Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Novice in obvestila

Marcelova tržnica v podporo neozdravljivo bolnim otrokom v paliativni oskrbi

28.8.2023
V nedeljo, 27. avgusta, je na Pogačarjevem trgu v Ljubljani potekala Marcelova tržnica, dobrodelni dogodek zbiranja sredstev za podporo neozdravljivo bolnim otrokom in njihovim družinam, ki jih oskrbuje Tim za paliativno oskrbo otrok Pediatrične klinike v Ljubljani.

Preberite več

Svečana podelitev licenčnih listin in potrdil o opravljenem specialističnem izpitu - 27. 9. 2023

28.8.2023
Vljudno vas vabimo na slovesno podelitev licenčnih listin in potrdil o opravljenem specialističnem izpitu, ki bo v sredo, 27. september 2023, ob 18. uri v Modri dvorani Domus Medica, Dunajska cesta 162, Ljubljana.

Preberite več

Škodljivi miti o (pre)hrani

24.8.2023
Ob poplavi informacij o prehranskih trendih, promociji številnih modnih diet in priporočil o (pre)hrani se potrošniki težko odločijo, komu zaupati, kaj jesti in česa ne. Med ljudmi krožijo številni miti, ki nimajo prav nobene verodostojne podlage. Izbrani so trije zanimivi miti, ki so pogosti tudi med srčno-žilnimi bolniki.

Preberite več

Zdravstvo 3.0: Najlažje je napisati recept ali napotnico

22.8.2023
Družinski zdravnik Jaka Strel v pogovoru za Val 202 pojasni, zakaj pravi, da je najlažje napisati recept ali napotnico, oceni delovanje našega zdravstvenega sistema, razmišlja o tem, kako bi se morali lotiti težav zaradi pomanjkanja družinskih zdravnikov in kako si predstavlja slovensko zdravstvo po letu 2030.

Preberite več

Zdravstveni inšpektorat opozarja pred nakupi "prehranskih dopolnil"

21.8.2023
Pri predstavljanju oziroma oglaševanju izdelkov za namene prodaje uporablja prepovedane trditve, ki prehranskemu dopolnilu pripisujejo lastnosti kot so preprečevanje, zdravljenje ali ozdravljenje bolezni pri ljudeh.

Preberite več

Velika večina pacientov ocenjuje obravnavo zdravnikov kot vljudno in spoštljivo

18.8.2023
Rezultati nacionalne raziskave o izkušnjah pacientov v zunajbolnišnični specialistični zdravstveni dejavnosti kažejo, da velika večina uporabnikov storitev, ki so sodelovali v raziskavi, ni imela težav pri naročanju na obisk v ambulanti, da jih je osebje sprejelo prijazno ter da so jih zdravniki in medicinske sestre obravnali vljudno in spoštljivo.

Preberite več

Solidarnostna pomoč delodajalca po Kolektivni pogodbi za zdravnike in zobozdravnike RS

17.8.2023
Pojasnila Oddelka za pravne zadeve v zvezi s solidarnostno pomočjo delodajalca po Kolektivni pogodbi za zdravnike in zobozdravnike RS

Preberite več

ZDRAVSTVO 3.0: "Biti zdravnik ni poklic, ampak način življenja."

16.8.2023
Gostja serije Zdravstvo 3.0 je anesteziologinja Anita Mrvar Brečko z UKC Ljubljana. Pripoveduje o delu na urgenci, reševanju življenj in skrbi za najtežje bolnike in poškodovance, opisuje helikopterske prevoze pacientov, govori tudi o specialističnih izpitih, "s katerimi mladi zdravniki postanejo pravi zdravniki".

Preberite več

Ob katastrofah še dodatno zavemo, kako še zdaleč nismo samotni otočki

14.8.2023
Do srede res ne bi mogla čakati, je najbolj pogost stvek današnjega dne v ambulanti. Bolezni in težave ne poznajo ne praznikov ne dni v tednu… Dogajajo se vsak dan, sproti, vedno znova. Dalj ko čakaš, večji je zalogaj, ob delovnem ponedeljku piše družinski zdravnik Rok Ravnikar.

Preberite več

Dan solidarnosti – obvestilo

13.8.2023
Zdravniška zbornica Slovenije v skladu z odločitvijo Vlade RS v ponedeljek, 14. avgusta 2023, ko je razglašen dan solidarnosti in dela prost dan, ne bo poslovala. Je pa za nujne zadeve za člane organizirana dežurna služba – predvsem za zadeve v povezavi s poplavami in dnevom solidarnosti.

