Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

V Sloveniji bi morali zaposliti tisoč zdravnikov

28.10.2022 10:04

"Po številu zdravnikov smo pod povprečjem EU in tako bo še nekaj časa. Na razpisu specializacij ostaja nezapolnjenih 60 mest, od tega 41 za družinsko medicino.

Na jesenskem razpisu zdravniških specializacij, ki ima 126 razpisanih mest manj, kot jih je imel spomladanski, se še vedno nadaljuje trend nezanimanja za družinsko medicino pa tudi za druge zahtevnejše specializacije.

Na razpisu, ki je bil objavljen spomladi, je za specializacijo iz družinske medicine ostalo 54 prostih mest, po zdaj aktualnem jesenskem razpisu pa je za to vejo medicine na voljo še 41 mest: razpisanih je bilo 53!

Glede na trenutno stanje prijav so za mlade zdravnike poleg družinske medicine še vedno precej neprivlačne specializacije iz internistične onkologije, infektologije, otroške nevrologije, patologije, preveč zanimanja pa je za radiologijo, dermatologijo in oftalmologijo.

Družinska medicina ostaja kronično nezasedena, je komentirala Bojana Beović, predsednica Zdravniške zbornice Slovenije. »Določen premik se je zgodil, ko se je leta 2017 začelo razpisovati večje število specializacij, kar je omogočilo, da so se kolegi razporedili po številnih drugih specializacijah,« je enega od vzrokov za manjše zanimanje za družinsko medicino opisala Beovićeva. Pomembno se ji zdi, da država s številom mest za specializacije pokrije tisto, kar je takrat na voljo, torej generacijo diplomantov medicinske fakultete. V zadnjem obdobju je namreč razpisanih mest bistveno več, kot je diplomantov obeh domačih medicinskih fakultet."

Tako v Delu piše novinarka Brigite Ferlič Žgajnar. Celoten članek je dostopen tukaj >>>