Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Podeljeni nazivi Pomurski zdravnik leta 2018

21.11.2018 08:29

Radenci - 21. november 2018. Sinoči so bili v hotelu Radin v Radencih razglašeni prejemniki nazivov Pomurski zdravnik leta v šestih kategorijah časnika Vestnik in Zdravniške zbornice. Na podlagi zahval, ki so jih svojim zdravnikom z glasovanjem izrekali bralci Večera, so bili podeljeni nazivi Pomurski zdravnik leta v kategorijah: družinski zdravnik, pediater, ginekolog, zdravnik specialist in zobozdravnik. Strokovna komisija zdravnikov Zdravniške zbornice Slovenije pa je izbirala Medicinski dosežek pomurske regije.

Pomurski zdravnik leta_fotogalerija 

Pomurski zdravniki leta 2018 po izboru bralk in bralcev Vestnika so postali:   


Pomurski družinski zdravnik leta 2018

Pomurski družinski zdravnik leta_bilten

Dean Köveš
, dr. med., specialist splošne medicine, je zdravnik koncesionar in ustanovitelj zdravstvenega centra Živa v parku, d. o. o., na Tišini. Kot družinski zdravnik ima blizu tri tisoč svojih pacientov, kar je veliko več, kot je slovensko povprečje. Je mentor študentom in specializantom, ki jim z veseljem predaja svoje izkušnje in se hkrati ob njih uči novosti, ki jih prinaša medicina. Pri njegovem delu ga vodita strokovnost in človečnost. Takrat, ko kdo potrebuje pomoč, nikoli ne gleda na uro. 

 

Pomurska ginekologinja leta 2018

Pomurska ginekologinja leta _bilten

Simona Čopi
, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva, je po gimnaziji v rojstni Murski Soboti diplomirala na Medicinski fakulteti v Ljubljani. Po zaposlitvah v Zdravstvenem domuMurska Sobota in Splošni bolnišnici Murska Sobota je leta 2009 odprla zasebno ginekološko ambulanto s koncesijo, še vedno pa se pogodbeno vključuje v zagotavljanje neprekinjenega zdravstvenega varstva na ginekološko-porodniškem oddelku Splošne bolnišnice Murska Sobota. Ob delu skrbi za stalno strokovno izpopolnjevanje vseh članov Združenja ginekologov in porodničarjev Pomurja. Največ pa ji v življenju pomenijo mož in tri hčerke, na katere je izjemno ponosna.



Pomurska pediatrinja leta 2018

Pomurska pediatrinja leta_bilten

Alenka Horvat
, dr. med, specialistka pediatrije, je končala gimnazijsko šolanje v Murski Soboti, nato pa nadaljevala študij medicine na Medicinski fakulteti v Ljubljani. Študij je zaključila leta 1998. Dvanajst let je bila zaposlena na otroškem oddelku Splošne bolnišnice Murska Sobota. Specialistični izpit iz pediatrije je opravila leta 2011. Po pridobitvi koncesije v letu 2012 je začela delati na primarni ravni v okviru otroške ambulante.

 

Pomurski zdravnik specialist leta 2018

Pomurski specilist leta_bilten

Dr Anton Lopert, 
dr. med., spec. interne medicine, je diplomiral na Medicinski fakulteti v Ljubljani in se leta 1990 zaposlil v Splošni bolnišnici Murska Sobota na Oddelku za pljučne bolezni. Specialistični izpit iz interne medicine je opravil leta 1995. Pred 15 leti je v Murski Soboti odprl zasebno ambulanto za pljučne bolezni in alergijo. Že 17 let enkrat tedensko dela tudi v Dispanzerju za pljučne bolezni v Zdravstvenem domu Lendava. V letu 2015 je na Medicinski fakulteti Univerze v Mariboru pridobil naziv doktorja znanosti, istega leta pa je kot prvi Pomurec prejel tudi Levičnikovo nagrado, ki jo podeljuje Združenje pnevmologov Slovenije.

 

Pomurska zobozdravnica leta 2018

Pomurska zobozdravnica leta_bilten

Milena Grabar Krajnc
, dr. dent. med., spec. dentalne medicine, je končala študij stomatologije na Medicinski fakulteti v Ljubljani in se po končanem študiju zaposlila v Zdravstvenem domu Murska Sobota v Splošni zobni ambulanti. Po osmih letih dela v javnem zavodu, kjer je opravljala tudi delo vodje splošnega zobozdravstva, se je odločila za zasebno prakso. Kot zobozdravnica koncesionarka s koncesijo za odrasle že leta skrbi za zdravje zob in protetično oskrbo pacientov. Za ohranjanje strokovnosti se redno izobražuje doma in v tujini. Veliko ji pomeni strokovno oskrbljen, zadovoljen pacient, pa tudi dobri odnosi v timu in s pacienti.

