Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Novice in obvestila

Obžalovanje in žalost zaradi izgub življenj in trpljenja v konfliktu med Gazo in Izraelom

14.3.2024
Združenje evropskih zdravnikov izraža obžalovanje in žalost zaradi izgub življenj in trpljenja v konfliktu med Gazo in Izraelom. Solidarni smo z žrtvami in zdravstvenim osebjem, ki pod skrajnim pritiskom zagotavlja nujno pomoč in zdravstveno oskrbo v Gazi, pri čemer tvega svoja življenja za zaščito bolnikov.

Preberite več

Z zdravniki kot svinja z mehom

14.3.2024
Družinski zdravnik Janez Koprivec o nezaceljenih ranah, ki bodo ostale po stavki: "Ni dobro, da danes vržete kamen v stavkajočega zdravnika, jutri pa pridete k njemu z rano in vero, da se bo z njegovo pomočjo zacelila. Take rane se slabo celijo."

Preberite več

volitve 2024

Volitve 2024 - Korespondenčno določanje kandidatov za poslance v volilnih enotah ST2, ST8, LBI

14.3.2024
Volitve 2024 - Člane zbornice iz volilnih enot ST2, ST8, LBI obveščamo, da volilni zbori v teh volilnih enotah niso uspeli, zato se izvede postopek korespondenčnega določanja kandidatov za poslance iz teh volilnih enot. Člani iz navedenih volilnih enot ste vabljeni k oddaji popolne kandidature za poslanca skupščine (z vsemi zahtevanimi dokumenti), ki jo pošljete na volilno komisijo.

Preberite več

Harmonija in živahnost: večer z Ensemble Dissonance v Domus Medici

13.3.2024
Na gregorjevo, 12. marca, smo v Domus Medica gostili odlične glasbenike zasedbe Ensemble Dissonance. Člani zasedbe so tokrat nastopili kot godalni kvartet, v zasedbi violinistov Matjaža Porovneta in Deyana Muca, violistke Maje Rome in violončelistke Alje Mandič Faganel.

Preberite več

Zahteve zdravniškega poziva po štirih letih postale del zakonodaje

13.3.2024
Sprejem Novele predstavlja zakonodajno uresničitev zahtev, ki smo jih zdravniki v okviru Zdravniškega poziva k bolj odgovornemu pristopu do okoljske problematike naslovili na odločevalce v začetku leta 2020 in s katerim smo zahtevali izenačitev mejnih vrednosti različnih obratov za termično obdelavo odpadkov ter zaščito prebivalcev, ki že obolevajo zaradi okoljskih bolezni.

Preberite več

Zakonsko smo dolžni varovati osebne podatke

12.3.2024
Zdravniška zbornica zaradi varstva osebnih podatkov (6. člena, prvi odstavek, 3. točka Zakona o dostopu do informacij javnega značaja v povezavi s petim odstavkom 45. člena Zakona o medijih) ne sme razkrivati podatkov, ki se nanašajo na morebitne konkretne strokovne nadzore in s tem konkretne paciente.

Preberite več

Kako lahko zdravnik oceni pacientovo osamljenost

11.3.2024
Nedavna študija prinaša najnovejši pregled dokazov, da je osamljenost dejavnik tveganja za zdravstvene težave. Hkrati opozori, da zdravstvena praksa pogosto spregleda osamljenost kot jasno dokazan dejavnik tveganja za zdravstvene težave, kar poraja tudi vprašanje, kaj storiti, da bi zdravstveno osebje ta dejavnik bolj upoštevalo in bolj celostno pristopalo k zdravstvenim težavam.

Preberite več

Rešitev vozniških dovoljenj za invalide je mogoča takoj

8.3.2024
Vlada RS je z administrativnim ukrepom (odlokom) posegla v pravice zdravnikov do stavke, namesto da bi neposredno naslovila problematiko vozniških dovoljenj invalidov in s primerljivim ukrepom sama podaljšala njihovo veljavnost do ponovne vzpostavitve celotne dejavnosti vseh zdravstvenih ustanov. Takšna rešitev bi omogočila takojšnjo mobilnost ranljivega dela populacije.

