Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

31. maj – svetovni dan brez tobaka: Stopimo odločno na poti do družbe brez tobaka

31.05.2023 10:38

Svetovni dan brez tobaka, ki ga obeležujemo 31. maja, v Sloveniji letos poteka pod geslom »ZA Slovenijo brez tobaka in nikotina 2040«. Strokovnjaki so ob tej priložnosti znova opozorili na škodljivost tobačnih in povezanih izdelkov ter opisali zakonodajo, ki je v pripravi. Opustitev kajenja namreč prinese številne koristi za zdravje v vsakem starostnem obdobju, možnosti pa je več.
Kajenje je poleg ostalih nevarnosti tudi eden od pomembnih rizičnih faktorjev tudi za razvoj ustnih bolezni, opozarja predsednik odbora za zobozdravstvo in podpredsedik ZZS Krunoslav Pavlović. Ustne bolezni so globalno eden največjih javnozdravstvenih problemov, saj prizadenejo preko 3,5 milijarde ljudi ter povzorčijo direktno in indirektno za več kot 500 milijard dolarjev škode. Nezdravljene ustne bolezni povezujemo z bolečinami, slabšo kvaliteto življenja in odsotnostjo iz delovnega mesta ter šole, poleg tega pri oskrbovancih v domovih sterjših povzročajo večjo pojavnost pljučnic. 

"Zaradi teh in številnih drugih razlogov podpiramo vse ukrepe, ki bi pomenile zmanjšano uporabo tobaka in tobačnih izdelkov," je v imenu Zdravniške zbornice Slovenije povedal Pavlović.

Sporočilo za javnost Ministrstva za zdravje>>>