Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

(Uvodnik) Če ne ve politika, se usposobljenosti in uspešnosti našega dela zavedajo pacienti

17.06.2024 08:00

Avtorica: prof. dr. Bojana Beović, dr. med.
Prispevek v reviji Isis >>>

Spremembi volilnega postopka (opustitev kvoruma in elektronsko glasovanje) sta bili videti kot uspeh mandata. Kljub temu nas je skrbelo. Kakšna je kredibilnost vodstva in ustanove, če se volitev udeleži peščica članov in je vodstvo izvoljeno z nekaj sto glasovi? Postopkovno bi bilo vse prav, a senca bi ostala. Neizmerno me veseli, da se to ni zgodilo. Opustitev kvoruma in e-volitve so bile sprejete kot napredek, udeležba na volitvah je pokazala, da za ustanovo stojimo v tisočih. Visoka udeležba v slovenski kulturni sredini, ki demokracije še ni povsem vajena.

Hvala!

Volitve predsednika zbornice z enim samim kandidatom sicer niso nekaj povsem novega, enako se je zgodilo dr. Marku Bitencu v drugem mandatu. Vseeno pa dajo misliti. Je funkcija videti težka, neprijetna, nezanimiva? Ali pa smo kot ekipa videti tako usklajeni in utečeni, da je najbolje, da ostane še nekaj let tako? Ker potrebujem vzpodbudo za nadaljevanje, bom z nekaj zadržka verjela v slednje. Hvaležna sem za odločitev o omejitvi funkcije na dva mandata, na ta način je zbornici zagotovljena prihodnost z vedno novimi svežimi idejami in energijo. Vabljeni k razmišljanju o sodelovanju pri aktivnostih Zdravniške zbornice!

A vrnimo se k novemu mandatu. Kaj je bistvo, kaj je rdeča nit, ki ji želimo slediti?

Zdravniški poklic je preživel tisočletja z dvema osnovnima načeloma: z znanostjo, kar je pač v zgodovinskem trenutku nudila, in empatičnim, etičnim odnosom do bolnika, z ljubeznijo do ljudi.

Zdravniški poklic je prežet z znanjem, izobraževanjem. V današnji družbi trenutka ima izobraževanje slab ugled in zdravniki pogosto poslušamo očitek, da se samo učimo. Od nekdaj velja, da znanje človeka bogati, širi obzorja, daje polet razmišljanju. Biologija celice sili študenta v razmišljanje o življenju, veščina kirurškega posega in zadovoljstvo ob uspešni operaciji bogati izkušnje in čustveno doživljanje. Ne nazadnje, divinum sedare dolorem. Tudi to je treba znati, razumeti. Kratke poti do znanja ni, ampak kot je življenje pot sama, je tudi pot do znanja znanje.

Skrb za vzdrževanje svojega odličnega znanja in veščin, prenašanje znanja na kolege, tudi to je zdravniško poslanstvo skozi tisočletja.

Spreminjanje časov, spreminjanje delovnih pogojev, omejitve, na vse to lahko dajemo pripombe, utemeljujemo, zakaj so omejitve nesmiselne, navajamo resne argumente za pozitivne spremembe, vse to je poslanstvo Zdravniške zbornice, zapisano je celo v zakonu. Je to res edino, zaradi česar zbornico imamo? Osnovno vodilo uspešnih ljudi in ustanov je, da se osredotočijo na to, kar lahko storijo sami. Velika dragocenost za Zdravniško zbornico in za slovensko družbo so javna pooblastila, s katerimi zdravniki lahko reguliramo svoj poklic na področju, ki nam je najbolj dragoceno, ki je naša podoba: na znanju, usposobljenosti, etiki, empatiji. Težko bomo reševali pomanjkanje zdravnikov v tej in oni specialnosti, na severu ali jugu države, zdravništvo v resnici, čeprav nas še tako skrbi in želimo pomagati, te pristojnosti nima. V vsakem primeru pa bomo lahko zagotavljali, da smo zdravniki v Sloveniji usposobljeni in znamo nuditi vse tisto, kar stroka v danem trenutku zahteva. Če tega včasih ne ve politika, naši pacienti zagotovo vedo, potrjujejo pa tudi številne (ne vse, seveda) statistike izidov in opravljenih storitev.

Želim si, da bi vztrajali na tej poti, na zdravniški odličnosti, ki jo družba more in mora ceniti. Ena od zdravniških odlik mora (p)ostati tudi medsebojno spoštovanje in pomoč. Če kdo razume zdravnika v vseh stiskah, ki jih prinese poklicno in pogosto tudi zasebno življenje, je to zdravnik.

Ne želim se hvaliti in izpostavljati, a moram povedati, da sem neizmerno ponosna, da sem lahko prva med enakimi, odličnimi strokovnjaki in ljudmi. Veselim se sodelovanja, številnih pametnih pobud, idej, razprav, skupaj dorečenih sprememb, vrata zbornice so vedno odprta.

Prof. dr. Bojana Beović, dr. med., spec., predsednica