Preberite več

volitve 2024

Volitve 2024 - Korespondenčno določanje kandidatov za poslance v volilnih enotah ZO1, ZS1, ZZ2, ZZ5

8.3.2024
Volitve 2024 - Člane zbornice iz volilnih enot ZO1, ZS1, ZZ2, ZZ5 obveščamo, da volilni zbori v teh volilnih enotah niso uspeli, zato se izvede postopek korespondenčnega določanja kandidatov za poslance iz teh volilnih enot. Člani iz navedenih volilnih enot ste vabljeni k oddaji popolne kandidature za poslanca skupščine (z vsemi zahtevanimi dokumenti), ki jo pošljete na volilno komisijo.

Preberite več

Čestitika za 8. marec: "Razumem, mamica, ti si zdravnica."

8.3.2024
Spoštovane zdravnice, drage kolegice, iskrene čestitke za vaš praznik in globoko spoštovanje za vašo nesebično predanost družbi.

Preberite več

Poslanci seznanjeni s strokovnimi zadržki

7.3.2024
V Zdravniški zbornici Slovenije smo pred obravnavo zakona o evtanaziji seznanili poslanske skupine s strokovnimi zadržki proti sprejemu predlaganega zakona. Opozarjamo predvsem na dolžnost opravljanja usmrtitve in dolžnost sodelovanje v procesu priprave na usmrtitev, ki jo nalaga predlagan zakon zdravnikom, ki je po naši oceni nesprejemljiva in neetična.

Preberite več

V postojnski porodnišnici odprli center za oploditev z biomedicinsko pomočjo

7.3.2024
V postojnski porodnišnici so odprli center za oploditev z biomedicinsko pomočjo. “Program je ključen tako za preživetje naše ustanove, ki v zadnjih dveh letih zaradi padca natalitete v Sloveniji širi svoj program, kot za številne pare. Potrebe po zdravljenju neplodnosti namreč iz leta v leto naraščajo,” je v nagovoru na otvoritveni slovesnosti povedal direktor postojnske bolnišnice Aleksander Merlo.

Preberite več

Donacija zobozdravnika Rajka Trosta: Kip Ivana Zajca iz Narodne galerije na Zdravniško zbornico

7.3.2024
Upokojeni zobozdravnik Rajko Trost je v želji, da bi delo Mati pri čiščenju otroka, znanega kiparja Ivana Zajca, dobilo primerno mesto, kjer bi bilo na ogled večjemu številu ljudi, kip podaril Zdravniški zbornici Slovenije.

Preberite več

Zdravniki ne smemo biti prisiljeni v izvajanje evtanazije

7.3.2024
Predlog zakona o evtanaziji je v rokah parlamenta, a prinaša v družbo velike spremembe v odnosu do življenja in smrti, v odnosu do šibkejših, bistveno se dotika zdravniškega poklica, zato se zdravniki čutijo dolžne opozoriti na možnost zlorab in na dejstvo, da zdravniki ne morejo biti zadolženi za izvajanje te nove storitve, saj je v nasprotju s poslanstvom zdravnika, je na novinarski konferenci opozorila prof. dr. Bojana Beović, predsednica zdravniške zbornice Slovenije.

Preberite več

Več rešitev, manj žalitev

5.3.2024
Nedavno stopnjevanje retorike kaže na vse večji občutek brezizhodnosti odgovornih za normalizacijo stanja v zdravstvu. Težava niso predstavniki ene poklicne skupine, temveč dolgoletno pomanjkanje sistemskega pristopa. V Zdravniški zbornici Slovenije zato ponovno pozivamo obe strani, naj energijo iz neproduktivne retorike in poskusov hipnih rešitev posledic usmerijo v iskanje dolgoročnih rešitev in odpravljanje vzrokov. Pogajanja bodo uspešna, ko bodo iskrena in usmerjena v ureditev razmer v zdravstvu. Vsak dan nedogovora otežuje v prvi vrsti življenje prebivalcev.

