Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Novice in obvestila

(UVODNIK) Paternalizem, paternalizem, paternalizem

3.7.2023
Posredovanje informacij se spreminja. Kaj je informacija, se spreminja. Nove ideje, novi zakoni, usmerjanje javnega mnenja. Odmaknjenost in molk zakonodajalca. Molk izvršilne oblasti. Poznavalci družbe pravijo, da se ta spreminja. Hitri dogodki, neposreden dostop do institucij. Tik-tok attention span, slogan, punch line, mobilizacija, #, ulica – vse novi policy makerji.

Preberite več

Prvo pravilo: Kronični bolniki imejte na poti na počitnice zdravila vedno v ročni prtljagi

30.6.2023
V izogib neprijetnostim na poti, ki bi jih lahko zlahka preprečili, smo s sogovorniki – zdravniki in farmacevtko pogledali: Kaj vse naj bo v potovalni lekarni? Kako ukrepati ob najpogostejših zdravstvenih nevšečnostih na dopustu tako pri odraslih kot otrocih? In kdaj je potrebno tudi na počitnicah k zdravniku?

Preberite več

Kako se pripraviti na dopust in kako ukrepati v primeru morebitnih poškodb in zdravstvenih težav

30.6.2023
V času dopustov se je v izogib neprijetnostim na poti, ki bi jih lahko zlahka preprečili, smiselno pripraviti na spremembe počutja, zdravja in morebitne manjše poškodbe na poti. Kako? Kaj pripraviti v prtljago? Katera zdravila naj ne bi manjkala na poti? Kako ukrepati ob najpogostejših nevšečnostih?

Preberite več


Izjemni “Beau Soir” s harfo in godali navdušil občinstvo

29.6.2023
Nastopili so: Žiga Faganel in Irina Kevorkova, violini, Vlatka Peljhan, viola, Alja Mandič Faganel, violončelo in Urška Križnik Zupan, harfa.

Preberite več


JAVNI POZIV VLADI RS ZA OHRANITEV JAVNEGA ZDRAVSTVA

29.6.2023
V svojem predlogu reorganizacije zdravstvenega sistema so zdravniške organizacije, povezane v KZO, postavile na prvo mesto skrb za ohranitev in krepitev javnega zdravstva. Pozivamo Vlado RS, da nemudoma sprejme ustrezen ukrep, ki bo izenačil pogoje dela in plačilo za delo pri javnih in zasebnih izvajalcih-koncesionarjih, saj oboji črpajo javna sredstva. S tem bo Vlada RS zaustavila nekontroliran odliv zdravnikov iz bolnišnic in zdravstvenih domov.

Preberite več

Mednarodni znanstveni simpozij Biochemistry and molecular genetics in medicine

28.6.2023
Inštitut za biokemijo in molekularno genetiko Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani ob 50-letnici inštituta in 30-letnici Medicinskega centra za molekularno biologijo organizira mednarodni znanstveni simpozij Biokemija in molekularna genetika v medicini, ki bo potekal od 6.-7. julija 2023 na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani. Vljudno vabljeni!

Preberite več

Prelivanje presežkov zdravstvenih zavodov v občinsko blagajno ni dopustno

27.6.2023
Občino Logatec zbornica poziva, da z zavodom in vodstvom poišče ustrezne rešitve, ki ne bodo rušile zaupanja zaposlenih in vloži vse napore in kot ustanovitelj zagotovi finančna sredstva, da se bodo delovni pogoji za obravnavo bolnikov v ZD Logatec čim hitreje kot je mogoče izboljšali.

Preberite več

Zloraba identitete zdravnika pri reklamiranju izdelka za hujšanje W-loss

26.6.2023
Darko Siuka, dr. med, specialist gastroenterolog sporoča, da izdelka ne pozna, ni izvedel nobene študije izdelka, prav tako nikoli ni sodeloval s podjetjem, prav tako je lažen tudi intervju, saj intervjuja o tem izdelku nikoli ni podal. Opozarjamo, da gre za tipično prevaro z namenom pospeševanja prodaje sumljivega izdelka.

