Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Podaljšanje specializacije iz razloga, da bi specializantu sicer ugasnila pravica do koriščenja rednega letnega dopusta

18.06.2024 13:17

 

Uvodoma pojasnjujemo, da lahko vsak zaposleni  (specializant) koristi:

  • redni letni dopust (v nadaljevanju: RLD)  dodeljen za tekoče koledarsko leto, do vključno 30.6. naslednjega koledarskega leta.

V primeru daljših bolniških odsotnosti, porodniškega dopusta ali dopusta za nego in varstvo otroka, je mogoče:

  •  RLD iz preteklega koledarskega leta koristiti do 31.3. naslednjega koledarskega leta,
  •  RLD tekočega leta pa do 30.6. naslednjega leta.

Na primer:

Specializantka je v 1.6.2023 nastopila porodniški dopust. Na delo se je po zaključku porodniškega dopusta vrnila 31.5.2024. Na dan vrnitve s porodniškega dopusta ji je ostalo:

  • 18 dni RLD za leto 2023 in
  • Celoten RLD za leto 2024
  • Predviden zaključek specializacije je v letu 2026

V tem primeru lahko specializantka 18 dni RLD iz leta 2023 koristi do 31.3.2025, celoten dopust iz leta 2024 pa do 30.6.2025. 

Iz zgoraj navedenih razlogov, specializantka tako ne more vložiti vloge zaradi nezmožnosti koriščenja RLD že v letu 2024. 

Prošnjo za podaljšanje specializacije iz razloga, da bi specializantu sicer ugasnila pravica do koriščenja RLD, lahko specializant vloži največ 4 mesece pred datumom, do katerega RLD lahko koristi. Prošnji mora obvezno priložiti:

  • potrdilo kadrovske službe delodajalca specializanta o koriščenju rednega letnega dopusta,
  • soglasje glavnega mentorja za podaljšanje specializacije iz naslova nemožnosti koriščenja rednega letnega dopusta in
  • izjavo glavnega mentorja specializanta, da ima da ima specializant na dan oddaje vloge za podaljšanje specializacije v E-listu specializanta vnesene vse posege in podane ocene vseh mentorjev.

Glede koriščenja RLD opozarjamo, da je, skladno z Navodili za opravljanje specializacije, ki so objavljena na spletni strani zbornice in jih specializanti prejmejo ob pričetku opravljanja specializacije, RLD specializant dolžan koristiti tekom posameznih področij, v enakomernih deležih, kot jih področja prenesejo. Skladno s četrtim odstavkom 30. člena Pravilnika o vrstah, vsebini, trajanju in poteku specializacij zdravnikov (Uradni list RS, št. 35/24) mora biti zagotovljena 80% prisotnost specializanta na kroženju (kar se smiselno upošteva tudi pri koriščenju dopustov). Glede koriščenja letnega dopusta tekom posameznega kroženja se specializant predhodno dogovori s svojim glavnim mentorjem, o nameri koriščenja pa tudi z neposrednim mentorjem in s predstojnikom delovišča, na katerem želi dopust koristiti

Z omenjeno tematiko se je na svoji 42. seji seznanil tudi Svet za izobraževanje zdravnikov, ki je zgoraj navedeno potrdil. Glede na vse navedeno Svet za izobraževanje zdravnikov spodbuja glavne mentorje in specializante, da konec leta, v okviru letnega razgovora, pripravijo plan izrabe RLD za prihajajoče leto.

S spoštovanjem,

Oddelek za specializacije