Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Novice in obvestila

29. februar: Svetovni dan redkih bolezni

28.2.2024
V EU velja definicija redke bolezni kot stanja, ki prizadene manj kot 50 na 100.000 oziroma 1 na 2000 prebivalcev. Danes poznamo več kot 6000 različnih redkih bolezni, 72 % jih je genetskega izvora. Zaradi težav pri prepoznavanju redkih bolezni 70 % pacientov na pravilno postavljeno diagnozo čaka več kot leto dni, povprečna doba do postavljene diagnoze pa je kar pet let.

Preberite več

Strokovni izpit uspešno opravilo 25 kandidatov

27.2.2024
V februarju je strokovni izpit opravljalo 37 kandidatov: 34 zdravnikov in 3 doktorji dentalne medicine. Izpit je opravilo 25 kandidatov: 22 zdravnikov in 3 doktorji dentalne medicine. Iskreno čestitamo vsem, ki so uspešno opravili izpit!

Preberite več

Etične in pravne dileme sodobne urgentne medicine v luči vzpostavljanja trajnostne družbe

27.2.2024
Vabimo vas na 4. Mariborski urgentni popoldan s temo Etične in pravne dileme sodobne urgentne medicine v luči vzpostavljanja trajnostne družbe, ki bo 6. marca 2024 med 15.30 in 21.00 v UKC Maribor.

Preberite več

Strategija za področje primarne ginekologije in porodništva

27.2.2024
Ministrstvo za zdravje je objavilo Predlog Strategije razvoja zdravstvene dejavnosti na primarni ravni zdravstvenega varstva do leta 2031. Ker se dokument sklicuje tudi na Strategijo za področje primarne ginekologije in porodništva, ki jo je pripravila delovna skupina Zdravniške zbornice Slovenije, posredujemo povezavo na dokument.

Preberite več

Zdravniki ZD Gornja Radgona: Odpovedi delovnega razmerja so skrajna rešitev za sestop iz te nore spirale

26.2.2024
Zdravniki ZD Gornja Radgona opozarjajo na zaskrbljujočo kadrovsko situacijo: "Dejstvo je, da se pomanjkanje kadra v civiliziranem svetu ne rešuje z dodatnimi obremenitvami že tako prekomerno obremenjenih delavcev, katerim se potem še javno očita zaslužke iz naslova vsiljenih nadur! Odpovedi delovnega razmerja so skrajna rešitev za sestop iz te nore spirale, ki delavcu onemogoča normalno življenje."

Preberite več

Kolumna doc. dr. Maje Pakiž: Denar in zdravstvo, kako ju upravljati?

26.2.2024
Zbrali smo denar za zdravstvo. Kaj pa zdaj? V družbi, v kateri živimo, je (žal ali ne) denar sveta vladar. Kaj in kako bomo z njim '"zalivali", to bo cvetelo, to bomo od zdravstva dobili. Zato je način, kako bomo usmerjali denar, skoraj neposredno povezan s tem, da zagotovimo strokovno ustrezno in pacientu prijazno obravnavo in da iztržimo največ v dobro vseh.

Preberite več

Zvone Šeruga - zgodbe mladih zdravnic: "Že na vratih povedo, da nas bodo tožili"

26.2.2024
Zvone Šeruga - zgodbe treh mladih zdravnic: "Ljudje ne razumejo, da nam politika prek medijev namerno uničuje dobro ime – in čemu? Da nam ne bo treba zvišati plač? Da ne bo treba ustvariti primernih in bolnika vrednih delovnih pogojev? Da ne bomo imeli ugleda, ki bi lahko preprečil kraje, korupcije in pokvarjenosti, ki se dogajajo? Razočaranje se spreminja v jezo in to velja tako za nas, kot za paciente. V istem čolnu smo! Eni si želijo zdravja, mi si želimo pogojev, da jim sploh lahko pomagamo. Spotoma pa se trudimo od dela tudi sami preživeti!"

