Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Novice in obvestila

Regijski obisk: Mlade je treba motivirati tudi za zahtevne specializacije

13.12.2023
Manjše zanimanje in število specializantov za težje smeri medicine zaznavamo tako v Zdravniški zbornici kot v osrednji slovenski bolnišnici UKC Ljubljana. To je eden večjih izzivov, za katerega mora poskrbeti zbornica v sodelovanju z odločevalci, saj je mlade treba usmeriti tudi v trenutno manj popularne specializacije, če želimo v Sloveniji ohraniti vrhunsko medicino.

Preberite več

Zdravniške organizacije ponavljajo opozorila pred hitro spremembo zakonov

12.12.2023
Zadnje letošnje srečanje koordinacije zdravniških organizacij je potekalo v luči predloga interventnega zakona v zdravstvu. Čeprav se je s koalicijskimi dopolnili precej spremenil, zdravniki do zakona ostajajo kritični. Med drugim jih še vedno moti 45. člen, ki omogoča uvedbo ukrepov v primeru izrednih razmer za zdravstvene delavce.

Preberite več

Strateška konferenca

»Zbornica bo naša, ko bo vsak član čutil, da je v stiski sprejet s posluhom.«

11.12.2023
»Kaj je trenutno poslanstvo zbornice in kakšno stanje želimo leta 2030?« sta ključni uvodni vprašanji pri pripravi strategije Zdravniške zbornice za prihodnost. Konec novembra so trenutno delo in razvojne načrte pretresli člani odborov in zbornice. Zbrali smo odzive, ki bodo izhodišče za pripravo dolgoročne strategije o tem, kakšno zbornico si zdravniki in zobozdravniki želimo.

Preberite več

Posvet Javno zdravje na Slovenskem skozi stoletno perspektivo (1923–2023). Spoznanja preteklosti – izzivi prihodnosti

8.12.2023
Prijazno vabljeni na posvet za širšo javnost, ki bo potekal v sredo, 13. decembra 2023, v dvorani Slovenske matice na Kongresnem trgu 8/I v Ljubljani.

Preberite več

Avstrijska delegacija primarnega zdravstva na obisku na Zdravniški zbornici Slovenije

7.12.2023
Avstrijski kolegi so v komentarjih izrazili navdušenje, kako dobro je organizirano slovensko primarno zdravstvo, predvsem v obliki zdravstvenih zavodov in centrov za krepitev zdravja. Najbolj jih je zanimalo, kako poteka specializacija iz družinske medicine in kako je organizirana mreža. V Avstriji za delo družinskega zdravnika doktor medicine ne potrebuje specializacije, se bo pa to v kratkem spremenilo.

Preberite več

(INTERVJU) Prof. dr. Črt Marinček

7.12.2023
Prof. dr. Črt Marinček, dr. med., je redni profesor za fizikalno in rehabilitacijsko medicino v pokoju. Je aktiven član Uredniškega odbora Isis, v prostem času pa navdušen jadralec, ljubitelj potovanj, fotografije, glasbe in knjig. O vsem po malem v pričujočem intervjuju.

Preberite več

Skalpel in kri, solze in sreča

6.12.2023
O kirurgih vemo malo, zelo malo oziroma čisto premalo, o njih pa krožijo najrazličnejše zgodbe, krilatice, pripovedi, izmišljotine. Kakšno pa je resnično življenje kirurga, lahko preberemo v avtobiografiji »Skalpel« našega uglednega kirurga UKC Ljubljana, profesorja Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani in inovativnega avtorja številnih operativnih metod tudi v mednarodnem merilu, dr. Uroša G. Ahčana.