Preberite več

Ljudje si želijo živeti, vendar zdravo in kvalitetno

4.3.2024
Težko bolnim ljudem lahko pomagamo, opozarjajo zdravniki. Spremembe, ki jih prinaša zakon o evtanaziji, so bistveno globje od populističnega razglašanja naprednosti in človekove avtonomije. Ljudje si želijo čim boljša zdravljenja tudi pri težkih boleznih ter da življenje preživijo čim bolj kvalitetno, kažejo izkušnje zdravnikov, ki spremljajo bolnike in njihove svojce v najtežjih trenutkih.

Preberite več

Multidisciplinarni klub strokovne literature

1.3.2024
V reviji Isis ustanavljamo novo rubriko, Strokovni kotiček, kjer bom skušal zajeti aktualne novosti s čim širšega področja strokovne literature medicine. Seveda je to idealistični načrt, ki bo imel na začetku »otroške bolezni« in zanesljivo potrebuje določen čas za razvoj in izboljšave. Vsekakor pa menim, da je v poplavi najrazličnejših, deloma usmerjenih in tudi sponzoriranih »medicinskih« časopisov taka rubrika dobrodošla in na nek način tudi nujno potrebna. Ob njeni najavi tudi prosim vse kolege z različnih področij medicine za pomoč, saj so dobrodošli vsi namigi ter predlogi za izboljšanje tega »literarnega kotička«, kot seveda tudi konkretne publikacije z različnih področij medicine, za katere menite, da so pomembne in vredne objave ter seznanitve občestva celotnega slovenskega zdravništva.

Preberite več

Poslovil se je prof. dr. Marjan Pajntar, priznani ginekolog in pionir medicinske hipnoze v porodništvu

1.3.2024
Prof. Pajntar je bil priznan in priljubljen ginekolog. Pionir na področju psihosomatike, ki jo je umestil v klinično, raziskovalno in pedagoško delo. Bil zelo aktiven član Zdravniške zbornice Slovenije, kjer je bil vodja projekta »Kakovost v zdravstvu v Sloveniji«. Dobil je številna priznanja in nagrade slovenskih in mednarodnih združenj. Leta 2009 je prejel Hipokratovo priznanje za stanovsko in organizacijsko delo v medicini. Leto kasneje mu je takratni predsednik Republike Slovenije Danilo Türk podelil red za zasluge za raziskovalno, klinično in pedagoško delo na področjih perinatologije in psihologije.

Preberite več

Pogumen predsednik vlade bi sklical skupni sestanek

1.3.2024
Pogumen predsednik vlade bi sklical skupni sestanek s Fidesom in vsemi zdravstvenimi sindikati, direktorji zdravstvenih zavodov, zdravstvenim svetom, strateškim svetom za zdravstvo in z različnimi zdravstvenimi zbornicami ter vsem pojasnil, da je zgodba o zdravstvenem plačnem stebru končana. Ker je bedarija, za katero bi se tudi osebno opravičil. Naše javno zdravstvo je v preveč kritičnem stanju, da bi ga krojili s pavšalnimi pravili javnega sektorja. Briga me, če bo plača kirurga brez doktorata in mednarodnih znanstvenih člankov večja od profesorske na univerzi, saj je marsikje tako – pomembneje je, da ne bom čez nekaj let za operacijo navadne kile plačal pet tisočakov ali več.

Preberite več

(UVODNIK) Če nisi za mizo, si na meniju

1.3.2024
Zobozdravniki smo pripravljeni na reformo zobozdravstvenega sistema. Oblikovali smo zobozdravniški steber in se potrudili, da ga v procesnem smislu povežemo tudi z zdravniškim. Trenutno ne stavkamo, ampak protestiramo proti plačilnemu modelu, ki nam ga sedaj vsiljuje ZZZS.

