Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Novice in obvestila

Govor Mladih zdravnikov Slovenije na današnji seji Odbora za zdravstvo: Deset polomij te vlade na področju zdravstva

29.5.2024
Na današnji nujni seji Odbora za zdravstvo Državnega zbora RS so Mladi zdravniki Slovenije predstavili svoj pogled na reševanje težav v zdravstvu.

Preberite več

Pripombe Zdravniške zbornice Slovenije na Zakon o digitalizaciji zdravstva

28.5.2024
Zdravniška zbornica Slovenije v nadaljevanju na podlagi 5. točke prvega odstavka 71. člena Zakona o zdravniški službi (Uradni list RS, št. 72/06 – uradno prečiščeno besedilo, in nasl.) podaja pripombe in predloge na osnutek Zakona o digitalizaciji zdravstva, EVA 2024-2711-0031.

Preberite več

Evropski zdravniki opozarjajo na škodljive učinke konoplje na zdravje

27.5.2024
V stališču so izpostavljeni dokazi o znatni škodljivosti uživanja konoplje za zdravje po vsej Evropi. Evropski zdravniki v skladu s temeljnim načelom medicine "predvsem ne škoduj" nasprotujejo nadaljnji legalizaciji konoplje in pozivajo oblikovalce politik, naj si prizadevajo za zmanjšanje uživanja konoplje med državljani.

Preberite več

Sodelovanje na dogodku Medicinske fakultete v Mariboru »Kam po študiju medicine«

27.5.2024
Zdravniška zbornica Slovenije se je na povabilo študentov Medicinske fakultete Univerze v Mariboru udeležila dogodka »Kam po študiju medicine«, ki se je odvijal 8. maja 2024. Študentom medicine in dentalne medicine smo s kratkimi predavanji predstavili pot od vpisa v register, opravljanja pripravništva in sekundariata, pa vse od prijave na javni razpis specializacij do opravljanja specialističnega izpita.

Preberite več

27. MAJ – DAN URGENTNE MEDICINE: Ne! nasilju v zdravstvu, Za! zdravo okolje in naravo

26.5.2024
Poleg opozarjanja na klimatske urgence in posledice za naše zdravje, letošnji mednarodni Dan urgentne medicine namenjamo ozaveščanju o stopnjevanju nasilnih dogodkov v zdravstvu, ki se na žalost največkrat pojavljajo prav v urgentnih centrih. Ob dnevu urgentne medicine vas vabimo, da opozarjate na nasilje v zdravstvu in urgentnih službah in podprete kampanjo "Ne! nasilju v zdravstvu".

Preberite več

Pri zakonski razmejitvi javnega in zasebnega zdravstva je potrebna velika previdnost

21.5.2024
Po mnenju Zdravniške zbornice Slovenije bi bilo namesto ločevanja javnega in zasebnega na področju zdravstva veliko bolje združiti vse sile, tako tiste, ki delujejo v javni zdravstveni mreži, kot zasebni sektor, saj lahko tovrstno prepovedovanje in omejevanje dela zdravstveni sistem samo oslabi.

Preberite več

Čestitka ob dnevu družinskih zdravnikov

20.5.2024
Ob vašem prazniku – svetovnem dnevu družinskih zdravnikov, ki ga boste praznovali v nedeljo, 19. maja, vam izrekamo iskreno zahvalo in čestitke. Vaše delo je srce našega zdravstvenega sistema, saj ste vi tisti, ki prvi stopite v stik s pacienti, jih usmerjate, zdravite in spremljate skozi vse življenjske faze.

Preberite več

Drugo javno pismo zdravnikov Onkološkega inštituta: Neukrepanje Ministrstva za zdravje resno ogroža našo sposobnost nuditi našim, na smrt bolnim bolnikom takšno oskrbo, ki lahko rešuje življenje

20.5.2024
Ministrstvo za zdravje nam je poslalo odgovor na javno pismo, ki smo ga deležnikom in javnosti poslali 15. 3. 2024. Z velikim obžalovanjem ugotavljamo, da odgovor ministrstva ne naslavlja konkretnih opozoril na širše posledice množične odtegnitve soglasij za prekomerno nadurno delo in dosledno upoštevanje zakonsko predpisanega delovnika (40 ur na teden in 8 nadur) v terciarnih zdravstvenih ustanovah, če se nemudoma ne ukrepa.

