Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Zahvala Karitas za sodelovanje pri zbiranju pomoči za Ukrajino

27.02.2023 13:16

Ob prvi obletnici začetka vojne v Ukrajini se na Slovenski karitas skupaj s Karitas Spes v Ukrajini želimo iz vsega srca zahvaliti  vsem vam za vašo veliko pomoč z vojno prizadetim ljudem v Ukrajini v preteklem letu.

Zbornica se je organizirala tudi ob začetku vojne v Ukrajini:
• organizirali smo zbiranje sanitetnega materiala in medicinskih pripomočkov in skupaj s člani ter drugimi sponzorji zbrali preko 45 palet materiala. Prvih osem palet sanitetnega materiala in medicinske opreme je prispelo na najbolj prizadeta območja (Harkov, Dnipro, Vinica) že 13. marca (kar je bilo 14 dni po začetku vojne). Zadnja pošiljka je iz Ljubljane v Ukrajino krenila 16. junija. 
• poleg materiala smo skupaj z organizacijo Državljani sveta zbirali denar za nakup sanitetnega in medicinskega materiala ter pripomočkov in adaptiranega mleka za dojenčke. Skupno smo zbrali 40.559,25 evrov.

• člani Zdravniške zbornice Slovenije so v sodelovanju z Državljani sveta prispevali dodatnih 4.000 evrov za ureditev kotička za pisanje domačih nalog in za učenje ter delno pomagali opremiti pomožno igralnico za ukrajinske otroke, ki so nameščeni v Sloveniji.

Z vašo pomočjo smo v sodelujočih organizacijah (Zdravniška zbornica Slovenije, Ustanova Državljani sveta in ADRA Slovenija) in z logistično podporo Slovenske karitas v več pošiljkah poslali preko 45 palet materiala. Prvih osem palet sanitetnega materiala in medicinske opreme je prispelo na najbolj prizadeta območja (Harkov, Dnipro, Vinica) že 13. marca (kar je bilo 14 dni po začetku vojne). Zadnja pošiljka je krenila iz Ljubljane v Ukrajino 16. junija. Del pomoči je bil zbran v fizični obliki, 40.559,25 evra pa je bilo zbrano v denarju in porabljeno za nakup medicinskega materiala in mleka v prahu.

V času od 5. marca 2022 do 16. februarja 2023 je Slovenska karitas v sodelovanju s Karitas SPES Ukrajina v Ukrajino odposlala 29 humanitarnih pošiljk s 416 tonami oziroma 950 paletami materialne humanitarne pomoči. V pošiljkah je bilo največ pomoči v hrani, vodi, higienskem ter sanitetnem materialu, zdravila in medicinske aparature. Pošiljke so vsebovale tudi spalne vreče in armaflekse, novi čevlji, peči za ogrevanje idr. Finančno in materialno pomoč so darovali številni posamezniki in tudi 235 slovenskih podjetij. Med njimi je bilo tudi podjetje Krka d.d. iz Novega mesta, ki jedarovala zdravila v vrednosti 200.000 EUR ter SBC – Klub Slovenskih podjetnikov, ki so zagotovili pomoč za razseljene otroke v centrih Karitas znotraj Ukrajine v vrednosti 60.260 EUR in organizirali 2 pošiljki v Ukrajino. Materialna pomoč za te pošiljke se je zbiralatudi na ravni škofijskih in župnijskih Karitas, šol, univerz in drugih ustanov ter v trgovinah Mercator po vsej Sloveniji. 

Pri nakupu in posredovanju sanitetnega in medicinskega materiala v Ukrajino smo sodelovali tudi z Zdravniško zbornico Slovenije, Državljani sveta, Adro Slovenije ter s Slovenskim nefrološkim društvom. Karitas Spes v Ukrajini, sodeluje z okoli 10 bolnicami in so jim na podlagi potreb razdeljevale poslani sanitetni in medicinski material in aparature. Nekaj materialne pomoči se je na podlagi potreb v Ukrajini kupilo tudi z zbranimi sredstvi, še posebej preko posameznih projektov večjih donatorjev. Caritas Spes Ukrajina, ki je prejela teh 29 pošiljk je pomoč razdeljevala številnim družinam, posameznikom in bolnicam v ogroženih krajih in območjih kot so Kramatorsk, Rubizhne, Zaporožje, Volnovaka, Mariupol, Harkov, Dnipro, Kijev, Žitomir, Odesa, Ivano-Frankiv, Harson in druge.