Preberite več

Vabilo na IATROSSKI, 16. 2. 2024

5.12.2023
»Ja, zakaj pa?« bi kdo vprašal. »Ker je super dogodek! Vsi zdravniki in zobozdravniki, ki imajo vsaj malo radi smučanje ali bordanje, bi ga lahko uporabili za tisto nujno in globoko človeško druženje, ki ga še kako zelo potrebujemo vsi, pa še ne vemo, da ga.«

Preberite več

Nova zdravila za zdravljenje kronične vnetne črevesne bolezni tarčijo interlevkin 23 (IL-23)

4.12.2023
Jurij Hanžel je gastroenterolog, zaposlen na KO za gastroenterologijo UKC Ljubljana. Doktoriral je leta 2022, pod mentorstvom prof. Boruta Štabuca in somentorstvom prof. Geerta D'Haensa iz Amsterdama je preučeval povezavo serumskih koncentracij ustekinumaba in vedolizumaba z izidi zdravljenja kronične vnetne črevesne bolezni. Za doktorsko delo je prejel nagrado dr. Ane Mayer Kansky.

Preberite več

(UVODNIK) Boj proti zelenim kljukicam

2.12.2023
Cilj prizadevanj za dostopnejšo primarno zdravstvo namreč ne more biti to, da bo imel vsak človek zeleno kljukico v polju izbranega osebnega zdravnika, ampak da bo vsak človek imel zdravnika, ki si bo lahko zanj vzel dovolj časa za strokovno delo in normalen medčloveški odnos. Temu smo zavezani.

Preberite več

"Za bolnike s HIV je v Sloveniji zelo dobro poskrbljeno"

1.12.2023
Svetovna zdravstvena organizacija ob 1. decembru, svetovnem dnevu aidsa, ki letos poteka pod geslom »Naj skupnosti vodijo!« izpostavlja ključen vpliv skupnosti pri oblikovanju odziva na HIV in na globalno zdravje.

Preberite več

Obvestilo NIJZ o povečanem številu primerov oslovskega kašlja na Hrvaškem

1.12.2023
Zdravstveni delavci naj bodo pozorni na znake oslovskega kašlja pri svojih pacientih, tako pri otrocih kot pri odraslih. V primeru suma na oslovski kašelj je potrebna laboratorijska potrditev in prijava epidemiološki službi. Potrditi je potrebno vsak sporadičen primer, v primeru izbruha pa vsaj en primer oslovskega kašlja.

Preberite več

Ob izidu učbenika Izbrana poglavja iz geriatrije

29.11.2023
Na Katedri za družinsko medicino ljubljanske Medicinske fakultete so za zdravstvene strokovnjake, ki prihajajo v stik s starejšimi osebami, pripravili poseben učbenik. Gre za strokovne prispevke devetnajstih avtorjev – specialistov družinske in interne medicine, ki imajo bogate izkušnje s kliničnim delom in poučevanjem.

Preberite več

Umrl je zdravnik Stjepan Žiger (1943 - 2023)

28.11.2023
Umrl je Stjepan Žiger dr. med., spec. otorinolaringologije. Bil je znan mariborski zdravnik in izstopajoč član Zdravniške zbornice Slovenije.

Preberite več

Ministrstvo za zdravje napoveduje dopolnitev spornega člena interventnega zakona

27.11.2023
Po enotnem nasprotvanju tako zdravniških kot drugih organizacij v zdravstvu je ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel napovedala, da bodo sporni 45. člen interventnega zakona v zdravstvu premislili in na novo zapisali v nadaljnjem zakonodajnem postopku. Zdravniška zbornica Slovenije bo ob podpori naše pravne službe še naprej budno spremljala ustreznost zakonodaje.

Preberite več

Tečaj paliativne medicine

24.11.2023
Specializante, ki imate z vsebino specializacije predviden tečaj paliativne medicine obveščamo, da je eden izmed organizatorjev navedenega tečaja Slovenskega združenja paliativne in hospic oskrbe (SZPHO).

