Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Konferenca UEMO: Močna mreža družinskih zdravnikov je dolgoročna investicija v zdravje državljanov

04.11.2022 12:22

V Ljubljani danes in jutri poteka generalna skupščina Evropskega združenja splošnih in družinskih zdravnikov. Na njej sodeluje 42 predstavnikov zdravniških organizacij iz 19 držav, ki bodo izmenjali najboljše prakse ter izmenjali izkušnje in poglede na razvoj družinske medicine, ki se po celotni Evropi sooča s podobnimi izzivi.



Predsednica Zdravniške zbornice Slovenije dr. Bojana Beović je opozorila, da je pomanjkanje zdravnikov, predvsem družinske medicine, težava, s katero se srečuje celoten svet. Slovenija pri tem ni izjema, saj kljub bistvenemu povečanju števila družinskih ambulant zaradi vse večjega števila zavarovancev številni ostajajo brez izbranega družinskega zdravnika. Hkrati se celotna družba sooča s staranjem prebivalstva, kar prinaša dodatne potrebe po kakovostni in varni zdravstveni oskrbi. Kakovost mreže osnovne zdravstvene dejavnosti se kaže v celotnem procesu zdravstvene oskrbe. Družinski zdravniki so prvi in najbolj pristen stik prebivalcev, zato večina kakovost sistema prepozna ravno skozi njihove aktivnosti. Prepričana je, da odločevalci cenijo njihovo delo in se zavedajo dejstva, da denar, ki je namenjen primarni in preventivni dejavnosti ni strošek, temveč je investicija.

Državni sekretar mag. Tadej Ostrc je uvodoma pozdravil zbrane delegate skupščine evropskih družinskih zdravnikov. "Celotna Evropa se sooča s podobnimi izzivi na področju družinskih zdravnikov. Med pandemijo so bili pod izjemnimi pritiski." Opozoril je, da je treba povrniti ugled poklicu družinskega zdravnika in ga narediti bolj privlačnega, med drugim z izboljšanjem delovnih pogojev.

Težave različnih držav s pomanjkanjem zdravnikov so primerljive, so povedali zdravniki iz evrope. Zdravnica Mary McCarthy iz Velike Britanije je poudarila, da skušajo pri njih zdravnike v čim večji meri razbremenite z drugim zdravstvenim osebjem, ki prevzemajo del prevetnivnih in administrativnih nalog in se lahko zdravniki tako v večji meri posvečajo pacientom. Zdravnica Branka Lazić iz Srbije pa poudarja, da je omejitev zaposlovanja v srbskem zdravstvu pustila dolgotrajne posledice, saj je treba manjkajoče zdravnike nadoknaditi in mlade hitro priučiti, kar je pri visokem številu pacientov, ki jih dnevno obravnavajo starejši kolegi velik izziv. Velik zgled za vse evropske države je Nizozemska, kjer z močno in delujočo mrežo družinskih zdravnikov, ki tam uživajo velik ugled in podporo javnosti, bistveno zmanjšajo zdravstvene težave, ki bi potrebovale specialistično in bolnišnično obravnavo.