Preberite več

Zakon o digitalizaciji zdravstva v obravnavi Državnega zbora

21.6.2023
Državni zbor na izredni seji 21. junija obravnava predlog zakona o digitalizaciji zdravstva. V Delovni skupini za digitalizacijo v zdravstvu ocenjujejo, da so bili pri pripravi zakona upoštevani cilji, ki so jih opredelili v izhodiščih za pripravo zakonodaje.

Preberite več

Navodila za izvajanje specializacije – obvestilo

21.6.2023
Za lažje razumevanje in večjo preglednost specializante, glavne mentorje in koordinatorje specializacij ponovno seznanjamo z navodili ministrstva, z odgovori na najpogostejša vprašanja, prilagamo pa tudi vse relevantne dopise.

Preberite več

doctor-1228627_1920_zdravnik_splet

Kroženje v tujini in navodila za opravljanje specializacije

21.6.2023
Zbornica je v zadnjih mesecih prejela večje število vlog za opravljanje dela programa specializacije v tujini, ki so bile oddane tik pred zdajci. V luči navedenega specializante obveščamo, da lahko tekom specializacije opravljate del kroženj v tujini, skupno največ v trajanju 12 mesecev.

Preberite več


Odmerjanje penicilina V (Ospen tablete) pri otrocih

20.6.2023
Ponekod v Sloveniji primanjkuje Ospen sirupa, zato je Klinika za infekcijske bolezni in vročinska stanja na UKC Ljubljana pripravila priporočila za zdravljenje okužb pri otrocih z Ospen tabletami glede na telesno maso in starost otroka.

Preberite več

(NOVINARSKA KONFERENCA) Ambulant in zobozdravnic je dovolj, zavarovalnica sama dodatno podaljšuje čakalne dobe

20.6.2023
Zobozdravniki bi lahko prebivalcem Slovenije zagotavljali boljši dostop do storitev in naredili bistveno več, če zdravstvena zavarovalnica ne bi omejevala opravljanja storitev in izvajalcev v Sloveniji. Na primeru bomo pokazali, kaj v praksi pomeni prenizka cena, ki jo zavarovalnica priznava za opravljeno storitev. S tem zavarovalnica onemogoča izvedbo zdravljenja in sama z omejevanjem dostopa podaljšuje čakalne dobe ter usmerja paciente v zasebne ambulante pri nas ali k zasebnikom preko meje, kjer so storitve plača najdražje.

Preberite več

Javni posvet o predlogu zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja Medicinska fakulteta Univerze v Mariboru

19.6.2023
V življenju vsakega posameznika so različne situacije, ki jih oblikujejo individualni fizični, psihični, duhovi in družbeni dejavniki, sooblikovani s kulturo, prepričanjem, vero in izkušnjami. Trpljenje je izraz stiske zaradi enega ali več dejavnikov, ki prizadenejo posameznika, zato za trpljenje ni ostro zastavljene definicije in se obravnava posamično.

Preberite več

Večina bolnikov z neozdravljivo boleznijo si želi umreti v domačem okolju in ob strokovni podpori

19.6.2023
Pretekli teden smo prvič obeležili evropski dan paliativne oskrbe, s katerim želi Evropsko združenje za paliativno oskrbo opozoriti na pomen tega področja in poudariti potrebo po večji in pravočasni dostopnosti storitev paliativne oskrbe, ki naj bo sestavni del zdravstvenega sistema. Pravočasna, dostopna in celostna paliativna oskrba predstavlja temelj kakovosti življenja bolnikov z neozdravljivo boleznijo.

