Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Opozarjamo na zlorabe identitet zdravnikov

26.07.2024 11:32

Zdravniška zbornica opozarja, da se na spletu pojavljajo lažna oglasna sporočila, pri katerih so spletni goljufi zdravnikom ukradli identiteto in njihovimi fotografijami oziroma izmišljenim intervjujem oglašujejo izdeleke.

Nedavno se je to zgodilo kirurgu Eriku Breclju. Goljufi so mu ukradli identiteto in z njegovo fotografijo oziroma izmišljenim intervjujem oglašujejo izdelek za čiščenje žil. "To so lahko nevarni izdelki, sploh če jih zamenjamo za prava zdravila," opozarja Brecelj.


V preteklosti sta bila že infektologa David Zupančič in prof. dr. Bojana Beović. Pri takih oglasih gre za izkoriščanje in prevaro potrošnikov, zato tem reklamam ne nasedajte.

Zdravtveni inšpektorat opozarja, da se v takih primerih izdelkom pripisujejo nedovoljeni učinki zdravljenja in preprečevanja raznih bolezenskih stanj. To je za potrošnika zavajajoče in lahko predstavlja tveganje za zdravje.


Pred naročilom ni možno preveriti ponudnika, saj ni razkrit, pričevanja uporabnikov pa so izmišljena. Naročanje izdelka, kakor tudi vseh drugih izdelkov s podobnimi lažnimi promocijami (izmišljeni intervjuji, zloraba fotografij zdravstvenega osebja in drugih znanih osebnosti, navajanje učinkov zdravljenja ali izgube teže), poteka po ustaljeni praksi na način, da potrošnik najprej pridobi visok popust, nato vpiše svojo telefonsko številko in lahko naroči izdelek šele takrat, ko ga neznani prodajalec pokliče in pridobi njegove podatke. Potrošnik na ta način sklepa pogodbo o nakupu blaga na daljavo z neznanim ponudnikom. V primeru reklamacij se ponudnik na telefonsko številko več ne odziva, zato morebitna vračila blaga s strani potrošnika niso več mogoča.

Člane ZZS pozivamo, da nas obvestite, v kolikor je bila zlorabljena tudi vaša identiteta. O zlorabi bomo obvestili javnost in primer predali Tržnemu in Zdravstvenemu inšpektoratu.

Viri:

- https://www.gov.si/novice/2024-05-17-lazni-intervju-in-ukradene-fotografije-pri-promociji-in-prodaji-prehranskega-dopolnila-germivir/ 

- https://www.24ur.com/novice/slovenija/erik-brecelj.html

- https://www.24ur.com/novice/slovenija/znanemu-kirurgu-ukradli-identiteto-da-bi-prodali-lazno-zdravilo.html