Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Odziv ZZS na rezultat referenduma o evtanaziji

10.06.2024 12:34

Zdravniška zbornica Slovenije bo še naprej opozarjala na velike spremembe v odnosu do bolezni, življenja in sočloveka, ki bi jih tak zakon prinesel. Odločno bomo nasprotovali kakršnikoli prisili zdravnikov v izvajanje evtanazije. Nikakor ne more biti poklicna dolžnost zdravnikov, medicinskih sester, farmacevtov ali kogarkoli, da sodeluje pri evtanaziji. Poslanstvo zdravniškega poklica je zdravljenje, ohranjanje življenja in njegove kakovosti v partnerstvu s pacientom.

 Predlog zakona, ki so ga poslanci Državnega zbora z veliko večino ocenili kot neprimernega za nadaljnjo obravnavo, je bil problematičen zaradi širokega nabora možnih stanj, pri katerih je dopustno prostovoljno končanje življenja in je s subjektivnim konceptom trpljenja široko dopuščal evtanazijo in pomoč pri samomoru.

 Zdravniška zbornica svari na neenakost pri dostopu do primerne paliativne oskrbe, ki v Sloveniji ni pravica iz obveznega zdravstvenega  zavarovanja. Paliativna oskrba bi morala biti ena temeljnih skrbi starajoče se družbe in je jasen pokazatelj razvitosti države in zrelosti družbe v odnosu do umiranja.