Preberite več

Evtanazija in sodelovanje pri samomoru ni poslanstvo zdravniškega poklica

15.6.2023
Javni posvet, ki je včeraj potekal v Cankarjevem domu, so organizirali Zdravniška zbornica Slovenije, Slovensko zdravniško društvo, Slovenska medicinska akademija in Komisija RS za medicinsko etiko pri MZ v sodelovanju z Varuhom človekovih pravic RS. Organizatorji so želeli odločevalcem in zainteresirani javnosti predstaviti pomembne etične in strokovno-medicinske vidike ter dileme v povezavi s postopki, ki jih predvideva predlog Zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja.

Preberite več

Zagotavljanje dežurstev je velik izziv zdravstva na Obali

15.6.2023
Starostna struktura zdravnikov je vse bolj neugodna, opozarjajo direktorji zdravstvenih domov na Obali. Precej jih dela, čeprav izpolnjuje pogoje za upokojitev, kar hkrati pomeni, da ne morejo več opravljati dežurstev. Zato pade velika obremenitev za urgentno medicino na srednjo generacijo, kar predstavlja zanje velike obremenitve. Sistem plač v javnem sektorju hkrati ne omogoča nagrajevanj boljših zaposlenih ter tudi posledic za manj učinkovite zaposlene. Ter hkrati ne nagrajajue pravično tistih, ki bi lahko ali želeli delati več.

Preberite več

(POSNETEK) Javni posvet: Etični in medicinski vidiki vprašanja evtanazije

14.6.2023
Na posvetu smo želeli odločevalcem in zainteresirani javnosti predstaviti pomembne etične in strokovno-medicinske vidike ter dileme v povezavi s postopki, ki jih predvideva predlog Zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja.

Preberite več

Stališče RSK za psihiatrijo glede predloga zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja (ZPPKŽ)

14.6.2023
RSK za psihiatrijo ugotavlja, da predlog zakona, brez kakršnegakoli predhodnega dialoga s psihiatrično stroko, v več členih predvideva vlogo zdravnika psihiatra kot del samega izvajanja zakon. Predlog zakona tudi implicira, da mora psihiatrična stroka spremeniti eno od svojih paradigmalnih strokovnih zavez, da pomaga pacientu preseči ali vsaj delno omiliti samomorilno ogroženost s pomočjo zdravljenja duševne motnje in s so-oblikovanjem upanja oziroma glede smiselnosti življenja.

Preberite več

Srečanje ENMCA v Ljubljani

12.6.2023
Zdravniška zbornica Slovenije je že drugič v enajstih letih gostila srečanje ENMCA (European Network of Medical Competent Authorities) , ki je bilo že 29. po vrsti. Udeležilo se fa je 33 udeležencev iz 19 različnih držav, prvič so bile prisotne tudi dve predstavnici Islandije in predstavnica Litve. Sestanek je z uvodnim nagovorom pričela predsednica ZZS prof. dr. Bojana Beović.

Preberite več

(OKROGLA MIZA) Zakon odraža nerazumevanje poslanstva zdravnika in zdravnikovega dela

12.6.2023
Član odbora za pravno-etična vprašanja pri Zdravniški zbornici Slovenije Matjaž Zwitter je opozoril, da je zakon nastal z zelo malo sodelovanja zdravnikov, zato se v predlogu odraža nerazumevanje poslanstva zdravnika in zdravnikovega dela.

Preberite več

Moj zdravnik 2023: Letošnji nagrajenci so ...

9.6.2023
Letošnji izbor v akciji Moj zdravnik je že 27. po vrsti. Pomembno je, da poudarjamo dobre in opozarjamo na najboljše, da jih postavimo pod žaromete in dokažemo, da se da delati dobro in da ljudje to cenijo, so zapisali organizatorji dogodka.