Preberite več

Grdo se piše zdaj, v času stavke, o zdravnikih

24.2.2024
"Ko pridejo na plan podatki, da smo v času stavke naredili več dela kot v enakem obdobju lani, je razlaga ta, da nas pač bolj kontrolirajo. To je prav ponižujoče." O stavki piše preveč poenostavljeno, s številnimi netočnimi in tudi napačnimi podatki, v pismu za Delo, piše zdravnik Andrej Gruden: "Ko pridejo na plan podatki, da smo v času stavke naredili več dela kot v enakem obdobju lani, je razlaga ta, da nas pač bolj kontrolirajo. To je prav ponižujoče. Striktno upoštevamo zakon o stavki."

Preberite več

Posplošeno blatenje zdravnikov in njihovega dela ni rešitev težav, ampak jih zgolj poglablja

23.2.2024
Predsednica republike Nataša Pirc Musar je danes spregovorila o zdravniški stavki in pozvala k njeni začasni prekinitvi. Kot je dejala, razume, da se zdravniki soočajo s številnimi težavami in si želijo boljših pogojev. A pogreša zavzemanje za bolj delujoč zdravstveni sistem, za druge zdravstvene delavce, predvsem pa osredotočenost na paciente. Vlado, ki jo je okrcala, da se ni držala sprejetih dogovorov, je pozvala, da pospeši proces celovite plačne reforme. Opozorila je še, da posplošeno blatenje zdravnikov in njihovega dela ni rešitev težav, ampak jih zgolj poglablja.

Preberite več

Slovo prim. mag. Marije Cesar Komar

23.2.2024
Sporočamo žalostno vest, da nas je zapustila prim. mag. Marija Cesar Komar, dr. med., anesteziologinja in dolgoletna vodja protibolečinske ambulante, so včeraj sporočili iz Splošne bolnišnice Slovenj Gradec. Prim. mag. Marija Cesar Komar je bila kot specialistka anesteziologije do upokojitve vodja ambulante za terapijo bolečine v okviru oddelka za anesteziologijo in intenzivno terapijo operativnih strok v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec.

Preberite več

Kot družba smo pred odločitvijo ali bomo poskrbeli za zdravstveni sektor in naredili zdravstvo privlačno za vse kadre ali bo to zanemarjeno področje

22.2.2024
Člani Slovenske medicinske akademije so med rešitvami zdravstvenega sistema našteli ureditev javne zdravstvene mreže in enovitega zdravstvenega sistema ter dobrih pogojev dela, povečanje števila zdravnikov in zdravniškega kadra ter ureditev urgentnih centrov. "V Sloveniji ne manjka samo zdravnikov. Pogosto so oddelki zaprti in bolniki po hodnikih zaradi pomanjkanja srednjih medicinskih sester, kar v celoti pomeni, da Slovenija ne nudi dobrih pogojev za zaposlovanje zdravstvenih delavcev," je podarila prof. dr. Bojana Beović

Preberite več

Pediatrična klinika UKC Ljubljana dobila nov hematološki analizator

22.2.2024
Klinični inštitut za specialno laboratorijsko diagnostiko (KISLD) Pediatrične klinike UKC Ljubljana je s pomočjo dobrodelne akcije društva »Junaki 3. nadstropja« in gospe Jolande Ravnikar dobil nov hematološki analizator, ki bo po 15 letih nadomestil iztrošeno napravo.

Preberite več

Živa Agrež - Preobrazbe (razstava v Galeriji Domus Medica)

22.2.2024
Vabljeni na razstavo Preobrazbe, avtorice Žive Agrež. Na tokratni razstavi si lahko ogledate slike iz njenih ciklov: Dolomiti - mesto gradov, Metamorfoze oljke, Poklon Soči, Videz nevidnega in lani nastale Dišeče slike, v katere je vgradila cvetje, ki ga je še zjutraj natrgala na domačem vrtu ali na travniku.