Preberite več

Javno pismo domskih zdravnikov: Če ne bo osebja, bodo ostali samo zidovi in žalostne zgodbe

20.5.2024
Domske zdravnice in zdravniki si želimo delovati v najboljšo korist naših pacientov. Skupaj z drugimi zdravstvenimi in nezdravstvenimi člani tima potrebujemo dovolj časa za celostno oskrbo, ustrezno komunikacijo ter dobro strokovno sodelovanje. Če osebja, ki bi skrbelo za ostarele, bolne in umirajoče, ne bo, bodo ostali samo zidovi in številne žalostne zgodbe. Kot družba zmoremo in si zaslužimo več.

Preberite več

Strokovna javnost o posvetovalnem referendumu glede uporabe zdravil na osnovi kanabinoidov (»medicinske konoplje«)

17.5.2024
Stališče Glavnega strokovnega sveta Slovenskega zdravniškega društva je do posvetovalnega referenduma o gojenju in predelovanju konoplje v medicinske namene ter gojenju in posedovanju konoplje za omejeno osebno rabo odklonilno, oziroma se predstavniki stroke strinjajo, da je trenutna zakonodaja ustrezna in da spremembe le-te niso potrebne.

Preberite več

"Skok v poletje" z Ebene swingers: Od klasike do popevke

17.5.2024
Vabimo vas, da se nam 11. junija 2024 ob 19. uri pridružite na koncertu "Skok v poletje" z Ebene swingers: Od klasike do popevke. Koncert bo potekal v Domus Medica, na Dunajski cesti 162.

Preberite več

Novinarska konferenca: Ne! nasilju v zdravstvu

16.5.2024
Na današnji novinsraki konferenci je družinska zdravnica in vodja delovne skupine Ne dopuščajmo nasilja pri Zdravniški zbornici Slovenije prim. doc. dr. Nena Kopčavar Guček je dejala, da si za spremembo zakonodaje, ki bi zaščitila vse zaposlene v zdravstvu in jim dodelila status uradnih oseb, prizadevajo že več let. Ta status že imajo zdravstveni delavci v Veliki Britaniji, na Hrvaškem ter na Češkem, v Sloveniji pa velja za nekatere druge poklice, med drugim za politike, sodnike in policiste.

Preberite več

VOLITVE 2024: Poročili o izvedbi volitev predsednika zbornice in poslancev skupščine zbornice

16.5.2024
Volilna komisija je sprejela poročilo o izvedbi volitev predsednika zbornice in poročilo o izvedbi volitev poslancev skupščine.

Preberite več

Podatki o volitvah predsednika Zdravniške zbornice Slovenije 2024

14.5.2024
Volitve poslancev skupščine Zdravniške zbornice Slovenije so potekale v torek, 14. 5. 2024. Volitve so se opravile z glasovanjem po pošti in elektronski poti. Volitev predsednika zbornice se je udeležilo 4.159 članov zbornice z volilno pravico. Veljavnih volilnih listov (število volilnih listov in e-glasovnic) 3.761, neveljavnih volilnih listov pa 398. Kandidatka za predsednico Zdravniške zbornice Slovenije dr. Bojana Beović je prejela 3.761 glasov.

Preberite več

(Izjava za javnost) Prepoved uporabe amalgama

14.5.2024
Odbor za zobozdravstvo Zdravniške zbornice Slovenije predstavlja stališče organizacije CED glede nedavnih sprememb Uredbe o živem srebru, ki ureja uporabo zobnega amalgama. Spremembe evropske zakonodaje na tem področju temeljijo na političnem dogovoru med Evropskim parlamentom in Svetom, in sicer bo od 1. januarja 2025 veljala popolna prepoved uporabe zobnega amalgama za vse prebivalce. Izjema je možna le v primerih, ko zobozdravnik presodi, da je uporaba amalgama nujno potrebna zaradi posebnih zdravstvenih potreb pacienta.

Preberite več

(DOGODEK) Izzivi in izkušnje zdravnikov brez meja

13.5.2024
Vabimo vas na dogodek Zdravniki brez meja, ki ga organiziramo v sodelovanju z Zbornico zvezo. Dogodek bo v sredo, 5. junija 2024, ob 18. uri, v Domus Medica (Dunajska cesta 162).

Preberite več

(JAVNO PISMO) Še imam svojega ginekologa!? Kaj pa moja hči, vnukinja ...?

