Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Novice in obvestila

Klubski koncertni večer: »Pomladni koncert« zdravniškega orkestra Camerata Medica. 8. maj 2024

11.4.2024
Vabimo vas, da se nam 8. maja 2024 ob 18. uri pridružite na koncertu z naslovom »Pomladni koncert«, ki bo potekal v Domus Medica, na Dunajski cesti 162.

Preberite več

Apolonija: natečaj raziskovalnih in kliničnih del na področju zobozdravstva

11.4.2024
V Odboru za zobozdravstvo (OZB) pri Zdravniški zbornici Slovenije (ZZS) je zaživela ideja o spodbujanju raziskovalnega dela in izmenjavi strokovnega znanja na področju zobozdravstva na podlagi javnega natečaja za diplomante dentalne medicine, ki šele vstopajo na področje poklicnega delovanja.

Preberite več

Zdravniki in zobozdravniki: »Tedenski bilten je pomemben vir informacij«

11.4.2024
Želimo si, da bi bile vsebine v tedenskem biltenu, ki ga pošiljamo na elektronske naslove članov, čim bolj uporabne in zanimive, zato smo med 24. januarjem in 16. februarjem 2024 med člani izvedli anketo o zadovoljstvu s tedenskim biltenom. Rezultati so pokazali, da skoraj polovica vprašanih redno bere tedenski bilten, v splošnem so anketiranci s tedenskim biltenom zadovoljni.

Preberite več

V Državni zbor smo vložili zakon za zaščito zaposlenih v zdravstvu pred nasiljem

10.4.2024
V Zdravniški zbornici Slovenije smo po več letih neuslišanih opozoril na rast nasilja v zdravstvenih ustanovah poslali v Državni zbor predlog kazenskega zakonika za zaščito zdrastvenih delavcev po zgledu evropskih držav, kot so Italija, Nemčija ali Španija. Ko bo Državni zbor določil rok, bomo elektronsko zbirali podpise podpore.

Preberite več

Zdravnik med življenjem in smrtjo

10.4.2024
Evtanazija in samomor s pomočjo sta sprva v Kanadi veljala le za polnoletne, neozdravljivo bolne v terminalni fazi bolezni. V samo petih letih pa je evtanazija postala na voljo vsem, ki se soočajo s kronično boleznijo ali invalidnostjo, ter celo revnim in brezdomcem, ki se počutijo, da so breme družbi. Utilitaristična bioetika je spodkopala vrednost človeškega življenja in odprla pot relativizmu. V Kanadi se je po sprejetju zakona o evtanaziji medicina spremenila in evtanazija je postala eden izmed načinov možnega zdravljenja, ki ga zdravnik ponudi bolniku.

Preberite več

Skupščina podprla zakon proti nasilju in sprejela prenovo petih specializacij

9.4.2024
Skupščina Zdravniške zbornice Slovenije je na predvidoma zadnji seji v tem mandatu med drugim sprejela finančno poročilo za leto 2023 in finančni načrt za leto 2024, podprla predlog spremembe kazenskega zakonika za večjo varnost zdravstvenega delavca ali sodelavca ter prenovljene specializacije.

Preberite več

volitve 2024

Volitve 2024 - Lista kandidatov za poslance skupščine zbornice

9.4.2024
Volilna komisija je izdelala listo kandidatov za poslance skupščine zbornice, ki se jih bo volilo na prihajajočih volitvah. Člani posamezne volilne enote bodo na volilnem listu izbirali med kandidati za poslance svoje volilne enote.

Preberite več

(Mladi zdravniki) Kje so naše meje?