Preberite več

Izjava Svetovne zdravniške skupščine o evtanaziji in samomoru z zdravniško pomočjo

21.2.2024
Svetovna zdravniška skupščina (WMA) znova poudarja svojo trdno zavezanost načelom medicinske etike in temu, da je treba ohraniti največje spoštovanje do človeškega življenja. Zato WMA odločno nasprotuje evtanaziji in samomoru z zdravniško pomočjo. Noben zdravnik ne sme biti prisiljen sodelovati pri evtanaziji ali samomoru s pomočjo, prav tako ne sme biti dolžan sprejeti odločitve o napotitvi v ta namen.

Preberite več

Uredba o programih storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja, zmogljivostih, potrebnih za njegovo izvajanje in obsegu sredstev za leto 2024

21.2.2024
Pomembnejše spremembe objavljene Uredbe o programih storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja, zmogljivostih, potrebnih za njegovo izvajanje in obsegu sredstev za leto 2024 . Uredbo, ki nadomešča splošni dogovor, je v skladu s 63. členom Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju sprejela Vlada RS.

Preberite več

Bodoči specialisti želijo ravnovesje med zasebnim in službenim življenjem in spoštovanje kolegov

21.2.2024
Študentje medicine in zdravniki generacije Z kot najbolj pomembno ocenjujejo ravnotežje med poklicnim in družinskim življenje, spoštovanje svojih kolegov in akademsko udejstvovanje. Ustrezno plačilo je na devetem mestu prioritet, je ugotovila slovenska študija, objavljena v prestižni reviji BMC Emergency Medicine. Nastala je pod okriljem Medicinske fakultete v Mariboru s sodelovanje številnih raziskovalnih in zdravstvenih ustanov. Zajela je 442 študentov in diplomantov medicine.

Preberite več

"Trenutno na primer nimamo kam dati bolnika, ki je na ventilatorju"

20.2.2024
Prebivalstvo se stara in vedno več je starejših z demenco in drugimi težavami v duševnem zdravju. Da bi dorekli najustreznejše rešitve za njihovo oskrbo, so v UKC Maribor priredili posvet o integrirani oskrbi starejših v Podravski regiji. Ob tem so izpostavili vprašanje, kako za te osebe poskrbeti po zdravljenju v bolnišnici.

Preberite več

volitve 2024

Pravila predstavljanja kandidatov za predsednika zbornice in poslance skupščine ter pravila uporabe komunikacijskih kanalov zbornice v času volitev za predsednika zbornice in poslance skupščine

20.2.2024
Volilna komisija je sprejela Pravila predstavljanja kandidatov za predsednika zbornice in poslance skupščine ter pravila uporabe komunikacijskih kanalov zbornice v času volitev za predsednika zbornice in poslance skupščine.

Preberite več

"Končno zmagoslavje je takrat, ko se bolnik zbudi, ko smiselno odreagira in vidimo, da ni trajnih nevroloških okvar."

19.2.2024
Prof. dr. Juš Kšela, kardiovaskularni kirurg v ljubljanskem UKC in gonilna sila izvajanja novega posega pri bolnikih z redko pljučno boleznijo je postal ime denva Vala 202. Sprva so operacije, pri katerih odstranijo strdke iz najglobljih plasti pljučnih žil, medtem ko pacientu iz telesa odstranijo vso kri in ga globoko podhladijo, izvajali ob pomoči tujih strokovnjakov, zdaj so poseg prvič v celoti izvedli samostojno.

Preberite več

"Slovensko zdravstvo temelji na desetinah in stotinah nadur zaposlenih, to dolgoročno ne gre"

19.2.2024
"Slovensko zdravstvo temelji na desetinah in stotinah nadur zaposlenih, to dolgoročno ne gre. Zdravniki so po eni strani pogosto ocenjeni zelo grdo kot zaslužkarji, če imajo te nadure izplačane, sedaj pa je problem, ker želijo delati samo toliko, kolikor delajo vsi ostali državljani po zakonodaji," je v oddaji 24UR ZVEČER povedala predsednica Zdravniške zbornice prof. dr. Bojana Beović.

