Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Organizatorji dogodka smo povzetek odmevnega posveta pripravili v obliki, ki bo čim lažje dostopna vsem. Zato smo pripravili celoten posnetek in posamezna predavanja ter medijske odmeve. Vabljeni k ogledu in branju.


"Primeri dobre prakse: kaj vse primarna raven omogoča in ponudi, če ji daš dovolj kisika"

Ko opraviš nalogo in te ni sram pogledati nazaj na svojo sled, lahko smelo pogledaš tudi naprej in iščeš nove prehode. Prihajajo naslednji posveti.

Uvodna beseda se mi težko zapiše, brez da bi omenil na posvetu izpostavljen vidik pacienta, Franca Zalarja: »V našem zdravstvu je vse narobe, ampak moj osebni zdravnik je pa odličen.« Kljub visoki vsesplošni družbeni nezaupljivosti, o kateri je govoril Roman Kralj, smo prav izbrani zdravniki (pediatri, ginekologi, družinski zdravniki) med najbolj zaupanja vrednimi osebami v skupnosti. In v kar zaupaš, to hočeš imeti.
Že dolgo nisem bil na srečanju, kjer bi z lahkoto in velikim čudenjem, predvsem pa občudovanjem sledil predavateljem od prvega do zadnjega, kaj primarni nivo zmore. In prepričan sem, da si tako delo želi tudi pacient in naši nasledniki, ki razmišljajo o svoji strokovni poti po medicinski fakulteti in ne upravno-administrativni šoli. Seveda se je potrebno zavedati, da odličnost vseh predstavljenih praks izvira iz velike količine dodatnega dela, entuziazma in klenih hrbtenic. Na posvetu je bilo tako čez prst, in to verjeto kar debel, ocenjeno, da je podobnih praks v Sloveniji odstotek. Če jih hočemo imeti več kot petdeset, bodo morale entuziazem posameznikov, dodatne količine dela in klene hrbtenice zamenjati sistemske rešitve, ki jih danes ni oz. delujejo izrazito zaviralno na razvoj kakovostnega primarnega zdravstva.
Veliki sistemi si želijo čim manj sprememb, ker je tako najbolj enostavno. Ampak tuljenje v rog nas izvajalcev se je že malo izpelo, zato upamo, da bodo sedaj tulili predvsem mladi kolegi, ki od obljub ne znajo živeti, in pacienti, ki si dobro primarno zdravstvo zaslužijo, ker vanj najbolj zaupajo. In potem tudi največja ovira postane banalnost: kje dobiti sredstva. Če je zdravje ena od temeljnih vrednot posameznika in je izbrani zdravnik med najbolj zaupanja vrednimi osebami, potem ne bo prav nič nenavadno, da se bodo pacienti vprašali, zakaj pa imamo mi denar za to in ono, a ga nimamo za svojega zaupnika – izbranega zdravnika.
Ne sme se spregledati, da smo bili počaščeni z obiskom ministra, ki se prav te dni umešča v svoje trnjevo naslonjalo, in je želja po njegovi prisotnosti več kot možnosti. Prav tako smo bili veseli obiska  sekretarke za primarni nivo, predstavnikov ZZZS in NIJZ. Pogumne besede so bile izrečene od vseh. Za dober začetek bo dovolj, sicer pa bo obveljalo, kot je bilo davno zapisano: »Po njih delih jih boste spoznali.« Tako naj bo.
Janez Koprivec


 

ODZIVI MEDIJEV

Screenshot2022-06-08at13.40.12"Rešitve naj bi prinesel interventni zakon, ki ga pripravlja nova ekipa Ministrstva za zdravje. Ministru pa so svoje predloge in primere dobre prakse danes predstavili slovenski zdravniki." (24ur, 7. 6. 2022)

Posnetek si lahko ogledate tukaj >>> 

Screenshot2022-06-08at13.41.37"Prepozno je za lepotne popravke. Potrebni bodo rigorozni ukrepi, če želimo javno zdravstvo ohraniti dostopno vsem državljanom. Rešitve se skrivajo v dodatnem kadru, ki bi zdravnike razbremenil in omogočil, da se bolj posvetijo pacientom." (Svet na Kanalu A, 7. 6. 2022)

Posnetek si lahko ogledate tukaj >>> 

Screenshot2022-06-08at13.42.40V Zdravniški zbornici opozarjajo, da mora nova vlada preprečiti nadaljnji beg kadra, drugače se sistem osnovnega zdravstva lahko tudi sesuje. O izzivih, a tudi primerih dobre prakse v primarnem zdravstvu pa v naslednjem prispevku.(Odmevi, 7. 6. 2022)

Posnetek si lahko ogledate tukaj >>>

Uvedba e-kartona in administrativna razbremenitev prvi rešitvi za izhod iz zdravstvene krize?

Screenshot2022-06-08at13.44.48Administrativna razbremenitev zdravstvenega osebja bi omogočila tudi oskrbo pacientov, ki so trenutno brez osebnega zdravnika, je prepričan družinski zdravnik Rok Ravnikar. Veliko časa bi zdravnikom prihranila tudi uvedba e-kartona. (rtvslo.si, 7. 6. 2022)

Posnetek si lahko ogledate tukaj >>> 

(NAPOVED JAVNE TRIBUNE) Delovni pogoji, ureditev transparentnega zaposlovanja ter plačnega sistema v zobozdravstvu

Spoštovani zobozdravniki, specializanti ter specialisti smeri dentalne medicine!

