Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Zaveza za sodelovanje vse do uresničitve vseh priporočil nadzora na otroški srčni kirurgiji

20.09.2017 17:03

Ljubljana, 20. september 2017. Najvišji predstavniki Ministrstva za zdravje, UKC Ljubljana in Zdravniške zbornice Slovenije so se danes sestali na prvem skupnem delovnem srečanju o uresničevanju priporočil mednarodnega strokovnega nadzora iz Poročila o presoji dejavnosti otroške srčne kirurgije v UKC Ljubljana in se zavezali k nadaljnjemu sodelovanju do dokončne uresničitve vseh priporočil iz mednarodnega nadzora.

Predstavniki vseh treh institucij so današnji sestanek, do katerega je prišlo na pobudo predsednice ZZS dr. Zdenke Čebašek-Travnik, ocenili kot nujen in zelo konstruktiven.  Sestanek vodstev treh inštitucij je 30. avgusta 2017 predlagala in sklicala predsednica Zdravniške zbornice Slovenije.

Namen sestanka je bil, da skupaj pregledajo, kaj je vsaka od inštitucij glede na priporočila mednarodnega nadzora že uresničila in kaj je mogoče v prihodnje še izboljšati.

»V UKC Ljubljana smo upoštevali vsa priporočila mednarodne komisije in izboljšali večino standardov varnosti in kakovosti obravnave bolnikov s prirojeno srčno napako. Že naslednja presoja, ki smo jo imeli konec leta 2015 je pokazala bistveno izboljšanje. Z aktivnostmi v smeri nadaljnjega izboljševanja smo nato še nadaljevali. Zdaj pa v kratkem načrtujemo ponovno presojo,« je po sestanku napovedalo vodstvo UKC Ljubljana.

Predstavniki Ministrstva za zdravje so poudarili, da je ministrstvo v skladu s priporočili iz mednarodnega strokovnega nadzora preko svojih strokovnih organov koordiniralo in še koordinira izvajanje strategije, ki jo je na podlagi poročila mednarodne komisije pripravil UKC Ljubljana. Ministrstvo podpira izvedbo ponovne presoje izvajanja priporočil s pomočjo zunanjega strokovnjaka.

Zdravniška zbornica Slovenije pa je upoštevala priporočila v smeri izboljšanja kulture varnosti in v ta namen organizirala in še organizira usposabljanja zdravnikov, je poudarilo vodstvo zbornice. 

Predstavniki vseh treh institucij so se dogovorili, da se bodo delovna srečanja v prihodnje nadaljevala do uresničitve vseh priporočil mednarodnega nadzora iz Poročila o presoji dejavnosti otroške srčne kirurgije v UKC Ljubljana.

Celotno Poročilo mednarodnega nadzora, ki je bil zaključen 9. julija 2015, širši javnosti pa predstavljen 17. septembra 2015,  je na voljo tukaj.