Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Uredba o spremembah in dopolnitvah Uredbe o programih storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja, zmogljivostih, potrebnih za njegovo izvajanje, in obsegu sredstev za leto 2024

12.06.2024 20:29

 

7. 6. 2024 je bila v Uradnem listu RS objavljena Uredba o spremembah in dopolnitvah Uredbe o programih storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja, zmogljivostih, potrebnih za njegovo izvajanje, in obsegu sredstev za leto 2024 (v nadaljnjem besedilu: Uredba). Uredbo, ki nadomešča splošni dogovor, je v skladu s 63. členom Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju sprejela Vlada RS. 

Pomembnejše spremembe, ki jih določa Uredba, so:

  • Povečanje odstotka plačanega preseganja ambulantnega programa za prve preglede v specialistični ambulantni dejavnosti – 14. člen.
  • Operacije na ožilju in program razvojne ambulante se plača brez omejitev – 11. člen.
  • Plan prospektivnih programov se poveča na 50 % plana akutne bolnišnične obravnave pri javnih zavodih in 100 % plana akutne bolnišnične obravnave pri koncesionarjih – 18. člen.
  • Program v zobozdravstveni dejavnosti za odrasle se plača do 50% preseganja plana za nego. Spremeni se tudi pogoj za plačilo protetike po realizaciji in sicer tako, da izvajalec dobi plačano protetiko po dejanski realizaciji šele, če realizira 150 % pogodbenega programa nege. Če realizira manj kot 150 % pogodbenega programa nege, dobi protetiko plačano največ do pogodbeno dogovorjenega plana protetike - 13. člen.
  • S 1. 7. se uvaja ambulanta specializanta družinske medicine, kjer se plačajo obiski in posegi po realizaciji – 11. člen.
  • Zagotovljena so sredstva za nov modeli plačevanja za specialistično zunajbolnišnično dejavnost kardiologija, specialistična zunajbolnišnična dejavnost ortopedija in specialistično zunajbolnišnično dejavnost gastoenterologija - 7. člen.

 Na tej povezavi je objavljen povzetek sprememb Uredbe po posameznih členih.