Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Pojasnilo glede težav pri oddaji vlog na portalu eUprava

14.06.2024 07:46

V preteklih dveh tednih smo bili s strani članic in članov zbornice, ter tudi številnih drugih podpornikov kampanje »Ne! nasilju v zdravstvu«, katere namen je vložitev Predloga zakona o spremembi Kazenskega zakonika, obveščeni o težavah na spletni strani eUprava: https://e-uprava.gov.si/si/podrocja/vloge/vloga.html?id=7805. Mnogi zaradi tehničnih težav, kljub večkratnim poskusom, niso uspeli oddati vloge. Težave so se začele s 1. junijem in 13. junija še vedno niso povsem odpravljene, zato smo v Državni zbor poslali opozorilo in prošnjo za podaljšanje roka za zbiranje podpisov podpore predlogu Zakona o spremembi Kazenskega zakonika.


Prilagamo dopis, ki smo ga 13. 6. poslali v Državni zbor in z njim seznanili Ministrstvo za javno upravo in Ministrstvo za digitalno preobrazbo:

 

Spoštovani,

kot pobudnicama predlogu Zakona o spremembi Kazenskega zakonika nama je bil določen 60 dnevni rok za zbiranje podpisov podpore volivcev, ki se bo iztekel 8. 7. 2024.

V povezavi z zbiranjem podpisov podpore sva bili opozorjeni na večkratno in večdnevno motnjo pri elektronski oddaji vloge »Podpora volivca pobudi za vložitev predloga zakona o spremembi kazenskega zakonika« na spletni strani eUprava, in sicer:

  • Obvestilo na spletni strani eUprava dne 1. 6. 2024: Uporabnike portala eUprava obveščamo, da bo v soboto, dne 1. 6. 2024, potekala nujna nadgradnja in namestitev varnostnih popravkov, zato bo v tem času lahko motena ali onemogočena oddaja elektronskih vlog ter dostop do modula Moja eUprava.
  • Obvestilo na spletni strani eUprava dne 2. 6. 2024: Uporabnike portala eUprava obveščamo, da bo v soboto, dne 1. 6. 2024, potekala nujna nadgradnja in namestitev varnostnih popravkov, zato bo v tem času lahko motena ali onemogočena oddaja elektronskih vlog ter dostop do modula Moja eUprava.
  • Dne 3. 6. 2024 je bilo zaznano, da je bila oddaja vsaj občasno onemogočena.
  • Dne 4. 6. 2024 je bilo zaznano, da je bila oddaja vsaj občasno onemogočena.
  • Obvestilo na spletni strani eUprava dne 5. 6. 2024: Uporabnike obveščamo, da trenutno zaznavamo tehnične težave pri dostopanju do storitev portala eUprava, prosimo za razumevanje.
  • Obvestilo na spletni strani eUprava dne 6. 6. 2024: Uporabnike obveščamo, da trenutno zaznavamo tehnične težave pri dostopanju do storitev portala eUprava, prosimo za razumevanje.

Ob poskusu oddaje vloge je bilo zapisano obvestilo: Vloga ni bila uspešno oddana. Očitno je prišlo do težave pri oddaji vloge. Lahko poskusite ponovno čez nekaj časa ali pa vlogo oddate osebno. Za nevšečnost se vam opravičujemo.

  • Dne 7. 6. 2024  je bilo ob poskusu oddaje vloge zapisano obvestilo o neuspešni oddaji vloge. Ob klicu na tehnično podporo so pojasnili, da so težave na HKOM omrežju ter da ne vedo, kdaj bodo težave odpravljene.
  • Obvestilo na spletni strani eUprava dne 10. 6. 2024: Uporabnike portala eUprava obveščamo, da je trenutno zaradi tehničnih motenj onemogočena oddaja elektronskih vlog s prijavo.
  • Obvestilo na spletni strani eUprava dne 11. in 12. 6. 2024: Zaradi tehničnih težav se lahko pojavijo napake pri oddaji elektronskih vlog.

Pri tem pa je potrebno izpostaviti, da na spletni strani eUprava 11. in 12. 6. vloga  »Podpora volivca pobudi za vložitev predloga zakona o spremembi kazenskega zakonika« ni več dosegljiva, pri čemer je zapisano: Oprostite, vloga ni več na voljo. Za več informacij se obrnite na ekc@gov.si.

Glede na sledeče zaznave motenj pri oddaji vloge preko spletne strani eUprava bi vas prosili za podrobnejšo preučitev tehničnih težav. Hkrati z namenom, da se nama v celoti zagotovi pravica do 60 dnevnega roka za zbiranje podpisov podpore predlogu Zakona o spremembi Kazenskega zakonika, predlagava ustrezno podaljšanje roka za zbiranje podpisov podpore. Zakon o referendumu in o ljudski iniciativi (ZRLI) sicer ne ureja predstavljene situacije, zato posledično tudi v zakonu ni zapisano, da je možno podaljšanja roka za zbiranje podpisov podpore predlogu zakona. Kljub temu, da navedeno vprašanje v zakonu ni urejeno, je podaljšanje roka potrebno zaradi varovanja pravic, določenih v Ustavi RS (1., 14., 45. in  88. člen Ustave RS). Ljudska zakonska iniciativa je namreč ustavna pravica, katere uresničevanje je temelj demokratične ureditve v Republiki Sloveniji. Dejansko onemogočeno izvrševanje ljudske zakonodajne iniciative, do katerega zaradi tehničnih motenj prihaja pri zbiranju podpisov podpore predlogu Zakona o spremembi Kazenskega zakonika, posega v najino ustavno pravico do peticije ter zakonodajne iniciative. Hkrati nama je s tem poseženo v pravico do enakosti pred zakonom, saj sva zaradi de facto krajšega roka za zbiranje podpisov podpore zakonskemu predlogu v neenakem položaju napram drugim pobudnikom zakonov. Ker se človekove pravice in temeljne svoboščine uresničujejo neposredno na podlagi ustave, z zakonom pa je možno zgolj predpisati način njihovega uresničevanja, vas vljudno prosiva za ustrezno podaljšanje roka.

 

S spoštovanjem,

 

 Prof. dr. Bojana Beović, dr. med.

Prim. doc. dr. Nena Kopčavar Guček, dr. med.