Preberite več

Kolumna zdravnice Alenke Strdin Košir: To bitko bi morali bojevati skupaj

17.2.2024
Od nas zdravnikov se nekako pričakuje, da vso delo in vse zahteve opravimo brez pripomb in brez zamer in za denar, ki nam ga namenijo po primerjavah z drugimi - saj vendar imamo plemenit poklic. In smo menda etično temu zavezani. In dejansko je naš zdravstveni sistem tako deloval ves čas, kar je v njem naša generacija (25 let) in še mnogo prej.

Preberite več

Zdravniška zbornica podpira dosledno preiskavo primera

16.2.2024
V Zdravniški zbornici Slovenije poudarjamo, da je ob vsaki napaki v zdravstvu potrebno najprej natančno razjasniti in ugotoviti vsa dejstva in okoliščine. Sistemski nadzor, ki ga lahko izpelje Ministrstvo za zdravje, lahko pregleda celoten postopek in preveri odgovornost zdravstvenih delavcev različnih strok, zato vanj svoje člane imenujejo vse strokovne organizacije.

Preberite več

Zdravniški kino: Ogled filma Varuhi formule s komentarjem strokovnjaka

16.2.2024
Na večerni projekciji filma "Varuhi formule" smo s strokovnim komentarjem preverili, kaj je v filmu res in kaj je filmska resnica. Pomen dogodkov v Parizu je osvetlil primarij Jože Pretnar, pionir in dolgoletni vodja programa presaditev krvotvornih matičnih celic v Sloveniji.

Preberite več

volitve 2024

Volitve predsednika zbornice in poslancev skupščine zbornice - čas in kraj volilnih zborov ter pojasnila za oddajo kandidatur

15.2.2024
Objavljamo čase in kraje volilnih zborov ter pojasnila glede postopka in roka za oddajo kandidatur za predsednika zbornice in poslancev skupščine zbornice.

Preberite več

Obvestilo za zdravstvene delavce o situaciji glede ošpic v Evropi

15.2.2024
V letu 2022 je bilo v evropski regiji SZO prijavljenih 941 primerov, leta 2023 pa je število prijavljenih primerov ošpic ponovno naraslo, pri čemer je bilo poročanih več kot 30.000 primerov. V letu 2023 so zabeležili skoraj 21.000 hospitalizacij in pet smrtnih primerov zaradi ošpic. Porast primerov med drugim pripisujejo upadu precepljenosti v obdobju med letoma 2020 in 2022, kar je deloma tudi posledica vpliva pandemije covida-19 na cepljenje. Primere ošpic so zabeležili v vseh starostnih skupinah.

Preberite več

Možnost elektronske udeležbe na volitvah lahko označite na svojem profilu

15.2.2024
Obveščamo vas, da smo na prihajajočih volitvah uvedli možnost udeležbe tudi po elektronski poti. Na svojem profilu na spletni strani zdravniške zbornice boste na zavihku Volitve 2024 našli možnost izbire načina udeležb. Zahvaljujemo se vam za sodelovanje in čim višjo udeležbo na volitvah po elektronski poti!

Preberite več

Svečana podelitev licenčnih listin in potrdil o opravljenem specialističnem izpitu

15.2.2024
Včeraj je bilo v Modri dvorani Zdravniške zbornice zelo živahno, slovesno in prijetno. Specialistične listine je prejelo 60 prejemnikov. 47 zdravnikov in 13 zobozdravnikov. Prejemniki so se dogodka udeležili skupaj s svojimi družinami in prijatelji. Za živahno vzdušje so poskrbeli najmlajši, ki so z otroško vedoželjnostjo, energijo in ponosom spremljali podelitev staršev.