Preberite več

Zasilni in pravno vprašljiv odlok ne more nadomestiti več kot tisoč manjkajočih zdravnikov

29.2.2024
Zbornica ocenjuje, da ni videti pravne podlage, na kateri bi lahko Vlada RS z odlokom določila dodatne zdravniške storitve, ki jih je potrebno izvajati v času stavke. Hkrati si želimo, da bi energijo, ki jo odločevalci namenjajo zasilnim in začasnim rešitvam, usmerili v hitro in učinkovito iskanje sporazuma med obema stranema, ki bi ustavil stavkovne aktivnosti in prinesel konkurenčne delovne pogoje zaposlenim v zdravstvu.

Preberite več

29. februar: Svetovni dan redkih bolezni

28.2.2024
V EU velja definicija redke bolezni kot stanja, ki prizadene manj kot 50 na 100.000 oziroma 1 na 2000 prebivalcev. Danes poznamo več kot 6000 različnih redkih bolezni, 72 % jih je genetskega izvora. Zaradi težav pri prepoznavanju redkih bolezni 70 % pacientov na pravilno postavljeno diagnozo čaka več kot leto dni, povprečna doba do postavljene diagnoze pa je kar pet let.

Preberite več

Strokovni izpit uspešno opravilo 25 kandidatov

27.2.2024
V februarju je strokovni izpit opravljalo 37 kandidatov: 34 zdravnikov in 3 doktorji dentalne medicine. Izpit je opravilo 25 kandidatov: 22 zdravnikov in 3 doktorji dentalne medicine. Iskreno čestitamo vsem, ki so uspešno opravili izpit!

Preberite več

Etične in pravne dileme sodobne urgentne medicine v luči vzpostavljanja trajnostne družbe

27.2.2024
Vabimo vas na 4. Mariborski urgentni popoldan s temo Etične in pravne dileme sodobne urgentne medicine v luči vzpostavljanja trajnostne družbe, ki bo 6. marca 2024 med 15.30 in 21.00 v UKC Maribor.

Preberite več

Strategija za področje primarne ginekologije in porodništva

27.2.2024
Ministrstvo za zdravje je objavilo Predlog Strategije razvoja zdravstvene dejavnosti na primarni ravni zdravstvenega varstva do leta 2031. Ker se dokument sklicuje tudi na Strategijo za področje primarne ginekologije in porodništva, ki jo je pripravila delovna skupina Zdravniške zbornice Slovenije, posredujemo povezavo na dokument.

Preberite več

Zdravniki ZD Gornja Radgona: Odpovedi delovnega razmerja so skrajna rešitev za sestop iz te nore spirale

26.2.2024
Zdravniki ZD Gornja Radgona opozarjajo na zaskrbljujočo kadrovsko situacijo: "Dejstvo je, da se pomanjkanje kadra v civiliziranem svetu ne rešuje z dodatnimi obremenitvami že tako prekomerno obremenjenih delavcev, katerim se potem še javno očita zaslužke iz naslova vsiljenih nadur! Odpovedi delovnega razmerja so skrajna rešitev za sestop iz te nore spirale, ki delavcu onemogoča normalno življenje."

Preberite več

Kolumna doc. dr. Maje Pakiž: Denar in zdravstvo, kako ju upravljati?

26.2.2024
Zbrali smo denar za zdravstvo. Kaj pa zdaj? V družbi, v kateri živimo, je (žal ali ne) denar sveta vladar. Kaj in kako bomo z njim '"zalivali", to bo cvetelo, to bomo od zdravstva dobili. Zato je način, kako bomo usmerjali denar, skoraj neposredno povezan s tem, da zagotovimo strokovno ustrezno in pacientu prijazno obravnavo in da iztržimo največ v dobro vseh.