Preberite več


Poročilo volilne komisije o izvedbi nadomestnih volitev v volilni enoti NG1: SB Nova Gorica, Primorske regije

23.11.2023
Poročilo volilne komisije o izvedbi nadomestnih volitev v volilni enoti NG1: SB Nova Gorica, Primorske regije

Preberite več

Poziv k upoštevanju strokovnih stališč v zvezi z nujnostjo zaostritve zakonodaje na področju sosežiga odpadkov

23.11.2023
V imenu Delovne skupine za spremljanje in ozaveščanje strokovne in splošne javnosti o nevarnosti onesnaženega okolja za zdravje ljudi pri Zdravniški zbornici Slovenije objavljamo poziv k upoštevanju strokovnih stališč v zvezi z nujnostjo zaostritve zakonodaje na področju sosežiga odpadkov.

Preberite več

Antibiotiki so dragoceni vir

23.11.2023
Razvoj moderne medicine je odvisen od učinkovitih antibiotikov. Številni bolniki so po velikih operacijah, intenzivnem zdravljenju in zdravilih, ki zmanjšujejo imunost, ogroženi zaradi okužb, ki jih z antibiotiki, za katere so bakterije občutljive, uspešno preprečujemo in zdravimo.

Preberite več

(KOLUMNA) Dr. Alenka Strdin Košir: "Tudi med zdravniki je smrt postala tabu"

23.11.2023
V naši enoti spišemo veliko zgodb o uspehu. Življenje vseh bolnikov, sprejetih v enoto intenzivne medicine, je ogroženo in bi verjetno brez naše oskrbe umrli. 75 odstotkov naših bolnikov živih in boljšega zdravja premestimo iz intenzivne enote, nekaj jih umre kasneje na oddelkih bolnišnice, 65 do 70 odstotkov pa jih okreva in se vrnejo v domače okolje. Okoli 250 bolnikov na leto. To so naše zgodbe o uspehu.

Preberite več

OBVESTILO - spremembe in dopolnitve Pravilnika o zdravniških licencah

21.11.2023
V Uradnem listu RS, št. 115/2023 z dne 15. 11. 2023 je bil objavljen Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o zdravniških licencah. Pravilnik bo stopil v veljavo 30. 11. 2023.

Preberite več

(INTERVJU) Brez sodelovanja ni uspešne digitalizacije zdravstva

21.11.2023
V Sloveniji je bil pri razvoju poudarek usmerjen v administrativne podatke - obračun, površno spremljanje in izdelava nestrukturiranih dokumentov oziroma pisnih izvidov, ki so jih bolniki prenašali med zdravniki. Ti nepopolno zbrani podatki služijo predvsem splošnemu poročanju, ne pa samemu zdravljenju in ne omogočajo naprednih analiz.

Preberite več

Predstavitev učbenika "Izbrana poglavja iz geriatrije"

20.11.2023
Izšla je pomebna knjiga: Izbrana poglavja iz geriatrije Urednica: prof. dr. Danica Rotar Pavlič Recenzenta: prof. dr: Igor Švab ULMF in prof. dr. Zalika Klemenc Ketis UMMF Čestitke vsem sodelujočim!

Preberite več

(PRIHODNOST ZDRAVSTVA) Na vrednosti temelječa zdravstvena obravnava - NaVTeZ

17.11.2023
Preko 50 zdravnikov in zdravnic, med njimi kar nekaj strokovnih direktorjev zdravstvenih zavodov je z zanimanjem spremljalo predstavitev koncepta in predstavitev dobrih praks iz tujine s področja oftalmologije, kardiologije in ortopedije. V popoldanskem delu pa so se udeležili ene od treh delavnic.

Preberite več

Srečanje z zastopniki pacientovih pravic

16.11.2023
Zastopniki pacientovih pravic so na srečanju s predstavniki zbornice predstavili najpogostejše težave, s katerimi se po njihovih izkušnjah srečujejo pacienti. Največ pritožb prejmejo zaradi nedostopnosti storitev, neprijaznosti zdravstvenega osebja in pomanjkanja časa, ki ga zdravnik lahko nameni pacientu. Hkrati imajo pacienti veliko težav pri uporabi raznih digitalnih rešitev, ki so potrebne za naročanje na storitve in pregledovanje prejetih izvidov.