Preberite več

Da bo zdravstvo v ponedeljek delalo, je prava, solidarna odločitev

11.8.2023
Za ta korak so se že pred odredbo odločili v številnih zdravstvenih ustanovah, k temu je pozval tudi sindikat Fides in številni zdravniki. Takšna navodila je včeraj zdravstvenim ustanovam nato podalo tudi Ministrstvo za zdravje, s čemer so vsi zavodi dobili zagotovilo, da niso v prekršku in bodo vzpostavljene vse pravne podlage, da so v ponedeljek odprti ter po programu opravijo zdravstvene storitve.

Preberite več

Zbiranje donacij za kolege in prizadete v poplavah

11.8.2023
Ker vas je kar nekaj članov kontaktiralo zbornico, kako lahko pomagate kolegom, ki so bili prizadeti, nekateri so v poplavah izgubili svoja bivališča, ali so ta povsem poplavljana in uničena, vas obveščamo, da lahko kolegom pomagate tudi z donacijami. Prav tako lahko donacijo nakažete za prizadete prebivalce. Donacije se zbirajo preko humanitarne organizacije: DRŽAVLJANI SVETA.

Preberite več


Pomoč v poplavah 2023 - finančna pomoč Zbornice

11.8.2023
Članom, ki imate zaradi poplav in plazov uničena bivališča, ordinacije in potrebujete nujno finančno pomoč bo Zdravniška zbornica Slovenije pomagati vsaj v najnujnejšem delu.

Preberite več


91 zdravnikov nevrologov: »Rdeča nit obravnave težko bolnih naj bo preprečevanje in lajšanje trpljenja«

9.8.2023
Mnoge države, ki jih navajamo kot zgled z vidika organiziranosti zdravstvene oskrbe (npr. Finska, Švedska ...), nimajo legalizirane pomoči pri samomoru ali evtanazije. Zato apeliramo, da se sprejemanje tako delikatnega zakona v Sloveniji prestavi na čas, ko bodo zagotovljene in urejene druge, osnovnejše oblike zdravstvene oskrbe.

Preberite več

Avstrijski ukrepi za novih 100 družinskih zdravnikov v javni mreži

8.8.2023
Po poročanju RTV Slovenije je avstrijska vlada tik pred počitnicami sprejela pomembne ukrepe zdravstvene reforme, ki naj bi do konca leta zagotovili 100 dodatnih zdravniških mest v javnem zdravstvu.

Preberite več

Rdeča nit obravnave težko bolnih naj bo preprečevanje in lajšanje trpljenja

8.8.2023
Apeliramo, da se sprejemanje tako delikatnega zakona v Sloveniji prestavi na čas, ko bodo zagotovljene in urejene druge, osnovnejše oblike zdravstvene oskrbe. Politiko, civilno družbo in zdravstvene organizacije pa pozivamo, da svoje aktivnosti uperijo predvsem v preprečevanje in lajšanje trpljenja bolnikov. Iskanje rešitve za redke primere, ki se dotikajo predloga o PPKŽ, pa naj ne vnaša novih družbenih anomalij.

Preberite več

Poslovil se je profesor Pavle Košorok, priznani slovenski kirurg

7.8.2023
Profesor Košorok je bil eden od vodilnih strokovnjakov in začetnikov sistematične obravnave bolnikov z boleznimi zadnjika, danke in širokega črevesa v Sloveniji. Bil je tudi eden od pionirjev sodobne enterostomalne terapije pri nas. Bil je predan svojemu delu ter skrbi za bolnike in sodelavce. Pogreb bo v četrtek 10 8. 2023 ob 14 uri na Ljubljanskih Žalah.

Preberite več

(IZREDNE VREMENSKE RAZMERE) Varnost pitne vode in živil ob poplavah

4.8.2023
Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so pripravili priporočila in usmeritve v zvezi s pitno vodo in glede ravnanja z živili v primeru poplav.

Preberite več

Intervju s prof. dr. Urošem Potočnikom

3.8.2023
Red. prof. dr. Uroš Potočnik, univ. dipl. kem. ''Ugotovili smo, da se Crohnova bolezen (CB) z vnetim debelim črevesom in Crohnova bolezen z vnetim tankim črevesom genetsko razlikujeta skoraj v enaki meri kot Crohnova bolezen in ulcerozni kolitis (UC). Na osnovi tega smo predlagali, da se tradicionalna razdelitev KVČB na CB in UC razširi na tri enakovredne podtipe: UC, CB z vnetim debelim črevesom in CB z vnetim tankim črevesom.''

Preberite več

(ZDRAVSTVO 3.0): "Kirurg potrebuje razum, srce in roko"

2.8.2023
Prof. dr. Matej Cimerman, specialist splošne kirurgije in travmatologije, predstojnik Kliničnega oddelka za travmatologijo UKC Ljubljana, pravi, da se moramo, ko rešujemo naše zdravstvo, odločiti tudi, kaj bomo naredili z vrhunsko medicino. 