Preberite več

Zvone Šeruga - zgodbe mladih zdravnic: "Že na vratih povedo, da nas bodo tožili"

26.2.2024
Zvone Šeruga - zgodbe treh mladih zdravnic: "Ljudje ne razumejo, da nam politika prek medijev namerno uničuje dobro ime – in čemu? Da nam ne bo treba zvišati plač? Da ne bo treba ustvariti primernih in bolnika vrednih delovnih pogojev? Da ne bomo imeli ugleda, ki bi lahko preprečil kraje, korupcije in pokvarjenosti, ki se dogajajo? Razočaranje se spreminja v jezo in to velja tako za nas, kot za paciente. V istem čolnu smo! Eni si želijo zdravja, mi si želimo pogojev, da jim sploh lahko pomagamo. Spotoma pa se trudimo od dela tudi sami preživeti!"

Preberite več

Grdo se piše zdaj, v času stavke, o zdravnikih

24.2.2024
"Ko pridejo na plan podatki, da smo v času stavke naredili več dela kot v enakem obdobju lani, je razlaga ta, da nas pač bolj kontrolirajo. To je prav ponižujoče." O stavki piše preveč poenostavljeno, s številnimi netočnimi in tudi napačnimi podatki, v pismu za Delo, piše zdravnik Andrej Gruden: "Ko pridejo na plan podatki, da smo v času stavke naredili več dela kot v enakem obdobju lani, je razlaga ta, da nas pač bolj kontrolirajo. To je prav ponižujoče. Striktno upoštevamo zakon o stavki."

Preberite več

Posplošeno blatenje zdravnikov in njihovega dela ni rešitev težav, ampak jih zgolj poglablja

23.2.2024
Predsednica republike Nataša Pirc Musar je danes spregovorila o zdravniški stavki in pozvala k njeni začasni prekinitvi. Kot je dejala, razume, da se zdravniki soočajo s številnimi težavami in si želijo boljših pogojev. A pogreša zavzemanje za bolj delujoč zdravstveni sistem, za druge zdravstvene delavce, predvsem pa osredotočenost na paciente. Vlado, ki jo je okrcala, da se ni držala sprejetih dogovorov, je pozvala, da pospeši proces celovite plačne reforme. Opozorila je še, da posplošeno blatenje zdravnikov in njihovega dela ni rešitev težav, ampak jih zgolj poglablja.

Preberite več

Slovo prim. mag. Marije Cesar Komar

23.2.2024
Sporočamo žalostno vest, da nas je zapustila prim. mag. Marija Cesar Komar, dr. med., anesteziologinja in dolgoletna vodja protibolečinske ambulante, so včeraj sporočili iz Splošne bolnišnice Slovenj Gradec. Prim. mag. Marija Cesar Komar je bila kot specialistka anesteziologije do upokojitve vodja ambulante za terapijo bolečine v okviru oddelka za anesteziologijo in intenzivno terapijo operativnih strok v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec.

Preberite več

Kot družba smo pred odločitvijo ali bomo poskrbeli za zdravstveni sektor in naredili zdravstvo privlačno za vse kadre ali bo to zanemarjeno področje

22.2.2024
Člani Slovenske medicinske akademije so med rešitvami zdravstvenega sistema našteli ureditev javne zdravstvene mreže in enovitega zdravstvenega sistema ter dobrih pogojev dela, povečanje števila zdravnikov in zdravniškega kadra ter ureditev urgentnih centrov. "V Sloveniji ne manjka samo zdravnikov. Pogosto so oddelki zaprti in bolniki po hodnikih zaradi pomanjkanja srednjih medicinskih sester, kar v celoti pomeni, da Slovenija ne nudi dobrih pogojev za zaposlovanje zdravstvenih delavcev," je podarila prof. dr. Bojana Beović

Preberite več

Pediatrična klinika UKC Ljubljana dobila nov hematološki analizator

22.2.2024
Klinični inštitut za specialno laboratorijsko diagnostiko (KISLD) Pediatrične klinike UKC Ljubljana je s pomočjo dobrodelne akcije društva »Junaki 3. nadstropja« in gospe Jolande Ravnikar dobil nov hematološki analizator, ki bo po 15 letih nadomestil iztrošeno napravo.

