Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Evropski zdravniki opozarjajo na škodljive učinke konoplje na zdravje

27.05.2024 22:13

Stalni odbor evropskih zdravnikov (CPME) je objavil stališče, v katerem odločevalce in javnost opozarja na resno nevarnost konoplje za javno zdravje.

V stališču so izpostavljeni dokazi o znatni škodljivosti uživanja konoplje za zdravje po vsej Evropi. Evropski zdravniki v skladu s temeljnim načelom medicine "predvsem ne škoduj" nasprotujejo nadaljnji legalizaciji konoplje in pozivajo oblikovalce politik, naj si prizadevajo za zmanjšanje uživanja konoplje med državljani.

Prof. dr. Ray Walley, podpredsednik CPME, je dejal: "Dokazi kažejo, da je konoplja zasvojljiva droga, ki prinaša številne nevarnosti. Ta tveganja so večja zlasti pri mladostnikih. Trenutni dokazi kažejo, da legalizacija povečuje škodo za zdravje vseh prebivalcev.

"Evropski zdravniki pozivajo krajevne, nacionalne in evropske agencije za javno zdravje, naj povečajo prizadevanja za spremljanje, da bodo na voljo podatki o kratkoročnih in dolgoročnih učinkih konoplje na zdravje."

Konoplja je najbolj razširjena prepovedana droga v Evropi. Najnovejše ocene Evropskega centra za spremljanje drog in zasvojenosti z drogami (EMCDDA) kažejo, da je leta 2022 konopljo uživalo približno 23 milijonov odraslih, 1,7 milijona ljudi pa je imelo motnjo zaradi uživanja konoplje.

Uživanje konoplje predstavlja akutno tveganje za zdravje in je na vrhu seznama z drogami povezanih vzrokov za obisk bolnišničnih urgentnih oddelkov v Evropi. Poleg tega je redno uživanje povezano z vrsto kroničnih škodljivih posledic, od katerih so številne povezane z duševnim zdravjem, npr. psihoza, manija, depresija in anksiozne motnje.

Predsednik CPME dr. Christiaan Keijzer je dejal: "Potrebujemo odločnejše obveščanje v zvezi z javnim zdravjem, s katerim bomo zagotovili, da se ljudje v Evropi, zlasti mladi, v celoti zavedajo številnih tveganj, povezanih z uživanjem konoplje.

"Za številne Evropejce z motnjo zaradi uživanja konoplje je treba razviti celovit odziv na zdravljenje odvisnosti, vključno z dostopnim, celovitim in z dokazi podprtim zdravljenjem."

Stališče ne naslavlja posebej izdelkov iz konoplje, ki se uporabljajo pri določenih zdravstvenih stanjih.