Vabimo vas, da se v četrtek, 23. 6. 2022, udeležite javne tribune z začetkom ob 17. uri v Modri dvorani Domus Medica, Dunajska cesta 162, 1000 Ljubljana. Predviden čas trajanja dogodka je 180 minut. 

Cilj javne tribune je predstavitev dejstev in soočenje stališč po opravljeni anketi za osnovno zobozdravstvo ter specialistiko, ki je bila izvedena v preteklih mesecih za namen te javne tribune. Zobozdravniki, zaposleni na primarni, sekundarni in terciarni ravni, ste tudi tokrat vljudno vabljeni, da javno opozorite na najbolj aktualne probleme, ki zadevajo problematiko delovnih pogojev zaposlenih zobozdravnikov.

Dogodek bo odprt za medije!
Vljudno vabljeni!

Prijavite se na dogodek >>>

Prijave preko Zooma >>>

 


Primarna raven je slovenska dragocenost, ki je ogrožena v Sloveniji in je druge države nimajo. Vse to je mogoče z ustreznimi ukrepi ZZZS in Ministrstva za zdravje omogočiti vsem prebivalcem naše države.
Rok Ravnikar, predsednik Odbora za osnovno zdravstvo

Uvodni pozdrav ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana

Screenshot2022-06-08at14.01.45

 Želimo vrniti zdravljenje na primarno raven. 

 Posnetek si lahko ogledate tukaj >>>

 

dr. Tina Bregant, specialistka pediatrije ter fizikalne in rehabilitacijske medicine: uvodno predavanje

Screenshot2022-06-08at14.08.46Statistika kaže, da je v Sloveniji na področju  zdravstva mirno morje. Tako vsaj zgleda.
Vendar je to morje zelo globoko...

Posnetek si lahko ogledate tukaj >>>

 

dr. Pia Vračko, specialistka javnega zdravja, NIJZ: pomen javnega zdravstva

Screenshot2022-06-08at14.18.101Nekaj sodobnih mednarodih praks pri uvajanju elementov zasebništva v javne zdravstvene sisteme z namenom, da se jih ohrani. 

Posnetek si lahko ogledate tukaj >>>

 

Simona Čopi, specialistka ginekologije in porodništva: vidik primarne ginekologinje

Screenshot2022-06-08at14.22.24Sodobna tehnologija v medicini omogoča, da lahko večino ginekoloških in perinatoloških obravnav pacientk opravimo v ambulantni specialistični dejavnosti.

Posnetek si lahko ogledate tukaj >>>

 

Bernarda Vogrin, specialistka pediatrije: vidik primarne pediatrinje

Screenshot2022-06-08at15.13.32V Sloveniji se razen študentskih ambulant nihče sistematično ne ukvarja z mladimi odraslimi, niti se ne zavedamo njihove ranljivosti. 

Posnetek si lahko ogledate tukaj >>>

 

Marta Orehek Kirbiš, specialistka splošne medicine: predstavitev dela v CIRIUS Kamnik

Screenshot2022-06-08at15.20.44Z namenom, da so otroci in mladostniki obravnavani čim bolj celostno, je ambulantni zdravnik del interdisciplinarnega tima.

Posnetek si lahko ogledate tukaj >>>

 

Aljaž Vesenjak in Roman Kralj, specializant družinske medicine in njegov mentor, specialist družinske medicine: vidik specializanta družinske medicine

Screenshot2022-06-08at15.24.03Predpogoj za dober odnos med specializantom in mentorjem je medsebojno spoštovanje in zaupanje.

Posnetek si lahko ogledate tukaj >>>

 

Mojca Žerdin, specialistka družinske medicine: vidik družinske zdravnice v javnem zavodu

Screenshot2022-06-08at15.29.29Rada delam kot družinska zdravnica, saj je moje delo pestro, razgibano, zanimivo, bolniki, ki prihajajo z vedno različnimi težavami, so izziv, od njih se mnogo naučim.

Posnetek si lahko ogledate tukaj >>>

 

Janez Koprivec, specialist družinske medicine: vidik družinskega zdravnika koncesionarja

Screenshot2022-06-08at15.35.49Za to, da bomo imeli tisoč in več primerov dobrih praks, morajo povečano količino dela in entuziazem zamenjati sistemske rešitve, ki jih danes ni oz. celo zavirajo razvoj dobrih praks.

Posnetek si lahko ogledate tukaj >>>

 

Franc Zalar: vidik pacienta

Screenshot2022-06-08at15.37.57Zdravniki, vi ste naši prijatelji, brez vas ne moremo, predvsem pa nočemo.

Posnetek si lahko ogledate tukaj >>>

 

Študentka Manica Voje in prof. dr. Danica Rotar Pavlič, specialistka družinske medicine: zakaj so predstavljene prakse bolj izjema kot pravilo

Screenshot2022-06-08at15.40.35Vemo, da smo glede znanja in strokovnosti v evropskem vrhu, vendar nam to ne pomeni nič, če to vemo samo mi.

Posnetek si lahko ogledate tukaj >>>

 

Krunoslav Pavlović, dr. dent. med.: najava dogodka o primarnem zobozdravstvu, 23. 6. 2022

Screenshot2022-06-08at15.43.15Cilj javne tribune je predstavitev dejstev in soočenje stališč po opravljeni anketi za osnovno zobozdravstvo ter specialistiko, ki je bila izvedena v preteklih mesecih za namen te javne tribune.

Posnetek si lahko ogledate tukaj >>>

 

mag. Ana Vodičar, ZZZS

Screenshot2022-06-08at15.44.58Naša hiša je iskreno zato, da se ustvarjajo najboljši pogoji na terenu. 

 

Posnetek si lahko ogledate tukaj >>>