Preberite več

Živa Agrež - Preobrazbe (razstava v Galeriji Domus Medica)

22.2.2024
Vabljeni na razstavo Preobrazbe, avtorice Žive Agrež. Na tokratni razstavi si lahko ogledate slike iz njenih ciklov: Dolomiti - mesto gradov, Metamorfoze oljke, Poklon Soči, Videz nevidnega in lani nastale Dišeče slike, v katere je vgradila cvetje, ki ga je še zjutraj natrgala na domačem vrtu ali na travniku.

Preberite več

Izjava Svetovne zdravniške skupščine o evtanaziji in samomoru z zdravniško pomočjo

21.2.2024
Svetovna zdravniška skupščina (WMA) znova poudarja svojo trdno zavezanost načelom medicinske etike in temu, da je treba ohraniti največje spoštovanje do človeškega življenja. Zato WMA odločno nasprotuje evtanaziji in samomoru z zdravniško pomočjo. Noben zdravnik ne sme biti prisiljen sodelovati pri evtanaziji ali samomoru s pomočjo, prav tako ne sme biti dolžan sprejeti odločitve o napotitvi v ta namen.

Preberite več

Uredba o programih storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja, zmogljivostih, potrebnih za njegovo izvajanje in obsegu sredstev za leto 2024

21.2.2024
Pomembnejše spremembe objavljene Uredbe o programih storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja, zmogljivostih, potrebnih za njegovo izvajanje in obsegu sredstev za leto 2024 . Uredbo, ki nadomešča splošni dogovor, je v skladu s 63. členom Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju sprejela Vlada RS.

Preberite več

Bodoči specialisti želijo ravnovesje med zasebnim in službenim življenjem in spoštovanje kolegov

21.2.2024
Študentje medicine in zdravniki generacije Z kot najbolj pomembno ocenjujejo ravnotežje med poklicnim in družinskim življenje, spoštovanje svojih kolegov in akademsko udejstvovanje. Ustrezno plačilo je na devetem mestu prioritet, je ugotovila slovenska študija, objavljena v prestižni reviji BMC Emergency Medicine. Nastala je pod okriljem Medicinske fakultete v Mariboru s sodelovanje številnih raziskovalnih in zdravstvenih ustanov. Zajela je 442 študentov in diplomantov medicine.

Preberite več

"Trenutno na primer nimamo kam dati bolnika, ki je na ventilatorju"

20.2.2024
Prebivalstvo se stara in vedno več je starejših z demenco in drugimi težavami v duševnem zdravju. Da bi dorekli najustreznejše rešitve za njihovo oskrbo, so v UKC Maribor priredili posvet o integrirani oskrbi starejših v Podravski regiji. Ob tem so izpostavili vprašanje, kako za te osebe poskrbeti po zdravljenju v bolnišnici.

Preberite več

volitve 2024

Pravila predstavljanja kandidatov za predsednika zbornice in poslance skupščine ter pravila uporabe komunikacijskih kanalov zbornice v času volitev za predsednika zbornice in poslance skupščine

20.2.2024
Volilna komisija je sprejela Pravila predstavljanja kandidatov za predsednika zbornice in poslance skupščine ter pravila uporabe komunikacijskih kanalov zbornice v času volitev za predsednika zbornice in poslance skupščine.

Preberite več

"Končno zmagoslavje je takrat, ko se bolnik zbudi, ko smiselno odreagira in vidimo, da ni trajnih nevroloških okvar."

19.2.2024
Prof. dr. Juš Kšela, kardiovaskularni kirurg v ljubljanskem UKC in gonilna sila izvajanja novega posega pri bolnikih z redko pljučno boleznijo je postal ime denva Vala 202. Sprva so operacije, pri katerih odstranijo strdke iz najglobljih plasti pljučnih žil, medtem ko pacientu iz telesa odstranijo vso kri in ga globoko podhladijo, izvajali ob pomoči tujih strokovnjakov, zdaj so poseg prvič v celoti izvedli samostojno.

Preberite več