Preberite več

(Zoom predavanje) Ali kdo razume zdravstveni informacijski sistem?

15.2.2024
Strokovnjaki za informatiko so na večernem Zoom predavanju predstavili ozadje informacijskega zdravstvenega sistema (dr. Alenka Kolar, generalna direktorica Direktorata za digitalizacijo v zdravstvu, Ministrstvo za zdravje), uporabo sistema zVEM+ (Jure Janet, NIJZ) in praktične rešitve za povečanje kibernetske varnosti (Igor Josipović, Služba za informatiko, Onkološki inštitut Ljubljana). Vabljeni k ogledu.

Preberite več

volitve 2024

Volitve predsednika zbornice in poslancev skupščine – Izbira načina glasovanja ter naslova za pošiljanje pošte v zvezi z volitvami in posodobitev podatkov v registru zdravnikov

14.2.2024
Člane zbornice prijazno vabimo, da na svojem profilu na spletni strani zbornice preverijo njihovo uvrstitev v volilno regijo in volilno enoto ter pravočasno javijo morebitne spremembe podatkov. Nadalje člane zbornice seznanjamo, da na svojem profilu na spletni strani zbornice do 31. 3. 2024 lahko izberejo način glasovanja z uporabo e-tehnologije (v nasprotnem primeru bo kot privzeta izbira člana glede načina glasovanja obveljala glasovanje po pošti). Člane zbornice, ki bodo glasovali po pošti, vabimo, da preverijo naslov, na katerega bodo prejeli volilni list.

Preberite več

Odziv na izjave ZZZS glede financiranja zobozdravstvenih storitev v tujini

14.2.2024
Zavod za zdravstveno zavarovanje onemogoča dostop do zobozdravstvenih storitev z omejevanjem števila programov v javni mreži. Posledično nagovarjajo paciente, da pridobijo napotnico s strani zobozdravnika, ki jim omogoči potrebne zobozdravstvene storitve pri zasebnih izvajalcih v tujini. Zaradi specialističnega zdravljenja to pomeni dražje, težje dostopne in slabše nadzorovane storitve. Po drugi strani, če bi ZZZS omogočila refundacijo storitev, za katere obstoji nedopustno dolga čakalna doba, tudi pri zasebnih izvajalcih v Sloveniji in ne le pri zasebnikih v tujini, bi bili stroški zdravljenja v povprečju do 5 krat manjši.

Preberite več

volitve 2024

Volitve predsednika zbornice in poslancev skupščine - Čas glasovanja z uporabo elektronske tehnologije in tehnična podpora v času glasovanja z uporabo elektronske tehnologije

14.2.2024
Objavljamo informacije o času, ko se bo članom zbornice, ki se bodo veljavno odločili za glasovanje z uporabe e-tehnologije, zagotavljala tehnična podpora. Pri tem pojasnjujemo, da je čas glasovanja z uporabo e-tehnologije med 6. 5. 2024, od 10.00, do 14. 5. 2024, do 10.00.

Preberite več

Poziv k spremembi pravilnika, ki ukinja učinkovito podporo storilnosti v primarnem zdravstvu

14.2.2024
Zdravniška Zbornica Slovenije poziva ministrico za zdravje Valentino Prevolnik Rupel, da zaradi grozečega nastanka nepopravljivih posledic nemudoma zadrži in nato spremeni nedavno objavljen pravilnik, ki ukinja učinkovito podporo storilnosti primarnemu zdravstvu in s tem povečuje obremenitve urgentnih centrov in ostalih ravni zdravstva.

Preberite več

"Zgodil se bo domino učinek ugašanja bolnišničnih storitev po državi"

13.2.2024
Pričakuje se domino efekt zmanjševanja storitev po bolnišnicah. Kakovost storitev bo padla, zaradi pomanjkanja osebja se bodo ob doslednem upoštevanju omejitev delovne zakonodaje zapirali celo pediatrični oddelki in posamezne porodnišnice.