10.5.2024
Po najbolj črnem scenariju, če se upokojijo vsi ginekologi, ki imajo za to pogoje, lahko do leta 2026 brez ginekologa ostanejo pacientke iz 36 ginekoloških programov, to je približno 150.000 žensk, opozarja 157 podpisnikov v javnem pismu ginekologinj in ginekologov. S pismom želijo opozoriti na težke razmere v primarni ginekologiji, na katere opozarjajo že vrsto let.

Preberite več

Bolnica Franja: spomenik človečnosti propada, obnova se še ni začela

10.5.2024
Hudi nalivi in močan vetrolom so poleti poškodovali spomenik humanosti in solidarnosti, ki za obiskovalce do preklica ostaja zaprt. Lansko poletno neurje je odplaknilo tudi velik praznik 23. decembra, ko je bolnica Franja praznovala točno 80 let od sprejema prvega ranjenca.

Preberite več

Prispevajte svoj glas proti nasilju v zdravstvu

10.5.2024
10. maja začne teči 60 dnevni rok za zbiranje podpisov podpore pobudi za spremembo Kazenskega zakonika, s katero bi se zagotovilo varnejše pogoje za delo zdravstvenih delavcev oz. sodelavcev in varnejše zdravljenje pacientov.

Preberite več

Novi Pravilnik o vrstah, vsebini, trajanju in poteku specializacij zdravnikov

9.5.2024
Zdravniška zbornica Slovenije je sprejela nov Pravilnik o vrstah, vsebini, trajanju in poteku specializacij zdravnikov (Uradni list RS, št. 35/24; v nadaljevanju: pravilnik), na katerega je soglasje podalo Ministrstvo za zdravje. Dne 26. 4. 2024 je bil pravilnik objavljen v Uradnem listu Republike Slovenije, veljati pa je pričel dne 27. 4. 2024.

Preberite več

Klubski koncertni večer: »Pomladni koncert« zdravniškega orkestra Camerata Medica

9.5.2024
Včeraj je v Domus Medica potekal edinstven glasbeni dogodek, ki je navdušil številne ljubitelje klasične glasbe. Zdravniški orkester Camerata Medica je namreč pripravil svoj Pomladni koncert, ki je z izjemnim programom očaral poslušalce.

Preberite več

Strokovnojezikovna svetovalnica za področje medicine

9.5.2024
Svetujem, da je odločitev, kateri termin uporabiti, osnovana na pojmu, ki ga želimo označiti. Bolnik je torej, kot svetuje tudi Slovenski medicinski slovar, poenostavljeno »bolan človek«, pacient pa »človek, deležen zdravstvenega varstva ali zdravstvene oskrbe«. Če je v besedilu razlika med obema nepomembna oz. uresničitev v besedilu ustreza obema definicijama, se lahko odločite tudi za zgodovinsko jezikovnokulturno ustreznejšo različico (bolnik), a slednje ni obvezno. Čeprav je razlikovanje med pojmoma sicer že dosledno izpeljano v več pomembnih terminoloških in strokovnih dokumentih, pa se je treba zavedati, da v rabi še ni popolnoma ustaljeno.

Preberite več

Primarij Mateja Bulc odlikovana z medaljo za zasluge za življenjsko delo na področju razvoja in uveljavljanja družinske medicine

8.5.2024
Predsednica RS dr. Nataša Pirc Musar je dr. Matejo Bulc odlikovala z medaljo za zasluge za življenjsko delo na področju razvoja in uveljavljanja družinske medicine v Sloveniji in po Evropi ter prenašanje poslanstva na mlajše generacije.

Preberite več

Svečana podelitev licenčnih listin in potrdil o opravljenem specialističnem izpitu

8.5.2024
Včeraj je bilo v Modri dvorani Zdravniške zbornice zelo slovesno in prijetno. Specialistične listine je prejelo 66 prejemnikov. 57 zdravnikov in 9 zobozdravnikov. Vsem prejemnikom iskreno čestitamo in jim želimo vso srečo na nadaljnji poti!

Preberite več

Kako deluje klinično-raziskovalni center v Oslu na Norveškem?