Preberite več

Prof. dr. Švab: »Evtanazija bo pokazala tudi svoje stranske učinke, na katere ljudje sedaj ne pomislijo«

1.8.2023
»Dosedanja praksa evtanazije v državah, ki jo izvajajo, je pokazala, da nobene varovalke ne morejo preprečiti zlorab. Glavna varovalka proti evtanaziji in prostovoljnem končanju življenja posameznika (samomoru) je, da zakona ni,« je zapisano v stališču Katedre za medicinsko etiko Medicinske fakultete UL o predlogu Zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja posameznika.

Preberite več

Izšla nova številka revije Isis

1.8.2023
Obveščamo vas, da je izšla nova številka revije Isis. Želimo vam veliko bralnih užitkov! Uredništvo 

Preberite več

Prof. dr Ihana: Nikjer na svetu za nobeno bolezen ne najdemo kliničnih smernic, ki bi sugerirale evtanazijo

31.7.2023
Že uvajanje neke rutinske diagnostične metode ali terapije v klinične smernice zahteva obsežna usklajevanja in priprave znotraj strokovnih združenj, med različnimi združenji, z zavarovalnicami, z zdravstvenimi izvajalci. V tem zakonskem predlogu pa bi nekdo kar čez noč umestil evtanazijo med rutinske zdravstvene storitve!

Preberite več

Anglija: V petnajstih letih do tretjine več zdravnikov

28.7.2023
Britanska vlada predstavila načrt zaposlovanja v HNS z geslom »Izobrazi. Zadrži. Reformiraj.« Po oceni National Health Service (NHS) jim trenutno manjka desetina zaposlenih, zaradi staranja in povečevanja prebivalstva pa bodo potrebovali v petnajstih letih do 360 tisoč dodatnih zaposlenih k obstoječim 1,4 milijona. Je pa za 11. avgusta v Angliji napovedana nova stavka mladih zdravnikov.

Preberite več

Dr. Erik Brecelj: Če bi zakon zdravnikom naložil izvajanje evtanazije, »raje vrnem licenco«

27.7.2023
Evtanazija je v nasprotju s kodeksom medicinske etike in lahko sprejmejo kakršen koli zakon, kodeksa medicinske etike ne bom kršil,« predlog zakona o prostovoljnem končanju življenja komentira član zbornice in ugledni kirurg dr. Erik Brecelj, dr. med., zaposlen na Onkološkem inštitutu.

Preberite več

Nasilje v zdravstvu onemogoča oskrbo, kot jo lahko nudimo

26.7.2023
»Nasilje je vedno negativno za oba udeleženca, tudi če je samo verbalno - rani. Predpostavka, bom sestro dobro nadrl in bo prijazna z mano, sploh ne drži. Nekdo pod takim pritiskom ni sposoben opraviti svojega dela tako kot ga zna in zmore in kot si pacienti zaslužijo,« poudarja doc. dr. Nena Kopčavar Guček, vodja delovne skupine Ne dopuščajmo nasilja pri Zdravniški zbornici Slovenije.

Preberite več

Zdravstvene storitve, za izvajanje katerih se zagotovi plačilo po realizaciji

26.7.2023
Vlada je sprejela Uredbo o določitvi izbranih vrst zdravstvenih storitev, za izvajanje katerih se zagotovi plačilo po realizaciji

Preberite več

Zapustil nas je zaslužni profesor dr. Franc Farčnik

25.7.2023
V starosti 89 let je umrl profesor doktor Franc Marjan Farčnik, zobozdravnik, specialist čeljustne in zobne ortopedije, ustanovni in častni član Slovenskega ortodontskega društva, zaslužni profesor Univerze v Ljubljani in zaslužni član Zdravniške zbornice Slovenije. Bil je predsednik Odbora za zobozdravstvo v dveh mandatih in v mandatu 2000 do 2004 podpredsednik zbornice.

Preberite več

Evtanazija je v nasprotju s poslanstvom zdravnika

25.7.2023
»Zdravniki smo zavezani ohranjanju človekovega zdravja in življenja, kar je tudi naše osnovno poslanstvo. Predlagani zakon zdravnikom nalaga izvedbo evtanazije, kar je v diametralnem nasprotju z našim osnovnim poslanstvom, zato smo tudi večinsko proti in ne želimo prevzeti vloge izvajalca zakona,« je na novinarski konferenci v imenu zdravništva poudaril prof. dr. Radko Komadina, predsednik Slovenskega zdravniškega društva.