9.4.2024
Znan psihoterapevt, zdravnik in pisec Gabor Maté je povedal: »Ko so ljudje v stiski, nujno potrebujejo pomoč in ti jim lahko pomagaš. To je zelo zasvojljiv občutek, ker je v tebi praznina, ki jo poskušaš zapolniti z zunanjim svetom, zato nimaš nikoli dovolj. Več kot dobiš, več želiš. Zato sem bil sam odvisen od dela. To pa ubije radost. Prav tako me je to naredilo odsotnega starša mojim otrokom in odsotnega partnerja v zakonu. Svet pa te občuduje.«

Preberite več

(Intervju) Prof. dr. Eva Ružić - Sabljić

8.4.2024
Prof. dr. Eva Ružić - Sabljić je doštudirala medicino v Zagrebu in se jeseni leta 1987 zaposlila na Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo (IMI) Medicinske fakultete (MF) Univerze v Ljubljani (UL). Po nepolnem letu dela na oddelku za bakteriologijo je bil pod njenim vodstvom ustanovljen laboratorij za mikrobiološko diagnostiko lymske borelioze. Na začetku so izvajali serološke teste, nato kultivacijo in molekularno diagnostiko

Preberite več

Odziv na informacije o dogodku v Avstriji

5.4.2024
V Zdravniški zbornici Slovenije smo o zapletih, ki so nastali med prevozom bolnika iz Bosne in Hercegovine v München, obveščeni izključno iz medijev. Kot je razvidno iz objav v tujini, se je dogodek zgodil pred približno letom dni. Natančnejših informacij nimamo, smo pa zanje zaprosili pristojne avstrijske organe, saj želimo preveriti, ali ima omenjeni zdravnik licenco za delo v Sloveniji.

Preberite več

Poročilo o mandatu 2021–2024: "Hvala za opravljeno delo, razmišljanja in razprave"

5.4.2024
Mandati dajejo priložnost, da se ozremo nazaj, preštejemo in ovrednotimo svoje delo. Tri leta so minila hitro prav zaradi preštevilnih dogodkov, dejavnosti in pozitivnih sprememb, za katere smo zaslužni prav vsi člani Zbornice. Ker ste me na zadnjih volitvah izbrali za prvo med enakimi, se Vam moram še posebej zahvaliti, da ste mi dali to priložnost. Iskrena hvala opravljeno delo, razmišljanja in razprave, s katerimi smo gradili boljše razmere zase, v še veliko večji meri pa za svoje bolnike in družbo.

Preberite več

"Kaj se bo zgodilo potem, če bomo zdravniki odšli?"

5.4.2024
Delim usodo vsega pomurskega zdravništva in vseh poštenih in srčnih zdravnikov, ki bomo to ostali, je v pismu v časniku Delo zapisal asist. Borislav Vrbanec, dr. med. spec. kirurg, iz SB Murska Sobota.

Preberite več

(Obrazi zdravništva) Cerkljanska gorska zdravnica: komunikacija je naše najmočnejše orodje

5.4.2024
Družinska zdravnica Nina Kokalj Oblak, dr. med., že 22 let vodi splošno ambulanto Zdravstvene postaje Cerkno. V službo se pripelje po ozki vijugasti cesti, na koncu katere jo pričaka razgled, ki jo po več kot dveh desetletjih še vedno polni z energijo, navdaja z občudovanjem in hvaležnostjo. Pravi, da ima najlepšo pisarno, a če bi ji kot študentki rekli, da bo postala podeželska zdravnica, bi vam odvrnila, da kaj takega ni v njenem življenjskem scenariju.

Preberite več

Zdravniški poklic je preživel tehnološke in politične spremembe, a se v svojem bistvu ni spremenil

4.4.2024
Dolga leta se sprašujem, ali res ves čas živimo v izrednih razmerah ali tako stanje doživljamo samo jaz in moji kolegi. Zdravstvo dobro poznamo, naravnani smo, da pomagamo. Zato smo predlagali vrsto izboljšav, kar bi ljudem omogočilo dostopnost do naših storitev na kar najprimernejši način. Neskončno razpravljamo, pišemo, pripravljamo rešitve in jih vedno znova ponavljamo. Predlogi so konkretni, premišljeni v dolgih letih. Imamo znanje in voljo, da jih pomagamo uresničiti. Koraki pa so obupno prepočasni in občutek krize se še stopnjuje. Slaba statistika čakalnih dob in neopredeljenih bolnikov dobiva grozečo podobo z bolniki na hodnikih ter begom zdravstvenih delavcev v tujino in na lažja delovna mesta v zdravstvu in drugod.

