Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Zbornica podpira zmanjševanje škodljivih posledic rabe tobaka

22.03.2023 12:43

“Novela med drugim predlaga prepoved arom v elektronskih cigaretah in aromatičnih snovi za ogrevane tobačne izdelke, opredeljuje splošna, informativna in slikovna zdravstvena opozorila za ogrevane tobačne izdelke ter enači obravnavo elektronskih cigaret in tekočin/polnil z nikotinom in brez nikotina. Prepoveduje tudi uvoz iz tretjih držav in prodajo tobačnih in povezanih izdelkov posameznikom in postopoma uvaja  tudi prepoved kadilnic,” je povedala Vesna Marinko, Vodja Sektorja za krepitev zdravja in preprečevanje odvisnosti na Ministrstvu za zdravje.

Kajenje je eden od pomembnih rizičnih faktorjev tudi za razvoj ustnih bolezni, je opozoril predsednik odbora za zaobozdravstvo in podpredsedik ZZS Krunoslav Pavlović. Ustne bolezni so globalno eden največjih javnozdravstvenih problemov, saj prizadenejo preko 3,5 milijarde ljudi ter povzorčijo direktno in indirektno za več kot 500 milijard dolarjev škode. Nezdravljene ustne bolezni povezujemo z bolečinami, slabšo kvaliteto življenja in odsotnostjo iz delovnega mesta ter šole, poleg tega pri oskrbovancih v domovih sterjših povzročajo večjo pojavnost pljučnic. 

Med najpogostejše ustne bolezni štejemo parodontalno bolezen, karies in rak ustne votline. Pri kadilcih se parodontalna bolezen razvije bistveno hitreje in tudi njeno zdravljenenje je oteženo. Kadilcem ravno zaradi teh razlogov odsvetujemo vstavitev implantatov. Nezdravljenja ima številne sistemske vplive na telo ter bistveno poslabša potek KVS bolezni, sladkorne bolezni ter jo povezujemo s prezgodnjim porodom. Rak ustne votline direktno povezujemo s kajenjem in je po pojavnosti na 8. mestu v Sloveniji ter 16 na svetu.

"Zaradi teh in številnih drugih razlogov podpiramo vse ukrepe, ki bi pomenile zmanjšano uporabo tobaka in tobačnih izdelkov," je v imenu Zdravniške zbornice Slovenije povedal Pavlović.