Preberite več

Možnosti za odlaganje gradnje infekcijske klinike v Mariboru ni

21.7.2023
Obisk infekcijske klinike UKC Maribor dokazuje, da možnosti za odlaganje novogradnje ni. Sobe s skupnimi stranišči v skoraj 100 let stari stavbi, s ponekod preozkimi vhodi za postelje, eno dvigalo, ki je premajhno za celotno spremstvo bolnika. Ogroženi so tako bolniki kot osebje.

Preberite več

Odkrito o: Predlogu zakona o prostovoljnem končanju življenja

21.7.2023
Smrt je sestavni del življenja zato jo je treba demistificirati, vrniti v življenje, se o njej pogovarjati in jo na naravni način tudi sprejemati. Ko se življenje izteče, ga tudi zdravnik ne podaljšuje. Sogovorniki na okrogli mizi »Vsi obrazi življenja s hudo diagnozo« so spregovorili tudi o tem, kako razumejo predlog zakona o prostovoljnem predčasnem končanju življenja.

Preberite več

Pridobivanje medijske pozornosti s strašljivimi in neresničnimi izjavami je neetično ravnanje, ki ga obsojamo

20.7.2023
Z vso odgovornostjo lahko pacientom zagotovimo, da se v zdravstvenih ustanovah evtanazije ne dogajajo v nobenih okoliščinah. Pridobivanje medijske pozornosti s strašljivimi in neresničnimi izjavami, kot jih je v torek izrekel dddr. Andreja Pleterski je neetično ravnanje, ki ga v zbornici obsojamo.

Preberite več

Javni poziv za imenovanje koordinatorja specializacije

20.7.2023
Zdravniška zbornica Slovenije z dnem 20. 7. 2023 objavlja Javni poziv za imenovanje koordinatorjev specializacij za naslednja specialistična področja: Abdominalna kirurgija, Javno zdravje, Kardiovaskularna kirurgija, Klinična genetika, Nevrokirurgija, Ortopedska kirurgija, Psihiatrija, Radiologija

Preberite več

Javni poziv za imenovanje nadzornika kakovosti za kirurške stroke

20.7.2023
Zdravniška zbornica Slovenije z dnem 20. 7. 2023 objavlja Javni poziv za imenovanje nadzornika kakovosti za KIRURŠKE STROKE.

Preberite več

Novosti glede plačila zdravstvenih storitev po realizaciji

18.7.2023
Predstavitev novosti, ki jih prinaša sprememba Zakona o nujnih ukrepih za zagotovitev stabilnosti zdravstvenega sistema

Preberite več

Poziv k ureditvi paliativne oskrbe

17.7.2023
Kot družba bi napore morali usmeriti v razvoj in dostopnost paliativne oskrbe, ki poskrbi za trpečega in njegove svojce in se osredotoča na skupnost, ki bolnikom v vseh družbenih in ne samo medicinskih aspektih pomaga ob koncu življenja. To so po tiste etične in civilizacijske norme, ki jih moramo kot družba krepiti.

Preberite več

Predlagana vloga žrtve nam zdravnikom ni potrebna

16.7.2023
Altruizem si je sicer vedno podajal roko z našim poslanstvom, a predlagana vloga žrtve nam zdravnikom ni potrebna. Svoje delo delamo z veseljem in pričakujemo le primerno plačilo za svoj delo.

Preberite več

Za kaj se v resnici zavzema zdravništvo?

15.7.2023
Zdravniške organizacije smo prvi in najbolj glasen zagovornik ohranjanja javnega zdravstvenega sistema. Zato bi bil odziv na še en zapis še enega nekdanjega politika odveč, če neavtor v njem izkazoval nepoznavanja predlogov zdravniških organizacij, o katerih piše. Ne glede na politični kontekst zapisanega, v katerem si svobodo zapisane besede vsakdo kroji po svoje, je nujno pojasniti, kaj vse v zapisanem ne drži.

Preberite več

"Za zavarovalnico je najugodnejše, da do storitve ne pride"

13.7.2023
"Z obnemelostjo spremljamo, kako zavarovalnica išče obvode, da se paciente in njihove stiske lahko rešuje v tujini. Kar nekaj primerov je, kjer tudi administratorji Zavoda za zdravstveno zavarovanje svetujejo, da pacienti poiščejo te storitve v tujini, kjer jim bo zavarovalnica to povrnila."

Preberite več

(Kolumna Boštjana Kersniča) Zdravniki ne bi smeli biti tiho

13.7.2023
Namesto informiranih deležnikov nam poskuša svoje sodbe vsiliti množica v preteklosti na različnih področjih pogorelih politikov. Še včeraj so »uspešno« reševali šolstvo ali letalstvo, zdaj bi popravili zdravstvo.

Preberite več