Preberite več

Javno pismo zdravnic in zdravnikov SB Slovenj Gradec: "Tako kot je danes ogroženo javno zdravstvo, se niti starejši zdravniki ne spomnijo"

3.4.2024
Za rešitev si bo treba najprej priznati, da imamo resen problem, ki ga lahko rešimo le z vzpostavitvijo normalnih pogojev dela v javnem zdravstvu, za zdravnike in ostale sodelavce, da bomo lahko normalno delali. K sreči je danes večina slovenskih zdravnikov ZA javno zdravstvo, ker nam je humanost prioriteta in velika vrednota.

Preberite več

Predsednica zbornice o uspehu mediacije: Srčno si želim, da je to realno

3.4.2024
Težave bomo verjetno reševali postopno. Glede čakalnih dob pa, saj veste, zdravniki tako kot vedno naredimo vse, kar se le da. Se pa bodo nekatere stvari verjetno spremenile. Kar nekaj zdravnikov bo verjetno ostalo pri tem novem delovnem času 40 plus 8 ur, kjer pa se seveda postavlja vprašanje upravičenosti. Na eni strani smo zdravniki, če preveč delamo, preveč zaslužimo, označeni za zaslužkarje. Po drugi strani pa se nam nekako ne dopušča oziroma vsaj del javnega mnenja je govoril v korist temu, da bi delali tako kot vsi državljani.

Preberite več

(KOLUMNA PROF. DR. ALOJZA IHANA) Cepljenje v lekarnah

3.4.2024
Prejšnji teden smo na sestanku posvetovalne skupine za cepljenje obravnavali zanimivo pobudo Lekarniške zbornice Slovenije, da bi cepljenje odraslih začeli izvajati tudi v lekarnah. Pobudo je ministrstvo za zdravje (v mandatu ministra Poklukarja in Bešiča Loredana) do zdaj že dvakrat »preslišalo«. Njeno ponovno obujanje pa je povezano z dejstvom, da se je med strokovnjaki za cepljenje v EU predvsem po pandemiji vzpostavil konsenz, da lekarne lahko precej pripomorejo k večjemu prakticiranju cepljenja odraslih.

Preberite več

volitve 2024

Volitve 2024 - Lista kandidatov za predsednika zbornice

3.4.2024
Volitve 2024 - Objavljamo listo kandidatov za predsednika zbornice.

Preberite več

volitve 2024

Novica: Podaljšanje roka za korespondenčno zbiranje kandidatur v volilnih enotah: ZS1 in LB5, nov rok je do 8. 4. 2024 do 9.00

3.4.2024
Ker do 31. 3. 2024 v volilnih enotah ZS1 in LB5 niso bila zapolnjena vsa poslanska mesta, ki pripadajo tem volilnim enotam, je volilna komisija podaljšala rok za korespondenčno zbiranje kandidatur do 8. 4. 2024 do 9.00

Preberite več

Multidisciplinary Journal Club – Multidisciplinarni klub strokovne literature

3.4.2024
Ta Strokovni kotiček je namenjen aktualnim novostim s čim širšega področja medicinske strokovne literature. Vse zainteresirane kolege z različnih področij medicine vabim k sodelovanju s predlogi za konkretne publikacije z »vaših« področij medicine, za katere menite, da so pomembne in vredne objave.