Medicinski dosežek pomurske regija_podelitev_bilten

Zdravniška zbornica Slovenije je objavila tudi natečaj za medicinski dosežek leta pomurske regije. Na razpis so prejeli sedem prijav in med temi je strokovna komisija zdravnikov dvema podelila enako število točk. V kategoriji Medicinski dosežek leta 2018 sta tako dva zmagovalca. To sta:


Medresorsko sodelovanje v izvajanju zobozdravstvene preventive in izvajanja sanacije zobovja za otroke v splošni anesteziji

(Boris Egić, dr. dent. med., spec. otroškega in preventivnega zobozdravstva, ZD Murska Sobota, Specialistična ambulanta za otroško in preventivno zobozdravstvo (v timu z Zobozdravstveno vzgojo in preventivo)

Medicinski dosežek pomurske regija_Boris Egic_bilten

Specialistična ambulanta za otroško in preventivno zobozdravstvo je v celotni regiji uspešno povezala vse izvajalce zobozdravstvene preventive in vzgoje, aktivirala pediatre in patronažno službo s ciljem, da se že otroke v prvem letu starosti napoti na prvi zobozdravstveni pregled. Poleg tega kot tretji v Sloveniji izvajajo sanacijo zobovja v splošni anesteziji, s čimer so skrajšali čakalne dobe. Posebno pozornost posvečajo tudi ranljivi (romski) skupini in madžarski manjšini.

in 

Zgodnje odkrivanje srčnega popuščanja pri prebivalcih mesta Murska Sobota

(Prof. dr. Mitja Lainščak, dr. med., doc. dr. Jerneja Farkaš - Lainščak, dr. med., spec. javnega zdravja, Splošna bolnišnica Murska Sobota, Odsek za kardiologijo internega oddelka in Pedagoška in znanstveno-raziskovalna dejavnost)

Medicinski dosežek pomurske regija_dr_Lainscak_biltenJPG
Kot prvi v Sloveniji so v Splošni bolnišnici Murska Sobota z namenom zgodnjega odkrivanja srčnega popuščanja povabili na presejalni pregled reprezentativni naključni vzorec prebivalcev Murske Sobote, starih 55 let in več. Ugotovili so, da ima na tem območju v tej starostni skupini kar 11,4 odstotka prebivalcev srčno popuščanje – kar je vsaj dvakrat več, kot so pokazale dosedanje raziskave v Evropi. S tovrstnim presejalnim programom bolnike odkrijejo v zgodnji fazi bolezni ter jim uvedejo ustrezno zdravljenje. S tem preprečujejo hospitalizacije ali celo smrt kot prvo manifestacijo srčnega popuščanja. 


Zdenka Čebašek Travnik, predsednica Zdravniške zbornice Slovenije je ob tej prireditvi poudarila, da se zaveda pomanjkanja zdravnikov na vseh ravneh zdravstvenega sistema: »Posebej so izpostavljene nekatere regije, med katere na žalost spada tudi pomurska. Akcija, ki jo danes zaključujemo s podelitvijo priznanj pomurski zdravnik leta, je namenjena prav temu: pokazati mladim zdravnikom in širši javnosti, da imate tudi v Pomurju ustanove in posameznike, usposobljene za uporabo sodobnih metod zdravljenja in tudi za raziskovalno delo. Ob rednem dodatnem usposabljanju lokalnim prebivalcem zagotavljajo kakovostne zdravniške storitve, kot bi jih bili deležni tudi v drugih delih Slovenije.«

Pomurski zdravnik leta_predsednica


V okviru prireditve je potekala še okrogla miza, na kateri so Zdenka Čebašek Travnik, predsednica Zdravniške zbornice Slovenije, Daniel Grabar, strokovni direktor Splošne bolnišnice Murska Sobota, in Tatjana Krajnc Nikolić, predstojnica območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje v Murski Soboti, spregovorili o preventivnih programih zgodnjega odkrivanja rakastih bolezni v Pomurju. Velik poudarek so dali predvsem vprašanju, zakaj se ljudje odzivajo v tako majhnem številu.

Pomurski zdravnik leta_foto_presejalni programi

Dogodka se zaradi drugih obveznosti žal ni mogel udeležiti minister za zdravje Samo Fakin, ki pa je v pisni čestitki, ki jo je prebrala moderatorka zapisal:

Spoštovani

Vsak zdravnik je vesel strokovnega priznanja, vendar pa ima še posebno težo priznanje, ki mu ga podari pacient. Vzajemna naklonjenost in zaupanje, ki ga v medsebojnem odnosu gradita zdravnik in pacient je izjemnega pomena za uspešno zdravljenje.

Verjamem, da pri svojem delu opozarjate paciente na pomembnost odzivanja na odlično organizirane in učinkovite presejalne programe ZORA, SVIT in DORA, ki dokazano rešujejo življenja! 

Vsem zdravnikom in ostalim sodelavcem se zahvaljujem za prizadevno skrb za naše prebivalce, nagrajencem pa iskreno čestitam. 

Iskreno čestitke tudi organizatorju za uspešno izvedbo prireditve Pomurski zdravnik leta.

S spoštovanjem,

Samo Fakin

minister za zdravje