Preberite več

Kako naše delo vidijo naši otroci?

15.11.2023
Na Zdravniški zbornici Slovenije smo organizirali natečaj, s katerim smo povabili otroke zdravnikov in zobozdravnikov, naj z likovnimi deli predstavijo delo svojih družinskih članov zdravnikov in zobozdravnikov. Natečaj za izvirno otroško likovno delo je uspel, saj smo prejeli 114 zabavnih, iskrenih in nagajivih otroških del, na katerih otroci zelo slikovito prikažejo delo različnih medicinskih specializacij.

Preberite več


Skupščina v prvem branju sprejela Spremembe in dopolnitve Statuta zdravniške zbornice Slovenije

14.11.2023
Skupščina v prvem branju sprejela Spremembe in dopolnitve Statuta zdravniške zbornice Slovenije. Vse članice in člane vabimo, da se seznanijo s predlaganimi Spremembami in dopolnitvami Statuta, ki jih je Skupščina Zdravniške zbornice Slovenije v okviru prvega branja sprejela na svoji 113. redni seji.

Preberite več

Poslanci odprli pot elektronskim volitvam

14.11.2023
Poslanci skupščine ZZS so potrdili možnost izvedbe elektronskih volitev poslancev in predsednika zbornice v naslednjem mandatu. Takšna rešitev, ki mora biti potrjena na dopisni seji, bo bistveno pocenila izvedbo volitev. Sprejeli so tudi rebalans, ki je potrdil izplačila 100 tisoč evrov pomoči članom, ki so jih prizadele poplave, ter potrdili stališče do predloga zakona o evtanaziji.

Preberite več

Bližamo se številki sto otrok z novoodkrito sladkorno boleznijo letno

13.11.2023
Svetovni dan sladkorne bolezni ponuja priložnost za ozaveščanje o sladkorni bolezni kot globalnem javnem zdravstvenem problemu in o tem, kaj je treba storiti, za boljše preprečevanje, diagnosticiranje in obvladovanje bolezni. Letno se z njo sreča v Sloveniji skoraj 100 otrok. Na Pediatrični kliniki so pripravili kratko pojasnilo o soočanju otrok z boleznijo.

Preberite več

Evropski zdravniki proti bližnjicam, ki znižujejo poklicne standarde

13.11.2023
Povečanje potreb zaradi staranja prebivalstva in slabo kadrovsko načrtovanje povzroča vsem državam Evropske unije težave s pomanjkanjem zdravnikov, prav vsi odločevalci pa iščejo rešitev v bližnjicah, ki zmanjšujejo kakovost in vrednost zdravniškega dela, so opozorili na skupščini CPME v Estoniji.

Preberite več

Raziskava Valicon: povečalo pa se je zaupanje v zdravnike

13.11.2023
Po zadnji raziskavi Valicona je najbolj padlo zaupanje v politične institucije, povečalo pa se je zaupanje v zdravnike, TV-voditelje, duhovnike in trgovska podjetja. Tako kaže jesenska raziskava Ogledalo Slovenije, kjer ocenjujejo, da so karte zaupanja najbolj premešale poplave in burno politično dogajanje.

Preberite več

Končno stanje prijav na prvi rok jesenskega razpisa specializacij

8.11.2023
Tudi po roku za prenos vlog, ki se je iztekel v ponedeljek, 6. 11. 2023 ob 23.59, je za družinsko medicino na 47 mest do prvega roka prispelo 21 prijav, od tega kar 16 za območje celotne države, za pediatrijo na 23 mest 15 prijav, od tega 14 za območje celotne države. Na specializacijo iz interne medicine 11 prijav na 12 mest, na specializacijo iz urgentne medicine pa na 12 mest kar 14 prijav.