8.5.2024
Profesor Bjørn Edwin velja za pionirja laparoskopske kirurgije jeter in trebušne slinavke. Z naprednimi in zahtevnimi minimalno invazivnimi operacijami je začel že v devetdesetih letih prejšnjega stoletja; takrat se je večina kirurgov po svetu šele učila najosnovnejših laparoskopskih tehnik, kot so operacije žolčnika in slepega črevesa. Bjørna in njegovo mednarodno znano vrhunsko ustanovo sem seveda zelo dobro poznal, predvsem s kongresov in iz literature, osebno pa sva se spoznala konec leta 2015 med izvedbo laparoskopske kirurške delavnice v Southamptonu v Združenem kraljestvu.

Preberite več

Poslovil se je prof. dr. Ciril Kržišnik

7.5.2024
Prof. dr. Ciril Kržišnik je skoraj dve desetletji usmerjal strokovni razvoj pediatrije v celotni Sloveniji. Bil je član razširjenega strokovnega kolegija za pediatrijo pri Ministrstvu za zdravje vse od leta 1988, v obdobju 1994–2002 pa tudi njegov predsednik. Pod njegovim vodstvom so bile sprejete pomembne smernice za stopenjsko obravnavo bolnih otrok v naši državi. Več kot desetletje je bil tudi nacionalni koordinator specializacije iz pediatrije. Združenje za pediatrijo SZD mu je leta 2010 podelilo Derčevo priznanje za življenjsko delo na področju pediatrije.

Preberite več

Zbornica zbira pripombe članov na osnutek predloga Zakona o kakovosti v zdravstvu

6.5.2024
Ministrstvo za zdravje pripravlja Zakon o kakovosti v zdravstvu, ki je za izvajalce zdravstvene dejavnosti in druge deležnike pomemben, ker določa pogoje za zagotovitev ustreznih sistemov vodenja kakovosti, ureja nadzor kakovosti pri izvajalcih zdravstvene dejavnosti ter predvideva ustanovitev nove Javne agencije Republike Slovenije za kakovost v zdravstvu.

Preberite več

Udeležite se volitev predsednika zbornice in poslancev skupščine

6.5.2024
Glasovanje po pošti ali z uporabo elektronske tehnologije se zaključi na dan volitev, 14. maja 2024, ob 10.00 (do te ure morajo prispeti volilni listi iz glasovanja po pošti, hkrati se ob tej uri zaključi glasovanje z uporabo elektronske tehnologije).

Preberite več

Ali lahko s samopregledovanjem analnega kanala izboljšamo analno zdravje?

6.5.2024
Razlogov, zakaj menim, da je samopregledovanje lahko koristno in da je čas, da vsak posameznik postane aktiven soigralec pri zagotavljanju lastnega analnega zdravja, je več. Nekaj jih bom omenil v nadaljevanju. Znamenja na analnem vhodu in okoli njega, izrastke, bradavice in druge kožne spremembe bomo opazili prej, če si bomo zadnjik fotografirali ali ogledali z ogledalom; morebitne polipe, papile, kondilome, ki rastejo znotraj analnega kanala, si bomo zatipali, ko so še asimptomatski itd. Če bomo zdravstveni delavci začeli spodbujati ljudi k skrbi za analno zdravje, podobno kot jih spodbujamo k skrbi za ustno/dentalno zdravje, bomo detabuizirali ta del telesa.

Preberite več

»Umetna inteligenca bo eksplodirala«

4.5.2024
Umetna inteligenca (UI) bo v naslednjih letih eksplodirala. V tem pogledu bo UI za pacienta pomembna tako za preventivo, diagnozo in individualizirano terapijo. UI bo pomembna tudi za načrtovanje, organizacijo in optimizacijo procesov. Skratka, UI bo pomemben korak pri učinkovitosti. Po drugi strani pa ne smemo pozabiti na bližino do pacienta ter na empatijo.

Preberite več

Poziv za oddajo ponudbe analitičnega prikaza podatkov o dostopnosti do primarne zdravstvene oskrbe

2.5.2024
Viri podatkov so zagotovljeni. Dostop do virov podatkov na zahtevo ponudnika. Rok za izvedbo predvidoma dva delovna tedna oz. po dogovoru glede na vsebino. Ponudbe pošljite na elektronski naslov: gp.zzs@zzs-mcs.si, zbiramo jih do vključno 8. 5. 2024.