Preberite več

Javno pismo zdravnic in zdravnikov Splošne bolnice Jesenice

1.4.2024
Ugotavljamo, da sedanja oblika dela pomembno vpliva na obseg našega dela in obravnavo pacientov, kar se bo ob nadaljevanju stavke v naslednjih tednih še poslabšalo. Zavzemamo se za učinkovit in transparenten javni zdravstveni sistem, ki bo poleg skrbi za paciente prijazen tudi do zdravnikov, ki smo nosilci zdravstvene dejavnosti. Ob vsem tem zato težko razumemo zavlačevanje vlade RS, ki bo zdravnike in vse zaposlene v zdravstvenem sistemu pripeljalo do izgorelosti, bolnikom pa odvzelo pravico do primernega zdravljenja. Sprašujemo se, kdaj bodo pristojni ugotovili, da na tak način javno zdravstvo ne bo preživelo.

Preberite več

Predlog novele zakona zdravnikom in ostalim zdravstvenim delavcem ukinja pravico do stavke

29.3.2024
Zdravniška zbornica Slovenije predlogu novele zakona nasprotuje, ker menimo, da se z njo dejansko ukinja pravica do stavke zdravnikov in tudi ostalih zdravstvenih delavcev. Menimo, da v primerljivih ureditvah za druge, za druge poklice v Sloveniji, ki poznajo tudi omejitve stavke, primerljive ureditve tem omejitvam ni, z izjemo na primer opravljanja vojaškega poklica. Tudi primerjava z ostalimi državami, ki jo je Vlada predložila v obrazložitev zakona pokaže, da imajo ostale države večinoma manj omejujoče zakone glede režima stavke, tudi v primerjavi s sedanjo ureditvijo v Zakonu o zdravniški službi.

Preberite več

Javno pismo zdravnikov SB Izola: Dovolj imamo žigosanja tistih, ki delajo več, z »zaslužkarji« in »dvoživkami«

29.3.2024
V splošni bolnišnici Izola so bili prvi mesec in pol od začetka zdravniške stavke nemoteno oskrbljeni vsi bolniki. Kljub stavki smo vsi zdravniki še naprej opravljali svoje delo kot običajno. Zato, ker nam je mar za ljudi in ker želimo ohranjati visoko nivo zdravstvenih storitev.

Preberite več

Strokovni izpit uspešno opravilo 67 kandidatov, preizkus znanja slovenskega strokovnega jezika 11 kandidatov

29.3.2024
V mesecu marcu je strokovni izpit opravljalo 67 kandidatov: 62 zdravnikov, 4 doktorjev dentalne medicine in 1 tujec z delim izpitom. Izpit je uspešno opravilo 53 zdravnikov, 3 doktorji dentalne medicine in 1 tujec z delnim izpitom.

Preberite več

Najvišjo nagrado koprske občine bo prejel zdravnik Stanislav Mahne

29.3.2024
Priznanje 15. maj Mestne občine Koper bo prejel upokojeni zdravnik Stanislav Mahne za izjemen prispevek k razvoju kirurgije v slovenski Istri, za njegovo neprekinjeno predanost in humanitarno delo z bolniki ter za izkazane vrednote spoštovanja, skromnosti in skrbi za skupnost.

Preberite več

"Zdravnik mora biti etičen, ko obravnava konkretnega bolnika, ne more pa z etiko vzdrževati celotnega zdravstvenega sistema v državi"

28.3.2024
Prof. dr. Bojana Beović, predsednica ZZS: "Zdravnik mora biti etičen, ko obravnava konkretnega bolnika, ne more pa z etiko vzdrževati celotnega zdravstvenega sistema v državi. Tukaj morajo imeti svojo etiko in moralo odločevalci. Obraniti se moramo obremenjujočih občutkov, da smo mi krivi, da mi nismo etični, ker v resnici stavkamo na zelo mil način."

Preberite več

Posvet AmCham: za reševanja je treba najprej določiti resnične probleme zdravstva

28.3.2024
Pri reševanju zdravstva je najprej treba določiti njegove resnične probleme, so se na poslovnem zajtrku Ameriške gospodarske zbornice v Sloveniji (AmCham Slovenija) v Ljubljani strinjali strokovnjaki. Opozorili so, da v Sloveniji temeljnih strateških problemov še nismo določili, zdravstvo pa se rešuje s parcialnimi ukrepi in ne sistemsko.

