma nastala kronična okužba. Tak bolnik bo lahko začel občasno zaznavati povišano temperaturo, to so vročine med 37,5 do 37,8, redko 38. Pojavljati se lahko začne utrujenost, hitra zasoplost in to lahko kar traja, tudi več tednov. Srčni bolnik, pri katerem taka vročina traja teden dni in ni drugega vzroka, mora do svojega zdravnika, da slednji naredi osnovne krvne preiskave in ga pošlje k ustreznemu specialistu. 

Maksilofacialni kirurg prim. asist. Vojko Didanovič, dr. med. je opisal, kako poteka zdravljenje kardiološkega pacienta, ko je njegovo ustno zdravje slabo, kardiološki poseg pa nujen. Podal je preventivne nasvete, kako naj kardiološki pacienti skrbijo za ustno votlino in spregovoril o tem, v koliko primerih letno je potreben invaziven poseg. 

Pacienti, ki potrebujejo nujne kardiološke posege, so vedno problem, ker gre za situacijo, v kateri je treba stvari, ki v resnici potrebujejo več časa, hitro urediti. Pri teh bolnikih morajo narediti kompromis glede tega kaj se naredi pred in kaj po operaciji. Bistveno je, da pred kardiokirurškim posegom opravijo pregled ustne votline in zobovja ter da se naredi načrt zdravljenja in sanacije zobovja oziroma sprememb, ki so problematične. Paciente lahko razdelimo na tiste, ki so manj ali bolj ogroženi, oziroma paciente, ki bodo operirani prej ali kasneje. Pri tistih, ki so najbolj ogroženi, naredijo samo higiensko fazo – očistijo ustno votlino, ekstrahirajo najbolj problematične zobe tako, da gre lahko pacient čim prej na operacijo.

 

Ustnoorg1_3Ustnoorg2_3Ustnoorg3_3