Preberite več

Z denarjem Slovenk in Slovencev gradimo zobozdravstveno mrežo na Hrvaškem

13.2.2024
"ZZZS daje prednost hrvaškim zobozdravniškim stolom pred slovenskimi," je na novinarski konferenci o škodljivih posledicah napotovanja zobozdravstvenih pacientov preko meje, stanje slovenskega zobozdravstva slikovito ponazoril predsednik odbora za zobozdravstvo in podpredsednik ZZS, Krunoslav Pavlović.

Preberite več

Izjemno smo ponosni na naše sodelovanje s kolegi, lahko bi rekli tudi prijatelji, iz Sekcije študentov zdravstvene nege in babištva

12.2.2024
Izjava, da je študij medicine usmerjen le v dril, ego, mesarsko klanje nas je v Zvezi študentov medicine Slovenije predvsem razžalostila. Da je študij težak ne gre oporekati, verjetno pa se ravno zato med nami od nekdaj krepi timski duh in čut za medsebojno pomoč - povzetki s predavanj, deljenje zapiskov, tutoriranje mlajših kolegov in podobno, je nekaj, kar je nam vsakdanje, in mnogokrat kolege z drugih fakultet preseneti.

Preberite več

(KOLUMNA PROF. DR. ALOJZA IHANA) Zdravstveno letalo brez pilota

12.2.2024
Dostopnost do javnih zdravstvenih storitev je rak rana našega zdravstva, v tokratni kolumni za N1 piše dr. Alojz Ihan. Od trenutne ministrice, ki je nasledila "reformatorskega" ministra, pričakuje, da bo znala javnosti predstaviti kapacitete našega javnega zdravstva po posamičnih storitvah in koliko nam manjka.

Preberite več

volitve 2024

Volitve predsednika zbornice in poslancev skupščine zbornice - objava seznama volilnih regij in volilnih enot ter razporeditve poslanskih sedežev

12.2.2024
Skladno z 20. členom Poslovnika o delu skupščine, izvršilnega odbora ter njunih organov se objavlja seznam volilnih enot po posameznih regijah in razporeditev poslanskih sedežev.

Preberite več

Opravičilo za izjavo Monike Ažman

12.2.2024
Za svojo izjavo, ki je sicer del širšega intervjuja, objavljenega v reviji Onaplus 21. 1. 2024, se vsem prizadetim opravičujem! Monika Ažman, predsednica Zbornice – Zveze Na Zdravniški zbornici Slovenije smo prejeli spodnji dopis predsednice Zbornice Zveze ga. Monike Ažman. Ocenjujemo, da opravičilo ni vsebinsko in da mora avtorica predvsem z dejanji potrditi, da njene zapisane besede res držijo.

Preberite več

Godalni kvartet Dissonance

12.2.2024
Vabimo vas, da se nam 12. marca 2024 ob 18. uri pridružite na koncertu godalnega kvarteta Dissonance. Koncert bo potekal v Domus Medica, na Dunajski cesti 162. Na koncertu bomo prisluhnili štirim izvrstnim glasbenikom na godalih.

Preberite več

(ODZIV NA IZJAVO) Oseba s takšnimi stališči ne more in ne sme zastopati vseh zaposlenih v zdravstvu

9.2.2024
Spoštovana gospa Monika Ažman, vaše besede v nedavnem intervjuju so povzročile med zaposlenimi v zdravstvu nemalo žalosti in ogorčenja. Mnoge je prizadela in razočarala vaša navedba, da od diplomantov medicine "niti ne moremo pričakovati, da bodo na koncu timski ljudje." Oseba s takšnimi stališči ne more in ne sme zastopati vseh zaposlenih v zdravstvu, česar se verjetno prav sami najbolje zavedate.

Preberite več