Preberite več

Javni razpis specializacij s področja medicine in dentalne medicine

27.3.2024
Skladno z določili Zakona o zdravniški službi in Pravilnika o vrstah, vsebini, trajanju in poteku specializacij zdravnikov je Zdravniška zbornica Slovenije danes, 27. 3. 2024, objavila razpisa specializacij s področja medicine in s področja dentalne medicine. Rok za oddajo vlog je 11. 4. 2024.

Preberite več

Čez planke: Danska

26.3.2024
Preberite zanimiv intervju, ki ga je Barbara Podnar, dr. med., spec. oftalmologije, opravila s kolegico Tio Knific, ki je v začetku letošnjega leta po zaključku vseh fakultetnih obveznosti – kot absolventka – šla na Erasmus+ izmenjavo na Dansko.

Preberite več

Dobrodelna akcija zbiranja sredstev in materialne pomoči za zdravstveno oskrbo v Libanonu

23.3.2024
Zdravniška zbornica Slovenije je partner Slovenski karitas v humanitarnem projektu »Opolnomočenje ranljivih žensk v Libanonu pred nasiljem zaradi spola«, ki ga sofinancira Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve RS v letih 2023 do 2025. Cilj projekta je opolnomočiti in oskrbeti ranljive libanonske ženske in njihove otroke z osnovno pomočjo za življenje (večnamenska denarna pomoč, pomoč pri šolanju) ter opolnomočiti in zaščititi pred nasiljem preko 800 ranljivih libanonskih žensk/deklic in sirskih begunk, potencialnih žrtev ali žrtev nasilja zaradi spola.

Preberite več

Skupščina evropskega združenja zdravniških organizacij: "Če želimo obdržati zdravnike, moramo izboljšati pogoje dela"

22.3.2024
Medtem ko se v Sloveniji zdravniki borijo za izboljšanje delovnih pogojev in stabilizacijo javnega zdravstva, strokovnjaki iz različnih evropskih organizacij opozarjajo na pomembnost dialoga in iskanja rešitev. Predsednik CPME dr. Christiaan Keijzer je poudaril pomen spoštovanja.

Preberite več

Predsednik CPME dr. Christiaan Keijzer: "Slovensko vlado pozivamo, naj spoštuje svoje prejšnje obljube"

21.3.2024
Vodje in predstavniki nacionalnih zdravniških združenj iz vse Evrope, ki so v Ljubljani zbrani na generalni skupščini evropskega združenja zdravniških organizacij (The Standing Committee of European Doctors) v Ljubljani, izražajo podporo slovenskim kolegom sredi najdaljše zdravniške stavke v državi. V skupni izjavi poudarjajo, da se zdravstveni delavci po vsej Evropi srečujejo z nevzdržnimi delovnimi pogoji, predolgimi urami in nezadostnimi sredstvi.

Preberite več

Praktična uporaba generativne AI – kako doseči dvakratno povečanje produktivnosti?

21.3.2024
Prof. dr. Matjaž Gams, vodja Oddelka za inteligentne sisteme na Inštitutu Jožef Stefan, profesor računalništva na Univerzi v Ljubljani in MPS v Sloveniji, je za člane in članice zbornice pripravil že drugo predavanje o generativni umetni inteligenci (AI) in superinteligenci, tokrat s poudarkom na povečanju produktivnosti.

Preberite več

volitve 2024

Volitve 2024 – člane zbornice vljudno vabimo k oddaji kandidatur za poslance skupščine v volilnih enotah, v katerih po volilnih zborih poslanska mesta ostajajo nezasedena

20.3.2024
Volitve 2024 – člane zbornice vabimo k oddaji kandidatur za poslance skupščine v volilnih enotah, v katerih po volilnih zborih poslanska mesta ostajajo nezasedena. Število nezasedenih poslanskih mest po izvedenih volilnih zborih v vseh volilnih enotah je 17. Seznam volilnih enot, v katerih volilni zbori niso uspeli, je naveden v besedilu novice.