Preberite več

Intervju s prof. dr. Zlatkom Frasom

2.5.2024
Konec preteklega leta so bile objavljene (Circulation. December 12, 2023;148:e187–e280; IF 37,80) smernice mednarodne konsenzus skupine za kardiopulmonalno oživljanje (ILCOR – International Liaison Committee on Resuscitation). Gre za obsežen tekst na skoraj 100 straneh s številnimi, natančno razdelanimi kliničnimi situacijami, podrobnimi navodili za ukrepanje in znanstvenimi dokazi, ki utemeljujejo smernice. Kako je prišlo do nastanka oz. posodobitve smernic?

Preberite več

Uradne ure

2.5.2024
Obveščamo vas, da v petek, 3. maja 2024, ne bo uradnih ur. Hvala za razumevanje.

Preberite več

Ko jagenjčki obmolknejo

1.5.2024
Zagotovo naša pot ni za vsakogar. Krdelno bičanje in zmerjanje javnosti na njej zagotovo ne pomagata. Vsaj ne vsem. Vnaprej smo vedeli, da na tej poti ni slave. V družbi, kjer vsi delajo, kar je prav, človek, ki dela po vesti, pač ni heroj, temveč človek s spoštovanjem. Nasprotno pa v družbi, ki ne vrednoti dejanj, temveč le materialne rezultate, postane človek, ki dela po vesti, v očeh javnosti nesposobna zguba. Pa to res drži? Smo, če delamo, kar je prav, res zgube?

Preberite več

Strokovni izpit opravilo 38 kandidatov

30.4.2024
V aprilu je strokovni izpit opravljalo 48 kandidatov: 42 zdravnikov, 2 doktorja dentalne medicine in 4 tujci. Izpit je opravilo 38 kandidatov: 33 zdravnikov, 2 doktorja dentalne medicine in 3 tujci.

Preberite več

(KOLUMNA PROF. DR. ALOJZA IHANA) V revnih državah ni vprašanje, ali cepiti ali ne, ampak kako priti do cepiva

29.4.2024
Ljudje niso več soočeni z družinskimi zgodbami o umrlih ali prizadetih sorodnikih zaradi davice, ošpic, otroške paralize. Zato pediatrom ni lahko. Še manj preprosto je uvajanje novih praks cepljenja v nekatere skupine odraslih. Da bi na primer nosečnicam postalo samoumevno, da se cepijo in zaščitijo bodočega novorojenca proti oslovskemu kašlju in RSV (respiratorni sincicijski virus).

Preberite več

Sprejeta razlaga Kolektivne pogodbe za zdravnike in zobozdravnike glede dopusta za starše samohranilce in dopusta za delo z duševno motenimi osebami

29.4.2024
Predstavitev razlage Kolektivne pogodbe za zdravnike in zobozdravnike glede upravičenosti do dodatnih dni dopusta za starše samohranilce in dopusta za delo z duševno motenimi osebami, ki jo je Odbor za razlago sprejel na seji dne 2. 4. 2024.

Preberite več

ZDRAVSTVENI PREGLED: skupen poziv zdravniških organizacij pred evropskimi volitvami

29.4.2024
Skupen poziv evropskim odločevalcem v imenu evropskih zdravnikov, združenih v Evropskem združenju zdravniških organizacij CPME s predlogi rešitev za zdravstvo Evropske unije

Preberite več

volitve 2024_siroki banner2

Volitev predsednika zbornice in poslancev skupščine - Odposlani volilni listi ter navodila za glasovanje preko pošte

26.4.2024
Volivce obveščamo, da je bilo volilno gradivo za glasovanje preko pošte poslano volivcem. Volivce vabimo, da pravočasno in na veljaven način izpolnijo in oddajo volilna lista v povratno kuverto. Volivce, ki so veljavno izbrali glasovanje z uporabo e-tehnologije, obveščamo, da se bo to izvedlo med 6. 5. 2024, od 10.00, in 14. 5. 2024, do 10.00.

Preberite več

(Javno pismo pediatrinj in pediatrov) Dajmo vsem otrokom in mladostnikom priložnost za zdravo otroštvo

26.4.2024
Naša odgovornost je skrb za otroke in mladostnike, ki nikoli ne smejo postati žrtve nerazumevanja, zapostavljanja in ignorance odraslih. Na vas se obračamo dobronamerno in in v upanju, da nam boste pomagali ohraniti visoko raven oskrbe, ki so jo pred več desetletji najprej zastavili in nato dosegli naši predhodniki, spoštovani starejši kolegi pediatri, pediatrinje in šolske zdravnice, zdravniki.

Preberite več