Preberite več

(VIDEO) Ugovor vesti: temelji, mednarodne primerjave in uveljavitev v praksi

8.6.2023
Ugovor vesti je pomemben gradnik osebne in poklicne svobode zdravnikov. Ugovor omogoča opravljanje zdravniškega poklica skladno s temeljnim osebnim prepričanjem in vestjo. Z večjimi težavami pri izvajanju te pravice v Sloveniji še nismo bili soočeni.

Preberite več

Koncert zdravniškega orkestra Camerata medica v Polhograjski graščini v soboto ob 18. uri

8.6.2023
Lepo vas vabimo na koncert zdravniškega orkestra Camerata medica v Polhograjski graščini v soboto, 10. junija, ob 18. uri. Kot navadno pripravljamo druženje v grajskem parku.

Preberite več

Najpogostejša vprašanja in odgovori o evtanaziji in pomoči pri samomoru

7.6.2023
Za vas smo pripravili enajst najpogostejših vprašanj in odgovorov o evtanaziji in pomoči pri samomoru.

Preberite več

Tina Bregant

Bolnik v slovenskem sistemu ni v središču in škodljivi predlogi zakonov, ki to potrjujejo

7.6.2023
Dovolj je! Bolnik v slovenskem sistemu ni v središču. Tudi zdravstveni delavec ni v središču. Ta dva sta le izgubljena v gmoti papirjev in administrativnih opravkov. Kar je škoda, ker niti zdravnik niti medicinska sestra nista študirala za delo s papirji. Piše zdravnica Tina Bregant

Preberite več


Poročilo volilne komisije o izvedbi nadomestnih volitev v volilni enoti CE1: SB Celje, Celjske regije

6.6.2023
Za poslanko skupščine zbornice je bila izvoljena Irena Milotić, dr. med.

Preberite več

Gostovanje na očesni kliniki Rigshospitalet v Köbenhavnu

5.6.2023
Kako je mogoče, da je na Danskem kljub manjšemu številu oftalmologov na število prebivalcev v primerjavi s Slovenijo vsaj na terciarni ravni za obravnavo bolnikov na voljo toliko več časa kot pri nas? Glavni razlog je drugačna delitev dela. Piše Marija Vita Zupanič

Preberite več

Naša generacija MF 1964/69 Spomini na učitelje, kolegice in kolege ter moje doživljaje, po letnikih

4.6.2023
Alija (Alojz) Košir je prestopil v muslimansko vero zaradi ločitve. Dušan Štucin mi je med izpitom iz fizikalne kemije s cigareto v ustih dejal, da naj gledam v tablo, medtem ko pišem s kredo. Ker sem slabo slišal, njegovega momljanja nisem razumel in sem posledično padel.

Preberite več

Spomini na študentske počitnice

3.6.2023
Po predavanjih v maju in juniju smo se večkrat skupaj pripravljali na izpite in medtem pogosto sanjarili o tem, kaj si bomo privoščili v zasluženih počitnicah. Preživljanje počitnic navadno ni zahtevalo posebnih priprav. Po izpitih so bila najpomembnejša vprašanja glede počitnic: Kam? Kako? Za koliko časa?

Preberite več

(INTERVJU) Tarčno zdravljenje in imunoterapija sta pomembno izboljšala preživetje

2.6.2023
Doc. dr. Jasna But Hadžić, dr. med., je specialistka onkologije z radioterapijo. Od l. 2006 je zaposlena v sektorju radioterapije na Onkološkem inštitutu Ljubljana ter od l. 2017 na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani, kjer je zadnji dve leti predstojnica Katedre za onkologijo. Njeno strokovno, znanstveno in raziskovalno področje zanimanja so sodobne obsevalne tehnike, njihovo uvajanje v klinično prakso in zagotavljanje kakovosti v obsevalnem postopku.