Preberite več

8. november:  Mednarodni dan radiologije in radiološke tehnologije

8.11.2023
Wilhelm Conrad Röntgen je na današnji 1895 dan odkril rentgenske žarke, zato radiologi in radiološki inženirji danes praznujejo mednarodni dan radiologije. Že pet let po odkritju smo leta 1900 dobili prvi rentgenski aparat v Ljubljani, od leta 1923 pa deluje Inštitut za radiologijo, ki letos praznuje 100 let.

Preberite več

Intervju: Dr. Lilijana Kornhauser - Cerar

7.11.2023
Enota za intenzivno nego in terapijo novorojencev (EINTN) Kliničnega oddelka za perinatologijo Ginekološke klinike UKC Ljubljana sodi s 14 mesti za intenzivno zdravljenje in 20 mesti za intenzivno nego med večje »terciarne« oddelke za oskrbo novorojenčkov tudi v evropskem merilu. "Nadpovprečno dobre rezultate dokazujemo v skoraj vseh kazalcih. Še zlasti nas veseli, ker jih dosegamo z bistveno manjšo agresivnostjo ukrepanja in pomembno krajšo hospitalizacijo," pravi dr. Lilijana Kornhauser - Cerar.

Preberite več

Zdravnica Valentina Pugelj prevzema evropski odbor za podiplomsko izobraževanje

6.11.2023
Čestitke Valentini Pugelj, članici Mladih zdravnikov, za prevzem vodilne funkcije v odboru za podiplomsko izobraževanje združenju European Junior Doctors. Hvala in uspešno delo še naprej!

Preberite več

Stanje prijav na jesenski javni razpis specializacij

3.11.2023
Za družinsko medicino je na 47 mest do prvega roka prispelo 21 vlog, za pediatrijo na 23 mest 15 vlog, na specializacijo iz interne medicine 11 vlog na 12 mest, na specializacijo iz urgentne medicine na 12 mest celo 14 vlog. Zdaj imajo kandidati do ponedeljka čas, da vloge morebiti še prenesejo. Končno stanje pa bo objavljeno v torek, 7. novembra.

Preberite več

Skrivnost oddelka H ali zakaj zdravniki ne moremo mimo politike

2.11.2023
Zdravstvo poklicno zanima vse manj ljudi. Enako je povsod v primerljivem svetu, slovenska posebnost je nadpovprečno pomanjkanje zdravnikov. Zdravniki vemo, da se mora naše delovno okolje v dobro bolnikov spremeniti. Zato smo zdravniške organizacije pripravile poudarke, ki bi lahko prinesli izboljšanje. Ostati tiho bi bila lažja, a slabša možnost, v uvodniku novemberske revije Isis piše prof. dr. Bojana Beović.

Preberite več

Odpiranje prispelih vlog na javni razpis specializacij

2.11.2023
Na Zdravniški zbornici Slovenije danes poteka odpiranje vlog na drugi letošnji javni razpis specializacij. Stanje prijav po posameznih specializacijah bo zbornica objavila jutri.

Preberite več

Javni poziv za imenovanje koordinatorja specializacije (Intenzivna medicina, Anesteziologija)

2.11.2023
Zdravniška zbornica Slovenije z dnem 2. 11. 2023 objavlja Javni poziv za imenovanje koordinatorja specializacije za specialistični področji: Anesteziologija, reanimatologija in perioperativna intenzivna medicina, Intenzivna medicina. Pisne vloge pošljite do vključno 30. novembra 2023.

Preberite več

Srečanje zdravniških organizacij z novim vodstvom ministrstva

26.10.2023
Zdravniki in zobozdravniki so ministrico seznanili s svojimi predlogi sprememb za izboljšanje delovanja zdravstvenega sistema, opozorili na aktualna vprašanja, za katera pričakujejo celostne rešitve.

Preberite več