Preberite več

Delavnica SZO: Vlaganje v obvladovanje mikrobne odpornosti je investicija

20.3.2024
Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) je v Ljubljani organizirala delavnico za krepitev zmogljivosti za obravnavo mikrobne odpornosti. Namen srečanja je uvesti medosebne veščine za učinkovito več sektorsko sodelovanje in doseg soglasje o tem, kaj deluje učinkovito in kaj ne deluje učinkovito v njihovem specifičnem kontekstu.

Preberite več

Kolumna prof. dr. Alojza Ihana: Zdravljenje vsakega bolnika posebej je fizično opravilo

20.3.2024
Samo s političnimi gesli in načrti v zdravstvu ni mogoče storiti nič, zdravljenje vsakega bolnika posebej je fizično opravilo, podobno kot popravljanje državnih cest, vsakega od tisoč kilometrov je treba sproti pregledovati in popravljati, fizično, ker papirnati dokumenti in časovnice ne morejo pokrpati niti ene cestne luknje!

Preberite več

Kolumna Alenke Strdin Košir: V teh časih me je pogosto prav strah biti zdravnica

20.3.2024
Strah me je odpreti dnevne novice. Prav vsakič najdem kak prispevek na temo zdravnikov. In to ne pozitivnega. Negativna propaganda proti zdravnikom je dosegla vrhunce. Tako hudo v 25 letih odkar sem zdravnica še ni bilo. Berem izjave novinarjev, predsednice, premierja in drugih vodilnih politikov o zdravnikih, naši poklicni etiki, o tem kako se okoriščamo na račun bolnikov, kako smo krivi za nedelujoč sistem ... Obkrožena sem z zdravniki in drugimi zdravstveni delavci, ki zelo predano opravljamo svoj poklic v dobro bolnikov in preko vseh zakonsko sprejemljivih delovnih obremenitev. Zato me vsak tak prispevek prav zaboli in hrani moj strah.

Preberite več

(SVETOVNI DAN USTNEGA ZDRAVJA, 20. 3.) ''Ko zaboli je že prepozno''

19.3.2024
»Kronični bolniki morajo zobozdravnika obiskati pogosteje kot zdravi ljudje. V primerih kronične bolezni je potrebna kontrola na 6 do 8 mesecev. Nujna je redna in učinkovita ustna higiena, ki mora biti prilagojena kronični bolezni. Za zdravo ustno votlino in urejeno kronično bolezen je izjemnega pomena sodelovanje pacienta, zdravnika in zobozdravnika. S skrbjo za ustno zdravje poskrbimo tudi za svoje splošno zdravje,« je v uvodu v novinarsko konferenco ob 20. marcu, svetovnem dnevu ustnega zdravja, poudaril Matej Praprotnik, dr. dent. med., vodja delovne skupine Ustno zdravje.

Preberite več

"Stavka je klic obupa za ohranitev javnega zdravstvenega sistema"

19.3.2024
Zdravniške organizacije pozdravljamo mediacijo kot zbliževanje stališč, vendar pozivamo k čimprejšnji določitvi rokov za njen zaključek, saj to zahtevajo rastoče stiske bolnikov (in posledično tudi zdravstvenega osebja).

Preberite več


Volitve 2024 - Korespondenčno določanje kandidatov za poslance v volilnih enotah CE3, TR2, LB1, LB5, LBF

19.3.2024
Volitve 2024 - Člane zbornice iz volilnih enot CE3, TR2, LB1, LB5, LBF obveščamo, da volilni zbori v teh volilnih enotah niso uspeli, zato se izvede postopek korespondenčnega določanja kandidatov za poslance iz teh volilnih enot. Člani iz navedenih volilnih enot ste vabljeni k oddaji popolne kandidature za poslanca skupščine (z vsemi zahtevanimi dokumenti), ki jo pošljete na volilno komisijo.

Preberite več