Preberite več

Franci Rozman: »Ko je bilo res hudo, je zdravnik rekel, saj nam bo uspelo. In so me seveda pozdravili.«

1.6.2023
Na okrogli mizi smo slišali pet zgodb, pet različnih bolezni in kako je to pri bolnikih in svojcih oblikovalo pogled do življenja in smrti. Iz vseh zelo osebnih zgodb veje optimizem in želja živeti. Povedali pa so tudi, kaj menijo o predlogu zakona, da bi tudi v Sloveniji uvedli evtanazijo oz. pomoč pri prostovoljnem končanju življenja.

Preberite več


Javni poziv za imenovanje koordinatorjev specializacij iz dentalne medicine

1.6.2023
Za specialistična področja: čeljustna in zobna ortopedija, oralna kirurgija, otroško in preventivno zobozdravstvo, parodontologija, stomatološka protetika, zobne bolezni in endodontija. Pisne vloge z dokazili o izpolnjevanju pogojev pošljite do vključno 29. junija 2023 (rok za oddajo vlog).

Preberite več

Zakaj so spremembe in rešitve za izboljšanje zdravstvenega sistema neobhodne?

1.6.2023
S predlaganimi ukrepi želimo zagotoviti, da bo javni zdravstveni sistem v Sloveniji s pogoji dela in ustreznim načinom plačevanja zadržal zdravnike kot odgovorne nosilce zdravstvene dejavnosti v državi in na tistih mestih, kjer je njihovo delo za zdravje ljudi najpomembnejše.

Preberite več

(INTERVJU TINA BIZJAK) Obisk podzemlja, ki ne bo nikoli pozabljen

1.6.2023
Zdravnica Jamarske reševalne službe o ljubezni do globin, reševanju v podzemlju in ponovnem srečanju s poškodovano jamarko, ki vse bolje okreva.

Preberite več

31. maj – svetovni dan brez tobaka: Stopimo odločno na poti do družbe brez tobaka

31.5.2023
Svetovni dan brez tobaka, ki ga obeležujemo 31. maja, v Sloveniji letos poteka pod geslom »ZA Slovenijo brez tobaka in nikotina 2040«. Strokovnjaki so ob tej priložnosti znova opozorili na škodljivost tobačnih in povezanih izdelkov ter opisali zakonodajo, ki je v pripravi.

Preberite več

Kaj prinaša novi pravilnik o poklicnih boleznih? Povzetek in prijave na spletno izobraževanje

31.5.2023
Štiriindvajsetega februarja smo dobili nov Pravilnik o poklicnih boleznih. Nič posebej pomembnega, bi rekli, če si ne bi za ta pravilnik prizadevali več kot tri desetletja. Pravilnik, ki je začel veljati 1. maja, želi prispevati k sanaciji delovnih mest, tako da delavci ne bodo zbolevali.

Preberite več

Hitrejši dostop do pregleda kreditnih točk iz mobilnega telefona

30.5.2023
Članom smo omogočili enostaven in hiter dostop do informacij o zbranih kreditnih točkah preko mobilnega telefona. Na mobilni telefon je potrebno naložiti ikono eLicenčnika. Preko ikone nato dostopate do pregleda svojih kreditnih točk.

Preberite več

Javni posvet: Etični in medicinski vidiki vprašanja evtanazije

30.5.2023
Na posvetu želimo odločevalcem in zainteresirani javnosti predstaviti pomembne etične in strokovno-medicinske vidike ter dileme v povezavi s postopki, ki jih predvideva predlog Zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Posvet je javen, zato ga bo mogoče spremljati preko prenosa v živo.

Preberite več

Dodaten način dostopa do e-poslovanja zbornice

30.5.2023
S tem tednom je omogočeno članom vročanje dokumentov preko portala e-Uprava. Kaj to pomeni v praksi? Namesto pisnega prejemanja dokumentov in prevzemenja na klasični pošti, lahko odprete elektronski predal, kamor boste prejemali elektronsko vsa zbornična uradna pisanja (odločbe, sklepi, posoptki po ZUP,...). Po novem je sistem e-poslovanja integriran z e-Upravo .

Preberite več